Sari direct la conținut

Video Pascal Bruckner despre “perversiunea” caritatii si despre “cersetor”, cea mai mare spaima a omului din clasa de mijloc

Contributors.ro
Pascal Bruckner, Foto: HotNews / DP
Pascal Bruckner, Foto: HotNews / DP

Pascal Bruckner s-a aflat in redactia Contributors.ro pentru a raspunde online intrebarilor cititorilor. Scriitorul revine in Romania pentru a-si lansa ultimul sau roman, “Casa Ingerilor”. Puteti sa puneti intrebari folosind formularul de comentarii.

Aparut la inceputul anului acesta la editura Grasset, “Casa Ingerilor” are un mare potential polemic. Multe sufletele “caritabile” si multi activisti ai corectitudinii politice se vor simti ultragiati sau confuzi in fata acestui roman neobisnuit.

Comanda aici un exemplar de colectie, cu autograful autorului

Intelegerea suferintei si degradarii umane extreme prin prisma diferitelor ideologii si grupari de azi, ambivalenta actului caritabil, concurenta feroce intre diferite organizatii de asistenta sociala expuse in volum vor pune in pericol multe dintre prejudecatile “sociale” si “umanitare” privind cersetorii, oamenii fara adapost sau bandele din subteranele Parisului pe care le avem mai mult sau mai putin cu totii. In aceeasi masura, “intransigentii” si “oamenii de succes”, cei ce dispretuiesc radical mizeria si abjectia ce-si face loc chiar langa luminile lor de scena, nu vor inghiti prea usor aceasta carte. Pentru cititorul roman, deja sensibil la problema cersetorilor parizieni proveniti din Romania, cartea va fi neasteptata si va constitui o provocare.

Iata foarte pe scurt intriga cartii. Personajul principal, un tanar agent imobiliar, Antonin Dampierre, este impiedicat sa vanda un apartament de lux de un cersetor beat, care vomita la usa casei. Profund afectat, Antonin se hotaraste sa ucida toti cersetorii orasului, toate aceste “epave umane”. Doar ca lucrurile nu decurg atat de simplu. Pentru a se apropia de victimele sale, se angajeaza la “Maison des anges”, o institutie de asistenta sociala, creata de o femeie foarte puternica, Isolde de Hauteluce, fosta ucenica a Maicii Tereza. Ca amanunt, unul dintre personajele secundare importante ale cartii este o fetita din Romania, pe care o intalneste furand portofele in metrou.

Casa Ingerilor este primul roman pe care Pascal Bruckner il scrie dupa aproape 7 ani.

In nota de final a cartii, Pascal Bruckner povesteste un incident petrecut in tineretea sa si care a stat la originea romanului. Un prieten al scriitorului, “maoist intransigent”, il impinge si il admonesteaza pe un cersetor beat si impertinent, numindu-l “valet al capitalismului, tradator al clasei muncitoare”. Concluzia trasa de autor din aceasta intamplare si care reprezinta una dintre principalele chei ale naratiunii este: “Fata de cersetori, compasiunea nu este niciodata departe de violenta si caritatea, de ura.”

Cauti un cadou deosebit? Comanda aici un exemplar de colectie, cu autograful autorului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro