Sari direct la conținut

Inundatii, lectia de economie. Cum isi pierd oamenii casele pentru ca refuza sa plateasca asigurarea obligatorie, echivalentul a 7 pachete de tigari. Plus: de ce nu dau primarii amenzi

HotNews.ro
Casa distrusa de inundatii, Foto: AGERPRES
Casa distrusa de inundatii, Foto: AGERPRES

In judetul Galati, in urma inundatiilor din ultimele zile au murit 9 oameni, 800 au fost evacuati si circa 1.400 de case au fost inundate. Afectat de precipitatii este si judetul Braila. Pagubele materiale sunt mari, iar autoritatile trebuie sa plateasca ajutoare pentru sinistrati, mai ales in mediul rural. Cu toate acestea, numarul locuintelor asigurate impotriva dezastrelor naturale este din ce in ce mai mic. Astfel, numarul locuintelor asigurate a scazut cu aproape jumatate fata de noiembrie 2011, cand a atins pragul maxim, scaznd de la 845.000 la 421.707 mii in august 2013, potrivit datelor oficiale. Desi aceste asigurari sunt obligatorii, iar costul mediu pe an este intre 10 si 20 de euro (adica maximum 7 pachete de tigari), primarii evita sa-i amendeze pe proprietarii care nu se achita de aceasta obligatie. Edilii fie nu vor sa-si piarda popularitatea, fie sunt de parere ca populatia este prea saraca pentru a plati si acesti bani.

In comuna Costache Negri din Galati, trei persoane au murit in inundatii, circa 300 de case sunt avariate si 100 de persoane au fost evacuate. Primarul comunei spune ca doar 100 de locuinte erau asigurate si ca nu a amendat pe nimeni pentru ca nu si-a incheiat polita de asigurare impotriva dezastrelor. Legea obliga proprietarii sa-si asigure locuintele din iulie 2011, amenzile fiind intre 100 si 500 lei.

„Din cele 300 de gospodarii afectate au asigurare doar o treime. Aceasta este insa o cifra facuta pe genunchi. Nu are nimeni timp sa se ocupe de asta. Noi acum suntem solidari cu oamenii, reactionam emotional. Nu a stat nimeni acum sa calculeze. Nu as putea sa va spun procentul de locuinte asigurate la nivelul comunei. Deocamdata nu am dat amenzi celor care nu si-au facut asigurarea. Am dat doar avertismente ca sa inteleaga oamenii de ce este nevoie sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale. Pasul urmator va fi sa incepem sa dam si amenzi”, a declarat Stefan Luca, primarul comunei Costache Negri, pentru HotNews.ro.

In comuna Cudalbi (Galati) au murit doua persoane din cauza inundatiilor, 20 de persoane au fost evacuate si 500 de case au fost inundate. Nici aici primarul nu i-a amendat pe cei care nu si-au asigurat locuintele. „La nivelul comunei circa 40% dintre locuinte sunt asigurate. Dintre casele afectate, nu as putea sa va spun exact. Unii au venit deja cu asigurarile si au cerut adeverinte de la primarii. Nu merg calculatoarele, asa ca le-am dat niste adeverinte de mana. La tara este mai greu cu aceste asigurari, oamenii nu sunt educati, unii sunt batrani si nu stiu despre ce este vorba. Abia isi fac RCA-ul. Asta ar mai lipsi, sa-i amendeze primarul. Legislatia este facuta de cineva si aplicata de altcineva. Primarul este si moasa si politie si sa mai dea si amenzi. Plus ca, chiar daca le-am da, nu exista nicio garantie ca oamenii le platesc. Cand am preluat mandatul erau amenzi neincasate de 7 milioane de lei”, a declarat Stfean Drugan, primarul comunei Cudalbi, pentru HotNews.ro.

Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, spune ca nici nu era de asteptat ca primarii sa ii amendeze pe cei care nu incheie politele de asigurare. „Eu cred ca nu o amendeze niciun primar pe nimeni. Mai ales ca amenzile nu se duc in totalitate la primarie. Cam 60% vine la bugetul local”, a declarat acesta.

Premierul Victor Ponta, aflat in vizita in comuna Pechea, afectata de inundatii, spune ca le va da oamenilor bani din fondul de rezerva ca sa isi refaca locuintele.”Dupa ce se retrage apa trimitem materiale de constructii (…) Cand se opreste apa va trimitem materiale sa le faceti inapoi. Banii vor fi alocati miercuri, in sedinta de guvern, din fondul de rezerva aflat la dispozita primului ministru”, a explicat Ponta.

Asta in conditiile in care multe dintre marile proiecte de investitii sunt blocate din lipsa de fonduri, iar banii pentru refacerea caselor ar fi putut fi recuperati de la companiile de asigurari, daca oamenii ar fi platit suma modica pentru asigurare.

Potrivit datelor afisate pe site-ul PAID, in noiembrie 2011 s-au inregistrat 845.000 de asigurari, iar in august 2013 doar 421.000. In prezent, situatia pe judete sta in felul urmator:

– Galati 12.000 de locuinte asigurate dintre care 5.500 in mediul rural;

– Braila 7.200 de locuinte asigurate dintre care 2.900 in mediul rural;

– Tulcea 5.100 de locuinte dintre care 2.800 in mediul rural.

Judetele fruntase, cu peste 7000 de locuinte asigurate sunt:

– Bacau – 7600 de locuinte asigurate;

– Prahova – 7.200 locuinte asigurate;

– Suceava si Timis – 7100 locuinte asigurate.

Judetele codase, sub 2.000 de polite de asigurare sunt:

– Covasna – 1.131 locuinte asigurate;

– Harghita si Hunedoara – 1.400 locuinte asigurate;

– Salaj – 1.500 locuinte asigurate;

– Sibiu – 1.700 locuinte asigurate.

Polita PAID ofera acoperire pentru trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. In functie de materialul de constructie, prima obligatorie este de 10 euro/an in cazul locuintelor de tip B (cu structura din pamant, chirpici, paianta etc) sau 20 euro/an in cazul locuintelor de tip A (cu structura de beton, caramida sau lemn), suma asigurata fiind de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro. In Romania sunt circa 8,2 milioane de locuinte, in prezent fiind asigurate in caz de calamitati sub 6%.

Vezi aici ce comune au fost afectate in judetele Galati, Braila si Tulcea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro