Sari direct la conținut

Reprezentantii companiilor energetice au aflat de la televizor despre noile taxe pe care le vor plati din 2014

HotNews.ro

Guvernul nu i-a consultat deloc pe reprezentantii domeniului energetic inainte de a anunta noile taxe si impozite pe care le vor suporta incepand din ianuarie 2014. Practic, acestia au aflat despre impozite luni seara, de la televizor, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanti ai actorilor de pe piata. „Nu stim cum vor fi aplicate taxele, la ce vor fi aplicate, care sunt valorile taxelor. Nu stim la ce sa ne asteptam”, au spus sursele citate.

In conditiile in care nu au niciun fel de informatii, companiile energetice evita sa faca vreun comentariu oficial. “Avand in vedere ca aceasta intentie a fost recent anuntata, nu cunoastem cuantumul taxei si nici normele de aplicare, este prematur sa comentam”, spun reprezentantii Enel Romania.

Si Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom, a afirmat ca nu cunoaste „niciun fel de amanunt” legat de noile taxe, singurele informatii fiind cele furnizate de presa.

Cu toate acestea, au inceput sa circule o serie de informatii neoficiale pe piata. De exemplu, in privinta constructiilor speciale, se vorbeste despre un impozit de 1,5% asupra valorii de intrare in patrimoniu.

Nu este pentru prima oara cand actorii de pe piata energetica sunt luati prin suprindere cu decizii luate peste noapte de catre Guvern. O situatia similara a fost la inceputul anului. Sectorul energetic a mai fost supraimpozitat si la inceputul lui 2013. Incepand cu 1 februarie 2013, toate activitatile extractive, inclusiv extractia petrolului, dar mai putin cea a gazului natural, sunt impozitate cu un procent de 0,5% aplicat la veniturile obtinute de operatorii din aceste industrii. De asemenea, operatorii economici care desfasoara cumulativ activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale sunt supraimpozitati cu 60% din veniturile suplimentare obtinute ca urmare cresterii preturilor gazelor naturale, ca efect al dereglementarii pietei. Separat, operatorii de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale vor plati un impozit de 0,1 lei/MWh pentru transport si 0,75 lei/MWh pentru distributie. Din toate aceste impozite noi introduse in februarie, Guvernul estima sa obtina fonduri de circa 600 milioane lei in 2013. Insa, realitatea nu prea a tinut cont de estimari si nu s-au obtinut decat 25-35% din cat s-a preconizat, lucru recunoscut recent chiar de ministrul finantelor, Daniel Chitoiu.

Reamintim ca premierul Victor Ponta si vicepremierul Daniel Chitoiu au anuntat luni seara ca Executivul intentioneaza sa creasca incasarile la buget in 2014 prin suprataxarea sectorului energetic, prin majorarea redeventelor cu 25% la resursele minerale si prin acciza suplimentara la carburanti.

„Toate companiile care detin constructii speciale vor fi impozitate, deci inclusiv E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz… Nu numai companiile de stat, dar si companiile private (…) Stabilim in perioada imediat urmatoare (nivelul taxarii – n.r.)”, a aratat Chitoiu, luni seara, dupa discutiile cu FMI.

  • Sunt considerate constructii speciale sonde de titei, gaze, sare, platforme de foraj marin, centrale hidroelectrice, termoelectrice, nuclearoelectrice, statii de transformare si de conexiuni, precum si cladirile si constructiile speciale anexe ale acestora, posturi de transformare, retele aeriene de transport si distributie a energiei electrice si stalpii aferenti acestora, cabluri subterane de transport, instalatii electrice. Tot aici intra canalizari si retele de telecomunicatii subterane si aeriene, cai de rulare, de incinta sau exterioare, galerii subterane, planuri inclinate subterane si rampe de put, puturi de mina, cosuri de fum, turnuri de racire, baraje si constructii accesorii, diguri, constructii-anexe, de imbunatatiri funciare, porturi, canale navigabile cu ecluzele si statiile de pompare aferente canalelor, poduri, viaducte, apeducte si tuneluri, retele si conducte pentru transportul sau distributia apei, produselor petroliere, gazelor si lichidelor industriale, retele si conducte de termoficare si retele de canalizare, terasamente, platforme betonate, imprejmuiri, instalatii tehnologice, rezervoare si bazine pentru depozitare. 
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro