Sari direct la conținut

Admitere la Universitatea București 2023: Aproape 8.000 de locuri la buget / Cum se face admiterea la fiecare facultate

HotNews.ro
Examen Foto: DreamsTime
Examen Foto: DreamsTime

Universitatea din București (UB) anunță vineri că scoate la concurs, pentru sesiunea de vară a admiterii 2023, aproape 8.000 de locuri bugetate la cele 19 facultăți. Pentru programele de licență, masterat și doctorat, concursul de admitere la facultățile UB – sesiunea de vară – se desfășoară începând de astăzi și până la finalul iulie, iar data-limită de afișare a rezultatelor este 28 iulie.

Pentru studiile de licență, Universitatea din București are, la cele 19 facultăți, 4.461 de locuri bugetate, pentru persoanele interesate de studiile de masterat – 3.200 de locuri bugetate, în timp ce școlile doctorale ale UB scot la concurs 338 de locuri bugetate, dintre care 159 de locuri sunt cu bursă.

Din totalul locurilor scoase la concurs, 212 sunt alocate domeniilor prioritare de dezvoltare a României, 128 sunt destinate absolvenților de licee situate în mediul rural și alte 100 de locuri sunt alocate candidaților de etnie romă. Candidații proveniți din sistemul de protecție socială pot aplica pe cele 15 locuri la licență destinate lor, în timp ce persoanele cu cerințe educaționale speciale pot candida pe cele 7 locuri dedicate. Alte 50 de locuri bugetate sunt alocate candidaților care își doresc să urmeze studiile în cadrul programelor de masterat didactic derulate de Universitatea din București, conform unui comunicat al UB.

Universitatea din Bucureşti oferă atât posibilitatea de achitare online a taxei de înscriere, prin completarea formularului disponibil la adresa www.po.unibuc.ro, cât şi posibilitatea de înscriere online la concursul de admitere.

Pe perioada admiterii, Universitatea oferă cazare gratuită în căminele UB, în limita locurilor disponibile, pentru trei nopți. Cazarea se va face în Campusul „Grozăvești” și va fi posibilă în baza prezentării, la administrația căminului, a legitimației de concurs și a actului de identitate.

Admitere la facultate 2023 la Universitatea din București

La Universitatea din Bucureşti, pentru studiile universitare de licenţă sunt mai multe forme de admitere– la cele mai multe facultăți va fi o formulă mixtă de admitere.

Lista facultăţilor de la Universitatea București unde concursul de admitere va consta în examen

  • Drept
  • Limbi și Literaturi Străine:
  • Limba și Literatura modernă (arabă/bulgară/cehă/chineză/croată/ engleză/franceză/germană/italiană/japoneză/maghiară/neerlandeză/polonă/portugheză/rusă/sârbă/slovacă/spaniolă/turcă/ucraineană)
  • Limba și literatura modernă (engleză/franceză/germană/hindi/italiană/neerlandeză/persană/ portugheză/rusă/spaniolă/suedeză)/Limba și literatura latină/Limba și literatura română
  • Traducere și interpretare (Engleză, Franceză, Germană, Italiană, Spaniolă, Rusă)
  • Psihologie și Știiințele Educației – Psihologie, Psihologie – Științe cognitive (Lb. română), Psihologie – Științe cognitive (Lb. engleză):
  • Probă scrisă de gândire critică tip grilă. Proba nu necesită pregătire din bibliografie.
  • Candidații care optează exclusiv pentru programul Psihologie – Științe cognitive (Lb. engleză) au posibilitatea de a susține examenul în limba engleză.
  • Examenul este comun pentru toate cele trei programe, iar repartizarea candidaților admiși se face în ordinea opțiunilor exprimate la înscriere
  • Teologie Baptistă – Artă sacră: Probă practică, Desen

Lista facultăţilor unde admiterea constă într-o formulă mixtă

Administraţie şi Afaceri – specializarea Administrarea afacerilor/ Business Administration (în limba engleză):

  • Proba 1 – Proba eliminatorie de limbă engleză, notată cu calificativul ADMIS/RESPINS;
  • Proba 2 – 50% nota probei scrise la Limba și literatura română a examenului de Bacalaureat;
  • Proba 3 – 50% nota probei scrise la una din disciplinele examenului de Bacalaureat (la alegerea candidatului): Economie, Matematică, Sociologie etc.).

Fizică: Media generală la examenul de Bacalaureat – 50% / Punctaj obținut la testul grilă – 50%

Jurnalism – Comunicare și relaţii publice / Jurnalism / Publicitate: Examen scris. Nota finală a candidatului va fi compusă din 50% examen scris (25% grila vocabular + 25% argumentare) + 50 nota finală de la Bacalaureat.

Limbi și Literaturi Străine – Studii americane: 50% examen scris + 50% medie BAC

Matematică și Informatică – Matematică, Matematică-Informatică, Matematici Aplicate, Informatică (IF), Tehnologia Informației:

  • 20% media generala a examenului de Bacalaureat + 80% N unde N este un punctaj bazat pe rezultatele obținute la PROBA SCRISĂ şi pe rezultatele la olimpiadele și concursurile școlare de specialitate
  • Informatică (ID): 40% media generală de la examenul de Bacalaureat + 60% nota de la proba orală

Psihologie și Știiințele Educației – Pedagogia învățământului primar și preșcolar (ID și IF):

  • 1.Probă eliminatorie (oral) – competențe de comunicare și abilități artistice (argumentare, dialog, citirea unui text literar/nonliterar la prima vedere) – notată cu admis/respins
  • 2.Media generală a examenului de Bacalaureat
  • Criterii departajare: 1. Nota la proba 1 (probă scrisă) din cadrul examenului de Bacalaureat / 2. Nota de la proba 2 (probă scrisă) din cadrul examenului de Bacalaureat

Științe Politice

Concursul de admitere constă în două probe:

  • 1. Alcătuiți o lucrare de maximum 4.000 de caractere despre un subiect politic, pornind de la cărți, filme artistice sau documentare, seriale TV sau oricare altă sursă media.
  • Textul trebuie să fie original. El va fi redactat în limba secției avute în vedere de candidat, notat cu admis/respins.

Teologie Ortodoxă – 50% nota la interviu + 50% media examenului de Bacalaureat

Teologie Romano-Catolică – Interviu + Concurs de dosare

Lista facultăților unde concursul de admitere se va face pe baza mediei de la Bacalaureat și a unui eseu motivaţional

Filosofie – Media generală de la examenul de Bacalaureat – cu pondere 100% în media finală de admitere și Formular de admitere – chestionar, notat cu admis/respins

Geografie – Scrisoare de motivaţie notată cu admis/respins și 100% examenului de Bacalaureat

Istorie – 1. Scrisoare de intenție notată cu admis/respins / 2. Media examenului de Bacalaureat

Sociologie și Asistenţă Socială – Antropologie, Resurse umane, Sociologie, Sociology (în limba engleză), Asistenţă socială (IF):

  • 1. Eseu motivațional (de 300 – 500 cuvinte), prezentat la înscriere, evaluat cu Admis/Respins, iar ierarhizarea candidaților care au obținut calificativul Admis la eseul motivațional se va face astfel:
  • 2. Media de admitere pentru învățămantul universitar de licență ia în calcul notele obținute la Bacalaureat la următoarele probe:
  • • 50% nota probei scrise la Limba și literatura română;
  • • 50% nota probei scrise la una din disciplinele (la alegerea candidatului): Matematică, Sociologie, Psihologie, Economie, Filosofie, Istorie, Geografie, Informatică, Logică și argumentare, Fizică, Chimie sau Biologie).

Asistenţă Socială (ID): Concurs dosare. Ierarhizarea candidaţilor care au obţinut calificativul Admis la eseul motivaţional se face pe baza mediei de la Bacalaureat.

Teologie Baptistă Asistenţă socială: 60% notă eseu + 40% Media de la examenul de Bacalaureat

Lista facultăţilor unde modalitatea de admitere se va baza pe media de la Bacalaureat

Administraţie şi Afaceri:

  • 50% nota probei scrise la Limba și literatura română a examenului de Bacalaureat;
  • 50% nota probei scrise la una din disciplinele examenului de Bacalaureat (la alegerea candidatului): Economie, Matematică, Sociologie, Psihologie, Filosofie, Istorie, Geografie, Informatică sau Logică și argumentare, Fizică, Chimie etc.).

Biologie: Concurs de dosare – 100% media de la examenul de Bacalaureat

Chimie: Media obţinută la examenul de Bacalaureat în proporţie de 100%

Geologie și Geofizică: Concurs de dosare (media generală de la Bacalaureat – cu pondere 100% în media finală de admitere)

Litere / Limbi și Literaturi Străine

Psihologie și Știinţele Educaţiei – Pedagogie, Psihopedagogie specială: Media generală a examenului de Bacalaureat. Criterii departajare: 1. Nota la proba 1 (probă scrisă) din cadrul examenului de Bacalaureat / 2.Nota de la proba 2 (probă scrisă) din cadrul examenului de Bacalaureat. (Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro