VIDEO – FOTOGALERIE Cum arata Catedrala Mantuirii Neamului dupa terminarea fundatiei
Cladirea Catedralei Neamului a inceput sa prinda contur. Fundatia cladirii a iesit din pamant, silueta viitorului lacas fiind vizibila de pe acoperisul Muzeului National de Arta Contemporana, a fost turnata placa de beton de la nivelul zero si s-au finalizat lucrarile la infrastructura a cladirii. In pamant sunt doua subsoluri si demisol, care ajung pana la adancimea de 16 metri, iar pe verticala cladirea se va ridica 120 de metri. Daca in urma cu cateva saptamani pe santierul Catedralei erau zeci de muncitori, acum era pustiu.
Vezi in articol cum arata in prezent Catedrala Mantuirii neamului si o simulare cum va arata dupa finalizarea lucrarilor.
„S-au încheiat lucrările la infrastructura Catedralei Mântuirii Neamului. În această perioadă s-a mai lucrat la elementele nefinalizate din zona viitorului Altar, au fost montate mustăţile de armătură din zona soleei şi de la stâlpii catapetesmei. Momentan se mai fac retuşări şi se demontează cofrajele din zona sălii polivalente. Până la acest stadiu al lucrărilor s-au folosit 55 mii de metri cubi de beton şi 13 mii de tone de armătură”, anuntau in urma cu cateva zile oficialii Patriarhiei pe site-ul dedicat Catedralei.
Simulare cum va arata Catedrala Mantuirii Neamului
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a declarat recent in presa ca pana in prezent proiectul a fost realizat in proportie de 50% si ca, in cei doi ani de constructie, Patriarhia a investit aproximativ 50 de milioane de euro. Patriarhia sustine ca toate costurile de construire a lacasului se ridica la suma de 100 de milioane de euro. Initial s-a vehiculat suma de 400 de milioane. In 2012, statul roman a sprijinit constructia Catedralei Mantuirii Neamului cu aproape 8,4 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro de la Guvern si 2 milioane de euro de la Primaria Generala a Capitalei.
Biserica Ortodoxa cauta in continuare sa obtina si de la stat sumele de bani necesare pentru a finaliza Catedrala Mantuirii Neamului, a declarat la sfarsitul lunii martie 2013, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica pentru Realitatea TV.
„Avand in vedere faptul ca suntem intr-o perioada de criza economica, donatiile de la credinciosii si clericii din Romania si din strainatate nu mai sunt la nivelul celor din anul 2011. Atat autoritatile centrale, cat si cele locale trebuie sa sustina financiar construirea catedralei mantuirii neamului”, a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.
De asemenea, in decembrie 2012, Patriarhia Romana a trimis primariilor din tara o scrisoare prin care cerea donatii de peste un milion de euro de fiecare pentru Catedrala. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca „este probabil” ca Patriarhia sa fi trimis astfel de cereri de donatie, intrucat legea prevede acest lucru. „Este posibil sa se fi trimis o astfel de cerere. Legea prevede acest lucru. Pot fi facute pentru Catedrala Mantuirii Neamului donatii de catre autoritatile locale si Guvern. Catedrala este reprezentativa pentru poporul roman. Costurile Catedralei sunt de 100 de milioane de euro, nu 400, asa cum s-a vehiculat in presa. Sursele de finantare sunt donatiile credinciosilor si sprijinul oferit de autoritatile locale si centrale”, a declarat parintele Constantin Stoica.
Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011 si se estimeaza ca vor fi gata la sfarsitul anului 2014.”Sfârşitul anului 2014 este cel preconizat, pentru finalizarea clădirii propriu-zise sau faza la gri, cum se numeşte. Deocamdată constructorii sunt în termen, urmează apoi o perioadă legată de realizarea finisajelor, în special a picturii bisericii, care va lua timp”, a declarat recent Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.