Sari direct la conținut

Timisorenii au decis ca Parcul Central sa fie amenajat in stil vienez, inspirat de gradinile Palatului Schonbrunn

HotNews.ro

Timisorenii au optat, in urma unei consultari demarata de Primarie, ca Parcul Central din oras sa fie reamenajat in stil vienez si sa revina la numele generalului austriac Anton Scudier, cel care a dat ordinul fondarii parcului la sfarsitul secolului XIX, lucrarile urmand sa inceapa primavara viitoare, a anuntat marti viceprimarul Dan Diaconu, citat de Agerpres.

Peste doua mii de timisoreni si-au exprimat votul online, ei avand de ales intre doua variante de reamenajare peisagistica a parcului – una in stil gradina vieneza, inspirata din ambientul gradinilor Palatului Schonbrunn, iar cealalta prevedea imbinarea armonioasa a stilului geometric deja existent cu cel peisager englezesc, cu peluze intinse si aerisirea spatiala a parcului.

Cei care si-au exprimat opiniile pe site-ul oficial al primariei au venit si cu multe sugestii pe care reprezentantii municipalitatii urmeaza sa le analizeze, iar unele dintre ele ar putea fi integrate in studiul de fezabilitate. Finantarea lucrarilor va fi cuprinsa in bugetul pe anul 2014, dar inca nu exista nicio estimare a costurilor.

Parcul Central este unul dintre cele mai vechi din Timisoara, fiind amenajat in anii 1880 pe un fost cimitir al orasului. In anul 1881, pe timpul foametei si a epidemiei de holera si ciuma, generalul Scudier, care ajunsese primarul orasului, pentru a da de lucru populatiei si a inlatura foametea, a dispus ca terenul respectiv, care apartinea Garnizoanei, sa fie nivelat de fortificatiile existente si sa fie plantate conifere si diversi arbori. In mijlocul parcului a fost ridicata o statuie de fonta aurita, in marime naturala, a generalului, parcul preluand numele acestuia.

In anul 1918, statuia a fost daramata, iar pe soclul ei a fost instalat un ceas. Pana la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in acest parc se aflau busturile din bronz ale lui Alexandru Mocioni, I.G. Duca si Vincentiu Babes, existent si azi.

Dupa sosirea armatei sovietice, parcul s-a numit ‘Iosif Visarionovici Stalin’, iar din anii ’60 se numeste Parcul Central.

Initial parcul a fost amenajat in stil englezesc. In 1989, parcul a fost restructurat, dandu-i-se forma actuala. ¬

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro