Sari direct la conținut

Oradea: Proprietarii cladirilor din centrul istoric, obligati sa reabiliteze fatadele

HotNews.ro

Primaria Oradea le va cere proprietarilor de cladiri din centrul istoric al orasului reabilitarea fatadelor acestora, in urma modificarii Legii 153 – a fatadelor.Avand in vedere ca noile prevederi legislative permit interventii si in centrele istorice, Primaria Oradea revine asupra HCL 643 din 2012 si extinde aria de aplicabilitate a acestei legi locale. Mai exact, include pe lista imobilelor cu fatade de reabilitat in mod obligatoriu si acele cladiri care nu sunt monumente istorice, dar care „privesc” spre zonele ultracentrale, anunta BihorStiri.ro.

Este vorba despre un perimetru format din Piata Unirii, Piata Ferdinand, corso, str. Traian Mosoiu, str. Vasile Alecsandri, Piata 1 Decembrie (intre Independentei si Spiru Haret, respectiv Mihai Viteazul si Crinului), str. Independentei, str. Iosif Vulcan, str. Aurel Lazar si Parcul Traian.

Inaintea sedintei de luni a Consiliului Local, primarul Ilie Bolojan a detaliat noutatile privind reabilitarea fatadelor cladirilor din centru. Practic, urmeaza o perioada in care administratia locala va identifica si notifica proprietarii imobilelor, transmitandu-le (acolo unde e cazul) cele de facut pentru reabilitare. In acest sens, Primaria Oradea va colabora cu specialisti, care vor inventaria toate fatadele cu probleme din centrul istoric. Apoi, potrivit edilului liberal, oamenii vor avea la dispozitie 60 de zile pentru a decide modul in care se apuca de treaba: fie vor efectua singuri lucrarile, fie vor cere sprijinul Primariei, care ar urma sa efectueze investitia pe bani publici, dupa care va avea grija sa recupereze sumele cu pricina de la proprietarii care nu au resurse financiare pentru asemenea interventii.

In acest din urma caz, Municipalitatea oradeana va aplica ipoteci. Pentru a-i ajuta pe cetateni, Primaria se implica in partea birocratica a lucrurilor si anume e dispusa sa elaboreze gratuit proiectele tehnice si sa acorde o serie de scutiri de la anumite taxe conexe. De asemenea, in cazul unor cladiri cu adevarat importante, Primaria Oradea poate oferi finantari nerambursabile de pana la 20% din valoarea lucrarilor ce urmeaza a fi facute. Pentru restul de 80% exista mai multe posibilitati: credit clasic luat de proprietar / asociatie de proprietari, credit cu garantie de la Stat sau credit de la Municipalitate, pe 5 ani. Avand in vedere legislatia in vigoare si proiectul administratiei locale de a recoafa zona centrala, se pare ca niciun proprietar de imobil din acest perimetru, daca are o fatada care strica imaginea generala, nu va scapa de santier. Iar sanctiunile, spune arhitectul-sef Adriana Lipoveanu, sunt „drastice”: intre 5.000 lei si 8.000 lei. In cazul unor imobile cu mai multi locarari / proprietari, este nevoie ca 90% dintre ei sa fie de acord cu investitia. In ceea ce priveste eventuale situatii in care persoane nevoiase, care de abia isi duc zilele de la o luna la alta, ar intampina greutati majore in contextul reabilitarii, Bolojan e ferm: „In momentul de fata, Primaria nu poate prelua cota parte” a acestora, cu toate ca legislatia prevede posibilitatea ca deliberativul local sa procedeze astfel. De asemenea, primarul promite ca orice investitie a Municipalitatii in fatadele proprietate privata din centrul istoric va fi recuperata de la oradenii in cauza sau de la rudele/urmasii lor.

In 2014, in bugetul local, pentru cota parte pe care o poate acorda Primara in ceea ce priveste reabilitarea fatadelor deteriorate, ar putea fi prevazuta o suma intre 500.000 euro si 1.000.000 euro. Primarul Ilie Bolojan nu poate estima un numar de imobile pe an care vor fi reabilitate, dar crede ca nu e imposibil sa se ajunga la 10 ¬ 15 asemenea cladiri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro