Dupa greva soferilor de la transportul in comun din Constanta, Radu Mazare intentioneaza sa privatizeze traseele regiei: Si-au dat foc la butelie
Primarul Constantei, Radu Mazare, considera drept santaj greva declansata luni de soferii Regiei Autonome de Transport in Comun (RATC), in conditiile in care societatea functioneaza pe pierderi, fiind convocata o sedinta extraordinara a Consiliului Local Municipal in care s-a decis ca pe traseele regiei sa circule operatori privati ce detin microbuze, pe baza unor avize provizorii, pana la incetarea actiunii de protest, scrie Agerpres.
„Pana cand se va pronunta tribunalul asupra acestei greve total ilegale, operatorii de maxi-taxi, i-am adunat, am vorbit cu ei, vor suplimenta numarul de masini pe traseele pe care functioneaza acum si, in plus, pe alte cinci trasee, cele mai aglomerate ale RATC-ului. Le-am eliberat acum avize de traseu, vor intra suplimentar firmele private ca sa preia calatorii. (…) Daca aceste masini nu se vor dovedi a fi suficiente – este exact numarul de masini pe care il avea si RATC-ul pe aceste linii, atunci suplimentam, ca mai avem de unde”, a afirmat primarul Constantei.
Potrivit acestuia, calatorii vor circula cu bilete achizitionate de la operatorii privati, care vor costa cel mult 1,5 lei pentru o calatorie, tinand cont ca o calatorie cu mijloacele de transport ale RATC costa 1,5 lei. Persoanele care au abonamente RATC isi vor putea recupera sumele pierdute.
„Eu sper ca discutam de una, doua, trei zile maximum de greva, iar celor care si-au platit abonamentele (…) le vor fi reportate aceste trei zile in abonamentele ulterioare. Cand isi vor cumpara luna viitoare, vor avea cu trei zile mai mult”, a explicat Radu Mazare.
El a afirmat ca soferii grevisti incearca sa ii forteze mana, santajandu-l.
„Au mai facut o greva, de asemenea ilegala, in luna mai, i-am adunat, am discutat, le-am explicat cum stau lucrurile, (…) numai ca domnii de acolo vor sa imi forteze mana. (…) Au autobuzele gratis, regia, adica platite de primarie, mai au si cinci milioane de euro pe an – o caruta de bani, subventie si cu toate astea, nu sunt in stare sa se descurce, sa tina societatea pe o linie de plutire, sa incaseze bilete, sa isi plateasca motorina, sa isi plateasca salarii, in timp ce privatii circula chiar cu preturi mai mici si isi platesc si masinile, platesc si motorina, iau si salarii, scot si profit si nu au nicio subventie. De data asta, s-a umplut capacul sau altfel spus, si-au dat foc la butelie, pentru ca nu accept eu, ca primar si ca reprezentant al constantenilor, un santaj”, a sustinut Radu Mazare.
Referitor la revendicarea grevistilor de a primi un salariu de minimun 2.000 de lei, primarul a precizat ca este o solicitare nejustificata.
„In primul rand, pe legea bugetului, nu este voie sa le crestem salariile, ca sunt o societate cu pierderi. In al doilea rand, in contractul colectiv de munca semnat de ei nu trebuie sa se modifice salariul. In al treilea rand, legea, daca ai contract colectiv de munca, nu iti da voie sa faci greva. In al patrulea rand, chiar daca nu aveau contract colectiv de munca si trebuiau sa faca greva, sunt niste proceduri si niste pasi de urmat. In al cincilea rand, daca ar fi urmat acesti pasi, trebuiau sa asigure o treime din transport. Ei nu au facut absolut nimic”, a spus Radu Mazare.
El a subliniat ca pierderile RATC din neincasarile prin nevanzarea de bilete in perioada grevei vor fi recuperate, prin instanta, de la protestatari.
Radu Mazare a anuntat ca intentioneaza sa privatizeze traseele RATC Constanta.
„Ne vom gandi la modalitatea de rezolvare pe linia privatizarii, nu a RATC-ului, ci a licitatiei, asa cum spune legea, a traseelor, poate inclusiv dandu-le si niste autobuze pe liniile respective, cu pretul la bilet in nici un caz mai mare decat il avem acum, in continuare cu abonamente subventionate de la primarie. Cetateanul nu va mai avea de suferit. La RATC e o gaura spre 10 milioane de euro anual, nu se poate asa ceva”, a afirmat Radu Mazare.
Transportul in comun este paralizat in municipiul Constanta dupa ce luni soferii RATC au declansat o greva spontana si nu au mai iesit pe trasee, protestand in curtea institutiei.
Protestatarii spun ca sunt nemultumiti de salariile mici pe care le primesc, de circa 1.100 de lei net pe luna, dar si de faptul ca nu s-a schimbat nimic in acest sens din luna mai, cand soferii au organizat o alta greva.
Dupa protestul din luna mai, incetat in urma unor runde de negocieri intre conducerea regiei, protestatari si primarul Constantei, situatia la RATC nu s-a imbunatatit, dupa cum sustin salariatii, chiar daca pretul biletelor de calatorie a fost redus cu scopul eficientizarii activitatii prin cresterea numarului calatorilor.