Fuziunea ELCEN cu RADET, blocata dupa ce consilierii PSD au lipsit de la sedinta extraordinara convocata de Sorin Oprescu: "Am mai vazut filmul asta"
Consilierii PSD din Consiliul General al Municipiului Bucuresti au lipsit la sedinta de miercuri, in care ar fi trebuit sa ia act de fuziunea ELCEN-ului cu RADET si sa demareze procedura de transformare in societate comerciala a noii entitati, astfel ca sedinta nu s-a mai tinut din lipsa de cvorum. Absenta consilierilor PSD este interesanta in conditiile in care Guvernul Ponta a aprobat si a declarat public ca sustine acest proiect. Singurii care se opun acestei solutii sunt primarii de sector, in special Robert Negoita (sectorul 3 – PSD), Neculai Ontanu (sector 2 UNPR) si Marian Vanghelie (sectorul 5 – PSD). Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca va face o noua sedinta de Consiliu General, vineri, si va pune din nou pe ordinea de zi aceste proiecte.
Pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu General de miercuri se aflau trei proiecte referitor la fuziunea RADET cu ELCEN si transformarea in societate comerciala:
- Proiect de hotarare privind aprobarea implementarii „Solutiei retinute” pentru Municipiul Bucuresti prevazute la art.4 din Memorandumul cu tema „Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrat (SACET) in Municipiul Bucuresti si Municipiul Constanta”, aprobat in sedinta Guvernului Romaniei din data de 27.03.2013 pentru realizarea serviciului public de alimentare cu energie termica prin intermediul unui sistem de alimentare centralizata cu energie termica (SACET) integrat – producere, transport, distributie si furnizare
- Proiect de hotarare privind aprobarea incheierii unui contract de consultanta cu International Finance Corporation (membru al Grupului Bancii Mondiale) pentru implementarea de catre Municipiul Bucuresti a art.4 lit.e) „Selectarea prin procedurile concurentiale prevazute de legislatia in vigoare, a unui partener/operator cu experienta profesionala si capabilitate financiara care sa realizeze investitii in SACET, in scopul cresterii calitatii serviciului public la un tarif suportabil pentru populatie si un efort rezonabil al bugetului Municipiului Bucuresti”, prevazut in Memorandumul cu tema „Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrat (SACET) in Municipiul Bucuresti si Municipiul Constanta”, aprobat in sedinta Guvernului Romaniei din data de 27.03.2013
- Proiect de hotarare privind aprobarea achizitionarii de catre RADET Bucuresti a unor servicii de asistenta si consultanta juridica pentru implementarea Memorandumului cu tema „Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrat (SACET) in Municipiul Bucuresti si Municipiul Constanta”, aprobat in sedinta Guvernului Romaniei din data de 27.03.2013.
La prima strigare, in sala se aflau 21 de consilieri, in majoritate de la PNL, PC si PPDD. Imediat dupa, au venit si consilierii PDL, numarul alesilor prezenti in sala crescand la 30. Dupa ce s-a facut prezenta si a inceput sedinta, consilierii PDL au parasit sala „pentru 3 minute pentru a vorbi cu consilierul primarului Oprescu pe problema RADET, Costin Berevoianu, de ce s-a convocat sedinta de urgenta pentru aceste proiecte”. Astfel, nu a mai fost cvorum, iar presedintele de sedinta, Angelescu Ramiro-Robert-Eduard (PSD), nu a mai asteptat intoarcerea consilierilor PDL si a inchis sedinta.
Consilierii PDL spun ca ar fi votat cele trei proiecte de hotarare. „Noi suntem de acord cu aceste proiecte. Colegii mei au vrut sa afle de la domnul Berevoianu (n.r. consilierul primarului Sorin Oprescu pe RADET) in ce consta urgenta de a fost nevoie sa se faca sedinta de Consiliul general astazi. Pana ne-am intors, presedintele de sedinta a inchis sedinta. Guvernul a aprobat memorandumul de fuzionare a RADET cu ELCEN, iar consilierii puterii nu vin la sedinta. E ceva neclar aici”, a declarat Mircea Raicu, consilier PDL.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca a convocat sedinta de Consiliu general miercuri deoarece trebuie sa respecte calendarul stabilit la semnarea memorandumului privind trecerea ELCEN de la Ministerul Economiei la Primaria Capitalei si contopirea cu RADET. Edilul sustine ca cele trei proiecte de hotarare ar trebui aprobate de Consiliul General pana cel tarziu in luna iulie, iar in termen de 12 luni de la semnarea memorandumului ar trebui sa se incheie procedura de fuzionare.
„Am mai vazut filmul asta in urma cu patru ani, dupa care an de an. Sunt zbaterile bugetului si subterfugiile care nu fac altceva decat sa incetineasca un proces normal si logic. Ne-am grabit cu acest sedinta de indata pentru ca avem un calendar dat de memorandum unde spune clar pasii pe care trebuie sa-i facem. Exista unii care nu inteleg absolut nimic. Vorbesc de privatizare, de nemultumiri. Am senzatia ca sunt nemultumiri personale si atunci exista modalitatile astea organizatorice de a fugi de responsabilitate. Daca nu ar fi fost informati inainte, daca nu am fi discutat intre 11 si 12 ore o data si dupa aceea inca 6-7 ore detaliind fiecare afirmatie as fi spus ca lumea nu stie despre ce este vorba si ca incearca sa inteleaga. Seamana atat de tare filmul incat nu stii de cine e propus”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu, dupa sedinta de consiliu.
Acesta a explicat ca cele trei proiecte de pe ordinea de zi „conduc pasii catre jumelarea celor doua institutii”. „ELECN a inceput sa-si parcurga drumul ei. Ea este la Ministerul Economiei. Ministerul Economiei a propus AGA sa se intruneasca cu fiecare actionar – ENEL, ROMGAZ etc – iar noi in timpul asta pregatim pasii pentru a putea sa avem la dispozitie consultanta tehnica, juridica pentru a vedea care din actiuni revin noii societati comerciale si sa facem transformarea in societate comerciala. Banca Mondiala este plina de credibilitate si actioneaza in tot ce inseamna spatiul european. Credibilitatea ei este mai presus de orice fel de comentariu”, a explicat Oprescu. Acesta spune ca dupa fuziune pentru noua entitate ar exista mai multe posibilitati, iar Consiliul General va fi liber sa decida cea mai buna solutie:
- municipalitatea sa acceseze un credit pentru modernizarea CET-urilor sau bani europeni;
- delegarea de serviciu catre o companie privata. Nu este vorba de cedarea patrimoniului, a explicat Oprescu, ci despre delegarea de serviciu cu obligativitatea injectiei sumei de un miliard, 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea CET-urilor intr-un timp foarte scurt si in acelasi timp asigurarea de curent electric – 500 MW – pentru injectare in reteaua nationala;
- sa nu se mai fure.
Oprescu a declarat ca, o data cu preluarea ELCEN, municipalitatea va prelua si o datorie de 74 milioane de euro, un credit accesat de producatorul de energie pentru modernizarea CET-urilor.
Razboiul primarului Oprescu cu sectoarele
Reamintim ca la inceputul lunii aprilie, primarii celor sase sectoare ale Capitalei au infintat „Asociatia Primariilor de Sector” fiind nemultumiti de felul cum comunica cu Sorin Oprescu dar si de transformarea RADET in societate comerciala.
Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, a sesizat „lipsa de transparenta” existenta la nivelul Primariei Capitalei si a respins ideea de privatizare a RADET: „Asociatiile de proprietari nu doresc aceasta privatizare, 30% din ele sunt in faliment si vreau sa transmit ca nu vor fi de acord cu privatizarea regiei, pentru ca implica costuri mari pentru bucuresteni”, a spus Ontanu.
Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, a cerut si el public primarului general sa considere toti primarii de sector „parteneri egali de dialog”. El s-a aratat nemultumit de intentia lui Sorin Oprescu de a privatiza RADET si de „cum merg treburile la RATB si APANOVA”. „Avem obligatia sa discutam despre ce este la RADET si sa gandim impreuna cum aceasta regie poate deveni performanta. ‘Caldura pe gratis’ a anuntat primarul general, dar oamenii se intreaba cum este posibil si eu nu cred ca se poate (…). stiu ca la Bruxelles se discuta despre oprirea privatizarilor regiilor monopol, pentru ca nu sunt in interesul cetatenilor. Sunt monopoluri ce trebuie mentinute asa. Sunt impotriva privatizarii RADET”, a spus Vanghelie.