Sari direct la conținut

VIDEO Interzicerea casatoriilor gay in viitoarea Constitutie. Csaba Asztalos: Canalizam ura societatii prin acte ca legea fundamentala doar pentru a avea cvorum la Constitutie / Florin Buhuceanu: Biserica Ortodoxa Romana este una autista, nu cred ca dialogheaza cu cineva

HotNews.ro
Florin Buhuceanu si Csaba Asztalos, Foto: Hotnews
Florin Buhuceanu si Csaba Asztalos, Foto: Hotnews

„In momentul in care noi canalizam ura societatii prin acte cum ar fi Constitutia doar pentru, de exemplu, a avea cvorum la Constitutie – ca si asta se poate intampla – nu este normal”, a declarat presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, in cadrul unui interviu acordat HotNerws.ro. Amintim ca membrii comisiei parlamentare pentru revizuirea Constitutiei au adoptat miercuri un amendament care prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”. In cadrul interviului HotNews.ro, directorul ACCEPT, Florin Buhuceanu, a afirmat ca „avem nenumarate tipuri de familii, unele sunt gay, altele sunt heterosexuale, exista familii monoparentale, familii formate din bunici si nepoti si mai putem da nenumarate alte exemple. Ele nu sunt mai putin familii”.

Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a adoptat miercuri, 5 iunie, un amendament care prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie„. In prezent, legea fundamentala defineste „familia” ca intemeindu-se „pe casatoria liber consimtita intre soti„. Amendamentul a fost propus de trei deputati liberali, iar Biserica Ortodoxa Romana a anuntat de asemenea ca va propune completarea articolului 48 din Constitutie cu urmatorul continut: „Familia, elementul natural al existentei si dezvoltarii societatii, se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor si beneficiaza de sprijin si ocrotire din partea statului si a societatii”.

Cele mai importante declaratii din interviul acordat HotNews.ro:

  • Florin Buhuceanu, directorul ONG-ului ACCEPT:  Se recurge la tactici de inflamare a opiniei publice pe tema data, una complet falsa, pentru ca nu vorbim de casatorie intre persoane de acelasi sex in Romania.
  • In Codul Civil exista o reglementare clara care interzice explicit casatoria si alte forme de viata de familie pentru persoanele de acelasi sex
  • Biserica Ortodoxa Romana este una autista, nu cred ca dialogheaza cu cineva. Acuzandu-ne in serie de diverse pacate capitale, cum ar fi acela ca subminam societatea, familia, practic te scoate de la masa dialogului
  • Csaba Asztalos, presedintele CNCD: Cu siguranta va aparea in raporturile de tara acest amendament, chiar daca nu va trece. Pentru ca asistam la un sir de evenimente in ultimii ani care exprima un grad de homofobie ridicat in Romania
  • Nu exista o obligatie pentru Romania de a legaliza casatoriile intre persoane de acelasi sex, nu exista o dezbatere publica cu privire la acest aspect, nu exista un proiect de lege, nu exista un subiect cu privire la dreptul persoanelor de acelasi sex „casatorite” sa adopte copii, deci este un subiect inexistent. Dar ele sunt aduse pe masa tocmai pentru a manipula, tocmai pentru a incita, tocmai pentru a servi la alte tinte decat o problema reala
  • Eu cred de exemplu ca un copil care pierde un parinte are in continuare o familie. Conform definitiei constitutionale nu ar avea

Interviul integral:

Rep: Care credeti ca este motivul pentru care comisia pentru revizuirea constitutiei a aprobat amendamentul care redefineste „familia”?

Csaba Asztalos: Eu cred ca este o exprimare a stereotipurilor si prejudecatilor din societate, negative fata de minoritatile sexuale, in special fata de comunitatea sexuala. Nu cred ca are nicio legatura cu protectia familiei sau cu definitia legala a familiei, ci mai repede vine sa transmita un mesaj al politicienilor in sensul in care se regaseste in mesajul politicienilor atitudinea marginalizatoare si de ura a majoritatii cetatenilor fata de comunitatea homosexuala.

Florin Buhuceanu: As zice ca e o forma de inabilitate motivata populist. Spun ca e populism pentru ca in mod evident se recurge la tactici de inflamare a opiniei publice pe tema data, una complet falsa, pentru ca nu vorbim de casatorie intre persoane de acelasi sex in Romania. E si o forma bizara de a aduce in agenda publica acest subiect, avand in vedere ca in Codul Civil exista o reglementare clara care interzice explicit casatoria si alte forme de viata de familie pentru persoanele de acelasi sex. Pe de alta parte, este o inabilitate pentru ca restrangerea dreptului la familie si asocierea exclusiva cu casatoria scoate in afara textului constitutional alte tipuri de familie care coexista in societatea romaneasca si care nu merita acest tip de tratament pe care l-as numi discriminatoriu, pentru ca practic ele nu mai sunt recunoscute in cel mai important text al statului roman. E o forma de exprimare publica, si aici sunt de acord cu domnul presedinte Asztalos, a prejudecatilor care capata putere si legitimitate prin vocile unor astfel de politicieni, lucru care este ingrijorator pentru ca vorbim despre o Constitutie care ar trebui sa fie pentru toti cetatenii Romaniei.

Rep: Credeti ca pune acest amendament Romania intr-o lumina proasta in fata partenerilor externi?

Csaba Asztalos: Da, cu siguranta va aparea in raporturile de tara acest amendament, chiar daca nu va trece. Acest incident va fi semnalat in raportul de tara al Departamentului de Stat pe Romania pe drepturile omului. Amnesty International deja a avut o reactie, avem cunostinte de ele, si sunt reactii de ingrijorare.

Rep: De ce, atata timp cat nu exista o solutie general acceptata? De ce faptul ca Romania interzice posibilitatea legalizarii casatoriilor gay prin Constitutie o plaseaza mai prost decat tarile care nu au legalizat aceste casatorii?

Csaba Asztalos: Pentru ca asistam la un sir de evenimente in ultimii ani care exprima un grad de homofobie ridicat in Romania. Anul trecut am avut doua incidente violente in care au fost batute persoane care au participat la dezbateri privind drepturile minoritatilor sexuale sau au fost intrerupte dezbateri organizate chiar de ambasade in Bucuresti pe aceasta tema, pentru ca acest discurs homofob este prezent in Romania. Violenta impotriva membrilor acestei comunitati este prezenta in ultimii ani, pentru ca avem un deficit de democratie. Toate acestea contribuie la o imagine care indeamna spre precautie organismele internationale, respectiv statele occidentale.

Nu exista o obligatie pentru Romania de a legaliza casatoriile intre persoane de acelasi sex, nu exista o dezbatere publica cu privire la acest aspect, nu exista un proiect de lege, nu exista un subiect cu privire la dreptul persoanelor de acelasi sex „casatorite” sa adopte copii, deci este un subiect inexistent. Dar ele sunt aduse pe masa tocmai pentru a manipula, tocmai pentru a incita, tocmai pentru a servi la alte tinte decat o problema reala. In acest moment, din punctul meu de vedere, in Romania ceea ce s-ar putea dezbate este acel parteneriat civil intre persoane de acelasi sex care nu inseamna adoptie, care nu inseamna un atac la institutia casatoriei, care ar putea sa vina sa raspunda la niste nevoi esentiale ce tin de demnitatea umana a cuplurilor de acelasi sex.

Rep: Ce a facut societatea civila in legatura cu amendamentul, pana acum? Ati facut lobby pana acum in parlament, ati depus amendamente?

Florin Buhuceanu: Societatea civila in primul rand a venit cu un set de propuneri vizand introducerea clauzelor de nediscriminare in textul constitutional, lucru care a trecut, nu numai datorita noua, bineinteles, dar a trecut si este imbucurator. Pe de alta parte, observam gradul de schizofrenie: intr-o zi accepti ca criteriul orientarii sexuale este un criteriu protejat constitutional, a doua zi operezi cu o discriminare pe criteriul sexual propunand un tratament diferentiat pentru acesti cetateni ai Romaniei de orientare homosexuala. Practic, am inceput discutii cu politicieni pentru a-i constientiza asupra consecintelor pe care le aduce acest text de lege, asupra diferitelor tipuri de familii, altele decat cele casatorite din societatea romaneasca, si pentru a le arata ca ataca aceste tipuri de familie chiar in inima textului constitutional, lucru care nu este acceptabil.

Am inceput discutii cu familiile politice europene pentru a le arata care este pozitia partidelor care sustin astfel de amendamente paguboase. E foarte dificil pentru ei sa inteleaga cum un partid social democrat si un partid liberal vin cu astfel de propuneri absolut bizare. Totusi noi nu dorim sa fim comparati cu Ungaria regimului Orban care e intr-un derapaj constant de democratie.

Csaba Asztalos: Dar care a legalizat parteneriatul civil. Guvernul socialist a legalizat parteneriatul civil si acesta in Ungaria functioneaza.

Florin Buhuceanu: Intelegem interdictia asupra dreptului la casatorie, pe de alta parte trebuie sa le oferi posibilitati pentru a se bucura de dreptul la viata de familie si cea mai supla formula este aceea a parteneriatului civil, care este deschis tuturor, nu numai cuplurilor homosexuale, tuturor celor care nu doresc sa faca parte dintr-o casatorie asa cum este ea inteleasa si practicata in Romania. Rolul nostru este de fapt de a incerca sa ajutam la constientizarea diversitatii existente in societatea romaneasca. Avem nenumarate tipuri de familii, unele sunt gay, altele sunt heterosexuale, exista familii monoparentale, familii formate din bunici si nepoti si mai putem da nenumarate alte exemple. Ele nu sunt mai putin familii.

Rep: Credeti ca este pregatita societatea romaneasca pentru o discutie mai ampla despre drepturile comunitatii LGBT?

Florin Buhuceanu: E o discutie care se poarta in mod evident si care intr-o buna masura contribuie la cresterea informatiilor pe aceasta tema. Simplul fapt ca se discuta astazi la acest nivel despre tema LGBT mi se pare un lucru imbucurator in sine. Din pacate, discutia a fost politizata, transformata intr-un subiect de iz politic. Mi-e teama ca este vorba despre un subiect de iz electoral si nu cred ca este nici intelept si nici corect sa folosesti o grupare vulnerabila din societatea romaneasca ca tap ispasitor si sa o transformi in arma electorala. S-a mai incercat de catre politicieni cat se poate de democrati si a fost un esec. Nu instigand impotriva unui grup minoritar sau altul vei castiga voturi si pe termen lung asta te va desfiinta ca politician.

Rep: De ce credeti ca sunt foarte putine cazuri de homosexuali din randul elitelor care isi recunosc deschis orientarea sexuala?

Csaba Asztalos: Pai este foarte simplu – potrivit sondajelor de opinie, minoritatile sexuale, in special grupul homosexualilor, sunt cele mai marginalizate in Romania, alaturi de persoanele infectate cu HIV-SIDA. Avem procente de 60%-70% care nu s-ar simti confortabil in prezenta unei persoane homosexuale sau 40% care nu ar lua masa cu homosexuali, samd. Desi aceste procente incet-incet scad, sunt totusi foarte mari. In momentul in care noi canalizam ura societatii prin acte cum ar fi Constitutia doar pentru, de exemplu, a avea cvorum la Constitutie – ca si asta se poate intampla – nu este normal. Politicienii, intr-o democratie veritabila, trebuie sa aiba puterea sa explice majoritatii drepturile minoritatii si sa treaca peste aceste populisme si sa impuna principii democratice chiar si atunci cand ar putea sa piarda voturi. A se vedea ce se intampla in Franta. Ca atare, suntem imaturi din punct de vedere al culturii dezbaterii si al gradului de democratie, dar evoluam. Daca luptam in 2005 pentru a primi o autorizatie pentru marsul diversitatii, totusi astazi, in 2013, lucrurile nu stau chiar asa.

Rep: In acest moment, exista dezbateri deschise pe tema recunoasterii dreptului persoanelor de acelasi sex la casatorie in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Unul dintre argumentele persoanelor care sunt impotriva legalizarii acestor casatorii spun ca traiesc in concordanta cu modelul crestin traditional pe care se intemeiaza familia si pe care se intemeiaza societatea occidentala traditionala. Intrebarea este: de ce sa ma obligi sa iti accept regulile?

Florin Buhuceanu: Nu se cere nimanui sa accepte un alt mod de viata. Se cere pur si simplu sa accepte ca alaturi de ei traiesc oameni care se bucura de aceleasi drepturi, inclusiv de dreptul de a-si intemeia o familie. Acceptarea diversitatii e in definitiv in datul civilizatiei crestine, daca tot vorbim de civilizatia crestina. In paranteza fie spus, nu exista un model crestin pentru familie. Vechiul Testament are nenumarate tipuri de familie, inclusiv poligame. Familia lui Isus – daca imi este permis sa o nominalizez – nu este una tocmai de tip traditional si pot da nenumarate alte exemple. Sunt dezvoltari istorice si cred ca vorbim de o familie de tip burghez, este o institutie care s-a nascut mult mai tarziu. Pe de alta parte, societatea evolueaza si, evoluand, institutia casatoriei capata adesea alte trasaturi. E mult mai bazata pe parteneriat, pe egalitate intre parteneri, si asta trebuie luata in considerare, chiar daca nu este traditional cum spun adeptii acestor curente. Dupa cum trebuie acceptat faptul ca exista nenumarate alte tipuri de familie care coexista si pe care nu le poti ignora.

Rep: Ati avut discutii pana acum cu vreun reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane pe aceasta tema, exista preoti deschisi?

Florin Buhuceanu: Biserica Ortodoxa Romana este una autista, nu cred ca dialogheaza cu cineva. Dialogheaza ea cu ea. Este o institutie piramidala in care dialogul e foarte greu de desfasurat, pentru ca nu exista cadrul. Un dialog presupune ca stai la masa si respecti niste reguli minimale, printre care acelea ale respectului reciproc, al demnitatii persoanei din fata, lucru pe care BOR nu il face. Practic acuzandu-ne in serie de diverse pacate capitale, cum ar fi acela ca subminam societatea, familia, practic te scoate de la masa dialogului. Acest dialog nici nu a inceput. Pe de alta parte, nu este surprinzatoare pozitia dumnealor. Arata insa o imaturitate din punct de vedere pastoral. Orice biserica trebuie sa isi cunoasca credinciosii si sa intre intr-o relatie fireasca de comunicare cu ei. O biserica ce se pretinde realista si care isi calibreaza pastoratia nu poate sa nu tina seama de alte familii decat cele pe care le considera de tip traditional. Ce fac cu ele, cu aceste familii, le exclud din comunitatea credinciosilor, le condamn in biserica? Care este modelul de comunicare pe care il propune BOR acestor familii si acestor persoane? Nu cunosc.

Csaba Asztalos: Eu personal cred si militez pentru separatia intre stat si culte si cred ca orice cult are dreptul sa isi defineasca notiunile de familie traditionala cum doreste. Dar acestea au un aspect dogmatic, religios, care tine de viata de cult si de libertatea individului de a adera sau nu la un cult. Pe de alta parte, ceea ce inseamna relatia dintre cetatean si stat este cu totul altceva decat relatia dintre un cetatean si un cult. Aici trebuie sa facem aceasta distinctie intre dogma religioasa, intre regulile religioase si un stat laic. Un stat laic are mult mai multe obligatii decat sa se incorseteze dupa o dogma religioasa. De fapt si in Franta discutia pe tema casatoriei persoanelor intre acelasi sex este de fapt un punct castigat inca o data de statul laic francez raportat la cultele religioase. Si nu vorbim de BOR, ci de cultul romano-catolic.

Aici trebuie sa existe un respect reciproc intre stat si culte si in aceasta chestiune eu cred ca daca un cult are o dogma religioasa puternica si cultele sunt bine ancorate in societate, nu au nevoie de astfel de instrumente juridice pentru a „proteja” familia traditionala sau cum doriti sa o definiti. Un cult puternic isi protejeaza familiile, nu are nevoie de stat. Problemele familiei in general in Romania sunt altele: vorbim despre violenta in familie, un grad extrem de ridicat in Romania, vorbim despre violenta in scoli care din nou are legatura cu familia, vorbim despre lipsa unor institutii elementare cum ar numar de crese, numar de gradinite suficient, vorbim despre un discurs public de ura destul de ridicat in Romania, vorbim despre problema infertilitatii, despre conditia femeii in familie, asa cum arata foarte multe studii. Este un argument fals din acest punct de vedere, iar statul in relatia sa cu un cult sau altul ar trebui sa opteze pentru respectul reciproc, pentru laicitate.

Eu cred de exemplu ca un copil care pierde un parinte are in continuare o familie. Conform definitiei constitutionale nu ar avea. Cred ca o femeie si un barbat care nu sunt casatoriti si dau nastere unui copil sunt o familie. Probabil ca nu sunt in acceptiunea unui cult sau a altuia, dar din punct de vedere al dreptului ar trebui sa constituie o familie. Cred ca o bunica cu un nepot – care din varii motive raman singuri, pleaca parintii in Spania, decedeaza, Doamne fereste – sunt in continuare o familie. Deci avem si aceste situatii. Dincolo de conditia minoritatilor sexuale in Romania, este o formula restrictiva, inclusiv cea care exista acum in Constitutie. Realitatile sociale evolueaza in aceasta lume globalizata, asa cum este ea. Legile intotdeauna alearga dupa realitatile sociale, asta a fost intotdeauna in istorie. Cu sau fara legi, minoritatile sexuale, homosexualii au existat, exista si vor exista. Ele dezvolta anumite relatii in societate, se confrunta cu inegalitati sau nu, dar ele vor exista.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
Andy500 • 2023-07-05 13:39:06
Poate ar fi bine sa mute si statiile meteo mai in afara orasului. Pe masura ce se defriseaza si se betoneaza mai multe suprafete, evident ca si temperaturile medii cresc. Un avantaj major al furtunilor violente, e ca transforma caldura in lucru mecanic, adica iti iau casa, dar scade temperatura globala. Si faptul ca e mai mult CO2 in atmosfera e bun pentru inmultirea algelor marine, care produc cea mai mare cantitate de oxigen si stocheaza CO2 pe fundul oceanelor.
13 13
TheBorg • 2023-07-05 16:37:55
Incredibil câte voturi pozitive. Trebuie plecat urgent din tara asta.
10 6
Gogu_cel_viteaz • 2023-07-06 08:49:02
du-te in Rusia sau China, ca aia au promovat masiv panicardisme de genul "daca vestul nu isi distruge economia si saraceste populatia in 5 ani va fi prea tarziu iar planeta va lua foc".
0 3
Landser • 2023-07-05 13:46:27
Si cam cat ar trebui sa fie in Africa? Sa vina moşu' călare pe ren!?
8 17
Gogu_cel_viteaz • 2023-07-06 08:50:54
wow. Maine o sa ne spuneti ca apa din oceane e sarata?
0 3
INTERVIURILE HotNews.ro