Petrolul neconventional din America de Nord va declansa o unda de soc pe piata mondiala – raport AIE
Exploatarea petrolului neconventional in America de Nord va crea o „unda de soc” pe piata comparabila ca efecte cu ceea ce a insemnat cresterea cererii Chinei pentru aurul negru, a afirmat marti Agentia Internationala pentru Energie (AIE), intr-un raport citat de AFP.
„America de Nord a declansat o unda de soc ce se va repercuta in intreaga lume@, a rezumat seful AIE, Maria van der Hoeven, intr-un comunicat care prezinta raportul semestrial privind evolutia pietei petrolului.
Potrivit acesteia, cresterea ofertei de petrol efectuata de America de Nord, superioara cresterii cererii, ar urma sa „ajute la calmarea pietei petroliere, care este relativ tensionata de mai multi ani”.
Potrivit estimarilor AIE, capacitatea de productie de petrol la nivel mondial va creste cu 8,3 milioane de barili pe zi (mbz) intre 2012 si 2018 pentru a atinge 103 mbz, proiectii superioare precedentului raport semestrial. In paralel, cererea ar urma sa se majoreze cu 6,9 mbz, la 96,68 mbz.
Acest avans al ofertei provine din avantul extractiei de rezerve neconventionale de petrol in Statele Unite, precum petrolul de sist, rezervoarele impermeabile de petrol din Dakota si nisipurile bituminoase din vestul canadian. Productia se dezvolta spectaculos de mai multi ani, in siajul gazului de sist.
Acest avans nord-american va transforma piata petrolului in urmatorii cinci ani de o maniera la fel de semnificativa cu ceea ce a insemnat cererea Chinei pentru aurul negru in cursul ultimilor cincisprezece ani, afirma AIE.
Un dinamism care contrasteaza cu previziunile pentru OPEC. Capacitatile de productie ale acestui cartel, care furnizeaza in prezent circa 35% din petrolul mondial, vor creste intr-un ritm mai lent decat previziunile din octombrie, urmand sa stagneze la finele perioadei, trecand astfel de la 35,35 mbz in acest an la 36,75 mbz in 2018.
Aceasta evolutie vine ca urmare a „noilor obstacole” care au aparut in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu in urma „Primaverii Arabe” si care risca sa incetineasca investitiile in sectorul petrolier.
In precedentele rapoarte, AIE a afirmat ca Statele Unite vor deveni primul producator mondial de petrol in 2017, depasind Rusia si Arabia Saudita, gratie hidrocarburilor neconventionale.