Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Un pasionat de arheologie a descoperit langa Ramnicu Valcea un tezaur cu 47.000 de monede otomane de argint

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Pe 1 septembrie langa Ramnicu Valcea a fost descoperit un tezaur monetar de secol XV care contine aproximativ 55 kg de monede, iar persoana care l-a gasit a raportat descoperirea Muzeului National de Istorie a Romaniei, anunta un comunicat al institutiei. Vorbim de cel mai mare tezur monetar de argint gasit pe teritoriul tarii, iar comunitatatea online de pasionati ai arheologiei detectiemetal.com a publicat si o fotogalerie. UPDATE: Monedele au fost descoperite intr-o rapa nu departe de un drum circulat, iar adancimea la care au fost gasite este de 25-27 cm, a spus pentru HotNews.ro administratorul comunitatii online.

  • Click pe fotografie pentru a vedea galeria foto

.

Tezaurul a fost descoperit intamplator in data de 1 septembrie .2013, in apropierea orasului Ramnicu Valcea si cantareste 54,7 kg.

Persoana care a facut descoperirea a anuntat luni dimineata Muzeul National de Istorie a Romaniei, care s-a sesizat si a trimis o echipa de specialisti pentru a cerceta contextul descoperirii si pentru a prelua tezaurul. Acesta se afla in acest moment in custodia muzeului, care se ocupa de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum si de inventarierea acestora.

Asprul este o moneda turceasca din argint, care a circulat in Tarile Romane incepand cu secolul XV pana la inceputul secolul XIX.

Acesta reprezinta cel mai mare tezaur monetar recuperat pana acum, pe teritoriul Romaniei si ajuns intr-o colectie publica.

Comunitatatea online de pasionati de detectia de metale si arheologie www.detectiemetal.com a publicat a fotogalerie, iar descrierea este urmatoarea: Tezaur monetar de argint , 47.000 bucati akce turcesti perioada 1421-1451 , totalizand 54,775 Kg , din timpul sultanului Murad II (1404-1451).

UPDATE: Iuliu-Cristinel Pop, administratorul comunitatii online detectiemetal.com a spus pentru HotNews.ro ca descoperirea a fost facuta intr-o rapa de langa localitatea Golesti, la cativa zeci de metri de un drum circulat. Tezaurul a fost probabil pus acum sase secole intr-un burduf de piele care insa s-a descompus in sol. Monedele erau ingropate la o adancime de circa 25-27 cm, descoperirea fiind facilitata de faptul ca stratul de pamant s-a subtiat de-a lungul secolelor din cauza alunecarilor de teren.

Comunitatea online isi propune sa incurajeze pasionatii sa respecte legea in domeniul metal detecting-ului si sa-i determine pe cei care gasesc lucruri valoroase, sa le predea autoritatilor.

Mai multe amanunte vor fi cu siguranta comunicata la conferinta de presa pe care Muzeul National de Istorie o va organiza. Data nu a fost comunicata inca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro