Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Vizita la Auschwitz – Muzeul care spune tulburatoarea poveste despre moartea a peste un milion de oameni

HotNews.ro
Poarta cu mesajul Arbeit macht frei, Foto: Hotnews
Poarta cu mesajul Arbeit macht frei, Foto: Hotnews

​Putine locuri au fost scena unor tragedii atat de mari precum lagarele de la Auschwitz – Birkenau din sudul Poloniei, unde acum 70 de ani peste 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei, au fost exterminati de nazisti. Cum arata acest tulburator muzeu, cum sunt povestite ororile de acum sapte decenii si ce imagini vin in completarea faptelor povestite puteti afla din articol. Mesajul muzeului este clar: aflati cat mai multe despre crimele de la Auschwitz, astfel incat pe viitor asa ceva sa nu se mai intample nicaieri.

  • Fotografiile sunt inserate in articol. Click pe ele pentru a le mari

Poarta catre iadul in care au pierit peste un milion de nevinovati

Pe aleile memorialului

Pe aleile memorialului

Foto: Hotnews

Memorialul Auschwitz-Birkenau se afla la 75 km de Cracovia, in sudul Poloniei, iar vizitele pot fi facute doar cu ghid, tururile fiind pe diverse limbi si extrem de dese, cele in engleza succedandu-se la jumatate de ora. Biletul costa 40 de zloti (echivalentul a 40 lei), iar vizita dureaza aproape patru ore, timp in care ghidul isi duce vizitatorii pe aleile strajuite de gardurile de sarma ghimpata, in vechile cladiri, in crematoriu, explicand etapa cu etapa cum au pus hitleristii in practica „solutia finala” de exterminare a evreilor din Europa, intre 1940 si 1944. Prima parte a vizitei este la Auschwitz, iar a doua la Birkenau, locul unde au fost comise majoritatea crimelor.

Merita mentionat ca ghidul nu a povestit cu ura sau cu patima cele intamplatate, ci a insistat cu un calm desavarsit pe fapte si pe imagini tulburatoare care sa-i permita vizitatorului sa-si faca singur o idee clara despre cat de cumplit a fost totul. In plus, fiecare vizitator primeste o pereche de casti in care asculta explicatiile ghidului; dupa cateva minute devine absorbit de aceste explicatii, disparand si tentatia de a sta la discutii cu alti turisti.

Turul a inceput aproape de celebra poarta cu cinica inscriptie Arbeit macht frei, „Munca te elibereaza”, cu siguranta cea mai cunoscuta imagine de la Auschwitz. Poarta nu este deloc impunatoare si de cativa ani toti vizitatorii trec pe sub o copie, fiindca in 2009 inscriptia de fier a fost taiata intr-o noapte de hoti care au vrut sa o vanda pe piata neagra a relicvelor nazismului. Poarta a fost recuperata, insa furtul a uimit si a ingrozit multa lume.

Ghidul, o doamna scunda cu o engleza excelenta, ne-a condus pe aleile strajuite de baracile caramizii care, inainte de instalarea taberei de concentrare in 1940, fusesera folosite de armata poloneza. In casti am putut asculta despre cum evrei din toata Europa, chiar si din Norvegia si Olanda, au fost adusi cu trenurile de catre nazisti, promitandu-li-se o viata mai buna si un loc de munca sigur. Evreii din Grecia au trebuit sa reziste 11 zile in trenurile spre Auschwitz, fiind pusi chiar sa-si plateasca aceasta calatorie spre moarte.

Cladirile nu par atat de ingrozitoaare, ne-a spus ghidul, insa ganditi-va ca intr-o incapere au fost fortate sa traiasca 250 de persoane, a adagat ea. Incaperea in cauza avea dimensiunile unei sali de clasa din scoala generala.

Cladiri sumbre si sarma ghimpata

Cladiri sumbre si sarma ghimpata

Foto: Hotnews

Peretii diverselor incaperi sunt acoperiti cu harti si cu imagini legate de momentele cand evrei din diverse ghetouri – Varsovia, Amsterdam, Salonic sau Budapesta, erau incarcati in trenuri. Pe hartile cu orasele mai importante din care au fost adusi evrei apar si orasele romanesti Bucuresti si Cluj. La Auschwitz au fost deportati din 1940 cetateni polonezi, din 1941 prizonieri de razboi sovietici si din 1942 evrei din tarile europene ocupate de nazisti. In total vorbim de 1,3 milioane de persoane deportate, din care 1,1 milioane evrei. „Ganditi-va nu doar la faptul ca aici au fost omorati peste un milion de oameni, ci ca vorbim de oameni nevinovati”, a intervenit ghidul, insistand pe gravitatea faptelor petrecute acum sapte decenii.

Vitrinele groazei si sufletele arse

Valizele celor trimisi la gazare

Valizele celor trimisi la gazare

Foto: Hotnews

In afara de poarta cu mesajul Arbeit macht frei, celebre sunt imaginile cu gramezile de lucruri pe care nazistii le-au adunat de la bietii oameni care erau trimisi, fara ca ei sa banuiasca ceva, catre dusurile mortii. In spatele unor geamuri uriase, in camere intunecate, am putut vedea gramezi de ochelari, de perii, de pantofi si de valize. Cele mai impresionante erau gramezile de par uman care era folosit de nazisti pentru a face o tesatura pe post de intaritura la uniformele militare. Impresionanta este si mica vitrina in care se gaseau cutii de crema de ghete… De ce ar fi avut nevoie de asa ceva in lagar? Ghidul ne-a explicat faptul ca evreii, mintiti fiind ca vor incepe o viata noua, au tinut sa-si ia la ei si lucruri care sa-i ajute sa arate bine la noul loc de munca…

O vitrina grotesca gazduieste cutiile metalice in care fusese pastrat Zyklon B, gazul cu care cei adusi au fost asfixiati. Acest Zyklon B fusese folosit in agricultura, dar si ca substanta de deratizare, insa hitleristii au facut numeroaase teste si au adaptat acest gaz pentru a putea ucide in 20 de minute peste 500 de oameni.

Cutii de Zyklon B

Cutii de Zyklon B

Foto: Hotnews

O baraca in care s-au petrecut orori de neimaginat este „Blocul 11” care era, desi pare greu de inteles, inchisoarea din interiorul inchisorii fiindca aici erau adusi cei care au incercat sa evadeze, sa se rascoale sau sa nesocoteasca ordinele. Cei adusi aici veneau la pieire, multi au fost lasati sa moara de foame, iar cea mai cumplita celula este una de un metru patrat in care patru oameni incapeau doar stand in picioare, iar usa era zavorata, marele risc fiind sufocarea, fiindca nici fereastra nu exista…

Crematoriul

Crematoriul

Foto: Hotnews

Un alt punct macabru din muzeu este crematoriul, locul unde gazul Zyklon B a fost folosit pentru prima oara ca parte a imensului proiect hitlerist de exterminare. Am vizitat prima camera de gazare unde s-a tot redus intre 1940 si 1943 timpul in care 5-600 de oameni erau ucisi. Nazistii au inceput cu un crematoriu capabil sa arda 340 de trupuri/zi, urmand ca in 1943 sa se ajunga in total la cinci cematorii la Birkenau, crematorii capabile sa transforme in cenusa peste 4.500 de trupuri in fiecare zi. Si ca totul sa fie grotesc pana la capat, cenusa era vanduta catre fermierii care o foloseau ca fertilizator.

Birkenau – Labirintul ororilor strajuit de sarma ghimpata

Turnul de la intrarea in Birkenau

Turnul de la intrarea in Birkenau

Foto: Hotnews

A doua parte a vizitei a fost la Birkenau (Brzezinka, in poloneza), lagar aflat la 3 km de Auschwitz I. Birkenau este dominata de imensa poarta caramizie si de linia de cale ferata care facilita aducerea foarte rapida la moarte a unui mare numar de nevinovati. Birkenau este mult mai intinsa decat Auschwitz I, dar este plina de ruine fiindca o buna parte dintre baraci au fost distruse inainte de sosirea trupelor sovietice, in ianuarie 1945.

Sunt mai putini turisti decat la Auschwitz, pe campia dezolanta vantul batea nemilos, iar cadrul este completat de gardurile de sarma ghimpata, vagonul aflat pe sine si putinii copaci din jurul unui mic lac in care acum sapte decenii era aruncata o parte din cenusa celor arsi la crematorii.

Camera de gazare

Camera de gazare

Foto: Hotnews

Trei sferturi dintre prizonieri erau dusi la gazare in doua-trei ore dupa ce erau dati jos din trenuri, iar o mare parte dintre cei care scapau de prima selectie rezistau numai cateva saptamani. Nu e de mirare, fiindca erau obligati sa munceasca 11 ore pe zi, primeau sub 1500 de calorii, mancarea era ranceda de multe ori, iar pedepsele erau crunte pentru orice nimic. Sunt celebre exemplele de oameni care au avut peste 80 kg cand au fost adusi in lagare, iar in cateva luni au devenit umbre vii, cantarind sub 30 kg.

Langa aleea principala se afla un bazin pe care captivii au fost obligati sa-l construiasca pentru ca ofiterii SS sa se distreze la doar cateva zeci de metri de cei care sufereau din cauza paduchilor, foametei, bolilor si conditiilor inumane de trai.

Birkenau, vedere de ansamblu

Birkenau, vedere de ansamblu

Foto: Hotnews

In momentele de maxim, la Birkenau au fost la un loc si 200.000 de oameni, in unele baraci fiind fortati sa stea chiar si 700 de oameni, desi in conditii umane ar fi fost loc pentru nici 200. Cele mai rele conditii au fost in baracile de caramida construite special pentru adapostirea celor adusi cu forta aici, in timp ce in baracile din lemn care deja existau, spatiul era putin mai mare fiindca acestea fusesera grajduri ale armatei germane. Ghidul ne-a prezentat insa o comparatie care arata cat de groaznic erau tratati oameni: intr-un grajd care a fost gandit pentru 50 de cai au fost inghesuiti 400 de oameni.

Baraca toaletelor

Baraca toaletelor

Foto: Hotnews

Cutremuratoare a fost si vizita in baraca toaletelor unde 200 de oameni aveau doar cateva secunde pentru a-si face nevoile in 200 de gauri situate la cativa centrimetri una de alta. Nu exista nici canalizare, niciun fel de intimitate, iar fecalele erau scoase tot de prizonieri care ajunsesera sa se considere mai norocosi decat altii fiindca macar aveau o munca ce le permitea sa stea la adapost pe gerurile cumplite…

Strigat de deznadejde si avertisment pentru omenire

Mesajul catre romani

Mesajul catre romani

Foto: Hotnews

Foarte aproape de ruinele unuia dintre cele cinci crematorii ce au fost distruse inainte de finalul razboiului se afla un memorial in care un mesaj este scris in peste 20 de limbi pe placi mari din marmura. In romana mesajul suna astfel „Strigat de deznadejde si avertisment pentru omenire sa fie pururi acest loc in care hitleristii au ucis aproape un milion si jumatate de femei, barbati si copii, in principal evrei, din diferite tari europene” Si ghidul a incheiat cu mesajul prezent in multe inscriptii de-a lungul vizitei si in multe carti despre Auschwitz: Trebuie sa stiti cat mai multe despre ororile de la Auschwitz, pentru ca ele sa nu se mai repete niciodata, nicaieri.

Trebuie spus ca, fiind vorba de un muzeu cu totul special, la iesire nu exista un magazin cu tipicele suveniruri. Exista insa carti, ilustrate si DVD-uri, totul este dominat de decenta, la fel ca si cafeneaua unde turistii isi pot incheia turul fostului lagar.

Auschwitz este in prezent ca un loc de pelerinaj pentru oameni din Israel, Europa si restul lumii. Grupuri de tineri vin aici pentru a afla despre „solutia finala” si despre cat de departe s-a mers. In plus, anual sunt trimisi in judecata fosti gardieni sau oameni care au avut putere de decizie atunci, chai daca multi dintre ei au peste 90 de ani.

Anul trecut a murit cel mai batran supravietuitor de la Auschwitz, in varsta de 108 ani, iar in 15-20 de ani niciun martor al ororilor nu va mai fi in viata. O parte dintre supravietuitori viziteaza muzeul si tin prelegeri, au scris carti care s-au bucurat de mare popularitate si fac tot ce le sta in putina pentru a avertiza ca un astfel de genocid nu trebuie sa se mai intample.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro