Bulgaria: Puternicul procuror general care „îngropa” anchete contra unor oligarhi și politicieni a fost demis
Puternicul procuror general al Bulgariei, Ivan Gheșev, acuzat de ani de zile de o lipsă de fermitate în fața corupției, a fost demis luni pentru „subminarea prestigiului sistemului judiciar”, transmite AFP.
Consiliul Judiciar Suprem (CSJ), care a respins propuneri similare în trecut, a votat de data aceasta cu 16 voturi la 4 în favoarea demiterii sale. El este acuzat că a făcut remarci jignitoare în cadrul unei conferințe de presă la adresa membrilor parlamentului, pe care i-a descris drept „gunoaie politice”.
Magistratul în vârstă de 52 de ani, care supervizează activitatea tuturor procurorilor și are puterea de a începe sau de a opri anchete, a fost sub tirul criticilor de la numirea sa în 2019. Mii de manifestanți au ieșit în stradă în urmă cu trei ani pentru a cere demisia sa.
Gheșev este acuzat că a îngropat anchete privind oligarhi și politicieni care nu au fost niciodată aduși în fața justiției, deși fac obiectul unor sancțiuni din partea SUA și a Marii Britanii.
De asemenea, el este suspectat că a înscenat o explozie împotriva mașinii sale blindate la începutul lunii mai.
Gheșev, care și-a transformat biroul într-o „capelă ortodoxă” decorată cu icoane religioase și a ținut propriul discurs către națiune, răspunde că este „un simplu coordonator”.
Demnitarul de 50 de ani părea indestructibil atâta timp cât s-a bucurat de sprijinul fostului premier Boiko Borisov. Dar Borisov a renunțat să-l mai sprijine în mai, dornic să se apropie de reformatori pentru a pune capăt unei lungi crize politice.
În virtutea acestei schimbări de atitudine, Parlamentul a adoptat la sfârșitul lunii mai o modificare legislativă, calificată drept istorică de Consiliul Europei, care introduce un mecanism de monitorizare a procurorului general și facilitează revocarea sa din funcție. De asemenea, se are în vedere o reformă mai amplă a procuraturii.
Scopul este de a pune capăt impunității în cea mai săracă țară din UE, care este afectată de corupție.
Președintele Roumen Radev trebuie acum să ratifice decizia CSM. Ostil noului guvern, el ar putea totuși să ceară o nouă examinare sau să prelungească procedura.
Ca represalii, parchetul a resuscitat în ultimele săptămâni anchete vechi, cerând ridicarea imunității parlamentare a lui Boiko Borisov, acuzat de spălare de bani.