„Ar fi utile în special împotriva tranșeelor rusești”. Pentagonul crede că munițiile cu dispersie ar ajuta Ucraina pe câmpul de luptă
Armata Statelor Unite consideră că munițiile cu dispersie ar fi utile Ucrainei pentru a riposta împotriva forțelor rusești, a declarat joi Laura Cooper, un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului pentru problemele legate de Rusia, Ucraina și Eurasia, dar acestea nu au fost încă aprobate pentru Kiev din cauza restricțiilor impuse de Congres și a îngrijorărilor din partea aliaților, transmite Reuters.
Kievul i-a îndemnat pe membrii Congresului să facă presiuni asupra administrației președintelui Joe Biden pentru a aproba trimiterea de muniții convenționale îmbunătățite cu dublă utilizare (DPICM).
Munițiile cu dispersie, interzise de peste 120 de țări, eliberează în mod normal un număr mare de proiectile mai mici, care pot ucide fără discriminare pe o suprafață mare, inclusiv civili.
„Analiștii noștri militari au confirmat că DPICM ar fi utile mai ales împotriva pozițiilor rusești din tranșeele de pe câmpul de luptă”, a declarat Laura Cooper, adjunctul asistentului secretarului apărării care se concentrează pe Rusia și Ucraina, în fața legislatorilor în timpul unei audieri în Congres.
„Motivul pentru care nu ați văzut un pas înainte în furnizarea acestei capacități se referă atât la restricțiile existente în Congres privind furnizarea de DPICM, cât și la preocupările legate de unitatea aliaților”, a adăugat Cooper.
Atenția s-a concentrat asupra acțiunilor ucrainene împotriva pozițiilor defensive ale Rusiei din sud și est – etapele inițiale ale unei contraofensive care încearcă să împingă trupele președintelui Vladimir Putin înapoi din teritoriile cucerite de la invazia Ucrainei din februarie 2022.
De la începutul conflictului, Ucraina a cerut – și a primit în mare parte – arme pe care SUA le-au refuzat inițial, inclusiv lansatoare de rachete HIMARS, baterii de apărare antiaeriană Patriot și tancuri Abrams.
Opozanții au avertizat că, atunci când bombele se împrăștie, acestea pot mutila și ucide civili și au rate ridicate de eșec, iar proiectilele care nu explodează sunt periculoase timp de mulți ani dupa încheierea războiului.
Un tratat din 2008 care interzice producția, utilizarea și stocarea de muniții cu dispersie a fost adoptat de 123 de țări, inclusiv de majoritatea celor 28 de țări membre NATO. SUA, Rusia și Ucraina au refuzat să adere.
„Din perspectiva eficienței pe câmpul de luptă, credem acest lucru (utilizarea munițiilor cu dispersie, n.r.) că ar fi util”, a declarat Cooper.
Urmărește ultimele evoluții din a 485-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.