FOTOGALERIE Curtea de Apel Cluj a suspendat planul urbanistic si o autorizatie emisa in 2009 pentru Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus. Lucrarile continua
Curtea de Apel din Cluj a anulat la sfarsitul saptamanii trecute Hotararea prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat in 2006 proiectul Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus si autorizatia data de municipalitate in 2009 pentru doua segmente din drum: Calea Victoriei-Occidentului si Calea Plevnei -Dinicu Golescu, potrivit asociatiei Salvati Bucurestiul. In baza hotararii de Consiliu General din 2006 au fost demolate 90 de case, printre care si cladiri monument istoric si au fost expropriate circa 1000 de persoane. Acum, hotararea instantei de la Cluj nu mai are efect, in sensul stoparii lucrarilor, respectivele segmente din diametrala fiind terminate in urma cu cativa ani, dar poate ajuta la reconstruirea cladirilor demolate ilegal.
Mai mult, in primavara acestui an, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat alte Planuri Urbanistice Zonale pentru proiectul diametralei, intrand astfel in legalitate, si din 2009 pana in prezent a dat mai multe autorizatii de construire, putand astfel sa mearga mai departe cu lucrarile, in acest moment soseaua fiind gata peste 90%.
„Curtea de Apel de Cluj a anulat Hotararea 151/2006 a CGMB si autorizatia de construire 363/2009 care viza segmentele cuprinse intre Piata Victoriei si Str. Occidentului si Dinicu Golescu – Calea Plevnei, realizate in prezent. Cele doua acte fusesera deja suspendate inca din aprilie 2011 si Primaria Capitalei trebuia sa sisteze lucrarile, insa aceasta a dat alte autorizatii de construire si a continuat”, a declarat miercuri Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, miercuri.
„Este absurd ca cineva sa demoleze 90 de cladiri si 1000 de case in baza unui act ilegal. Din punct de vedere legal Primaria Capitalei poate continua lucrarile in acest moment, atat timp cat instanta nu se pronunta si asupra autorizatiilor si planurilor urbanistice pe care le au acum. Este o prevedere explicita in legea contenciosului, care spune ca actele administrative care au acelasi continut cu acte suspendate de instanta se suspenda de drept. Noi am cerut deja la Tribunalul Bucuresti suspendarea actelor in baza carora se lucreaza acum si asteptam decizia instantei. Avem termen saptamana viitoare. Este posibil ca instanta sa constate ca autorizatiile au acelasi continut cu ceva pe care instanta l-a suspendat deja si se suspenda de drept. Va mai fi un proces de anulare, pe care nu l-am depus inca. Pentru anularea autorizatiilor de constructie avem termen pana in ianuarie 2014. Noi am cerut oprirea lucrarilor”, a spus Nicusor Dan.
Desi acum nu are niciun efect asupra lucrarilor, Nicusor Dan spune ca hotararea ii ajuta pe cei expropriati care inca nu si-au primit banii si poate conduce la reconstruirea caselor demolate, iar cei vinovati sa plateasca penal.
„Avand aceasta decizie irevocabila data de Curtea de Apel Cluj vom extinde plangerea penala pentru tot ce s-a intamplat acolo. Deja avem niste plangeri punctuale: pentru Hotel Marna, una pentru Hala Matache si una pentru cladirea de la intersectia stirbei Voda cu Berzei, fosta policlinica, demolata intr-o noapte. Noi am spus de trei ani, inainte sa se demoleze orice cladire, ca lucrurile sunt ilegale. Primaria a facut tot cum a vrut ea. In cateva procese in care am contestat autorizatii de demolare pentru, am solicitat sa fie reconstruite cladirile respective pe locatia initiala, de exemplu Hotelul Marna. Instanta va spune, in mod sigur, ca autorizatia de demolare la Hotelul Marna a fost ilegala. Acum este la latitudinea instantei sa decida daca se reconstruieste sau nu. Daca vom avea castig de cauza, Hotelul Marna va fi construit pe prima banda a soselei”, a mai spus Nicusor Dan.
Lucrarile la Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus trebuiau terminate pana la sfarsitul lunii iulie, potrivit primarului general Sorin Oprescu, acesta fiind ultimul termen avansat de municipalitate. Suntem aproape de sfarsitul lunii octombrie si inca mai este de lucru. Initial edilul a promis ca va fi gata in martie 2012.
In prezent, Diametrala este terminata in proportie de peste 90%, mai fiind in lucru doar bucata dintre Calea Grivitei si strada Popa Tatu. Pe restul tronsoanelor, finalizate, circulatia auto a fost deschisa.
Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Primaria Capitalei. Drumul va face legatura intre Piata Victoriei si Gara Progresul, reprezentand o alternativa la Calea Victoriei si bd. Magheru pentru persoanele care doresc sa ajunga din Nordul Capitalei la iesirea din Bucuresti spre Giurgiu. Municipalitatea a impartit proiectul in trei etape:
– Piata Victoriei – Vasile Parvan;
– Vasile Parvan – Piata George Cosbuc;
– Piata George Cosbuc- Gara Progresul;
Per total, pentru toate cele trei etape Consiliul General a aprobat in perioada 2006-2007 – 365 milioane lei. Lucrarile la primul tronson al Diametralei au inceput in toamna anului 2010, costurile fiind estimate la 130 milioane lei. Constructor: firma Consitrans. Potrivit bugetului aprobat pe anul 2013 pana la sfarsitul anului 2012 s-au platit circa 270 milioane lei.
Pe 6 decembrie 2011, primarul General Sorin Oprescu a inaugurat portiunea cuprinsa intre Calea Plevnei si Bulevardul Stirbei Voda, circa 20% din primul tronson, promitand ca toata lucrarea va fi gata in martie 2012.