Business Report: Timbrul de mediu, noua pepiniera de bani ilegali la bugetul de stat; Vosganian: "Bancile nu vor sa mai finanteze Oltchim"; Jean Constantinescu: Cazul Hidroelectrica – De ce insolventa nu era o solutie si cine ar castiga din ea; Avem cea mai ieftina benzina din Europa
Timbrul de mediu, noua pepiniera de bani ilegali la bugetul de stat. Nici noua taxa auto, adica timbrul de mediu, nu este mult mai stabila si mai sigura decat cele instituite pana acum. Dupa cum reiese din analiza realizata de Cristiana Florea de la Casa de Avocatura, Consultanta si Mediere Decalex, si timbrul de mediu va putea fi contestat in instanta cu sanse mari de castig. Odata cu intrarea in vigoare a OUG 9/2013 care prevede plata unui timbru de mediu la inmatricularea masinilor si care a inlocuit vechea taxa auto s-a creat o intreaga nebuloasa ce persista si acum, la aproape 30 zile de la intrarea sa in vigoare. Oamenii au fost indusi in eroare cum ca aceasta gaselnita legislativa nu va mai putea fi contestata in instanta si ca aceasta taxa este corect aplicata, scrie BusinessCover.ro.
Jean Constantinescu: Cazul Hidroelectrica: De ce insolventa nu era o solutie si cine ar castiga din ea. Producatorul de hidroenergie, declarat din iunie trecut in insolventa, are o cota de 20-30% in piata interna de energie electrica. Importanta sa e si mai mare pentru siguranta si stabilitatea operationala a sistemului electroenergetic national (SEN). Societatea furnizeaza 85-90% din serviciile de sistem necesarereglarii tensiunii, frecventei si puterilor de schimb, echilibrarii energiei si restaurarii dupa o cadere de sistem. Altfel spus, fara Hidroelectrica, SEN nu ar putea functiona chiar daca cererea de energie ar fi mai mica decit generatia aceastei companii (…) Judecind prin prisma intereselor nationale, credem ca decizia insolventei Nu a fost una oportuna. Se arunca indoiala asupra reformei guvernantei corporatiste, de care depinde consolidarea companiilor de energie si eradicarea coruptiei. Insolventa ca metoda de intrerupere a contractelor, nu recupereaza, nu verifica si nu denunta actiunile managerilor pe o perioada anterioara mai mare de 3 ani, scrie cursdeguvernare.ro.
Avem cea mai ieftina benzina din Europa! Conform ultimelor statistici ale Oil bulletin, avem cea mai ieftina benzina din Europa. Asta nu inseamna ca este si cea mai accesibila, ci doar ca, in cifre absolute, pretul la pompa al unui litru de benzina in Romania este cel mai mic dintre toate statele Uniunii Europene. Maiu precis, 1,306 euro. Data de referinta a ultimului buletin statistic este 25 martie, iar cursul de schimb utilizat este de 4,41 de lei. Bulgaria, statul care are, traditional, avea un pret mai mic decat al nostru, are un pret la pompa de 1,327 de euro pentru un litru de benzina. Italia este statul european cu cel mai mare pret la benzina: 1,780 de euro pe litru, scrie Capital.
Vosganian: „Bancile nu vor sa mai finanteze Oltchim”. Comisia Europeana nu a dat autoritatilor sperante ca va aviza ajutorul de stat. Ministerul Economiei incearca sa aplice un alt sistem de finantare. Problema Oltchim este pe punctul de a exploda in fata autoritatilor, care nu au inregistrat rezultate cu planul de repornire al combinatului – obtinerea unui imprumut de minim 10 milioane de euro de la bancile creditoare si obtinerea avizului Comisiei Europene pentru acordarea unui ajutor de salvare de circa 20 milioane euro. „Bancile creditoare nu mai vor sa vina cu noi finantari pentru Oltchim. BCR si-a depasit expunerea pe Oltchim, iar daca CEC-ul acorda aceas-ta finantare se interpreteaza ca ajutor de stat. Traderii vor sa lucreze in continuare cu Oltchim, dar nu vor sa faca plati in avans. Trebuie sa gasim o alta solutie de finantare pentru Oltchim. Este vorba de factoring”, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, pentru ziarul Bursa.
Postul Pastelui, cu ghiftele, parizel si drop. Inovatiile industriei alimentare si prezenta la tot pasul a supermarketurilor ii ajuta pe cei care tin post sa treaca mai usor peste perioada premergatoare Pastelui. Cu produsele nou aparute pe piata, diferenta intre alimentele de post si cele cu proteine animale se vede mai mult la nivel de caligrafie si se simte mai putin la nivelul papilelor gustative. In locul traditionalelor chiftele, al smantanei, al salamului, al carnatilor de Plescoi sau chiar al micilor, cei care tin postul Pastelui pot consuma ghiftele vegetale, salan, parizel, smanta, carnati plesoi, misi sau drop cu ciuperci. Ceea ce la prima vedere pare o greseala de scriere, nu este altceva decat o gaselnita a unor producatori de alimente vegetale care s-au gandit ca prin asemanarea produselor la gust si denumire ii vor convinge pe credinciosi sa-si diversifice dieta si sa le cumpere marfurile, scrie Yahoo News.
600 metri patrati de inteligenta antreprenoriala in centrul Capitalei. Cineva s-a gandit sa vina in ajutorul tinerilor antreprenori care au multe idei dar nu au sediu propriu. Conceptul de HUB este aplicat deja in 30 de tari, incepand din 2007. Bucurestiul are propriul centru, din vara lui 2012, cu 200 de membri. Unii au asemanat conceptul de HUB cu o „gradinita pentru adulti”. Chiar asa pare. Liniste, niste copii mari care stau la cate o masa cu jucariile in fata. Adica laptop-ul, hartiile, dosarele, schemele. Oameni care lucreaza in diverse domenii, fie sunt IT-isti, unii in marketing sau PR, consultanta financiara, altii in sfera magazinelor online. Sau traducatori. Cei mai multi sunt freelanceri. Pe cont propriu, da, dar daca nu ai un sediu, atunci ce faci? Sa-ti inchiriezi propriul spatiu e o idee costisitoare, mai ales in buricul targului. Si mai ales pe timp de criza, cand toata lumea duce lipsa de lichiditati. Englezii au avut ideea de HUB, prin 2007. Acum sunt 40 de HUB-uri in 30 de tari, in Europa cele mai multe, scrie Romania libera.
Patriciu a intrat in afaceri cu chinezii. Institutia financiara georgiana Liberty Bank, singura afacere de succes a omului de afaceri roman Dinu Patriciu, a anuntat ieri inceperea achizitiei de carduri UnionPay pentru reteaua sa de 304 ATM-uri si 1.200 de terminale POS. UnionPay este un operator de plati din China ce functioneaza cu aprobarea Consiliului de Stat si a Bancii Populare a Chinei (Banca Centrala). Valoarea anuala a tranzactiilor bancare domestice realizate prin intermediul cardurilor UnionPay atinge circa 1.800 mld. dolari. Liberty Bank este cel mai mare emitent de carduri din Georgia, cu aproximativ 1,5 milioane de carduri emise, si este principalul partener al VISA si MasterCard, scrie Capital.
Fabrica de papusi „Aradeanca”, cu o istorie de 65 de ani, a intrat in faliment. Brandul va fi preluat de alta firma. Tribunalul Arad a aprobat initierea procedurii de faliment in cazul fabricii de papusi „Aradeanca”, dupa un an de la intrarea in insolventa, insa productia de jucarii nu a fost oprita, urmand ca dupa faliment brandul sa fie preluat de o noua societate, spune administratorul special al fabricii. Potrivit Biroului de presa al Tribunalului Arad, „prin sentinta din 21 martie, data in dosarul 3316/108/2012, s-a dispus intrarea in faliment a SC Aradeanca SA, la cererea debitorului”. Administratorul special al fabricii, Octavian Finata, fost presedinte al Consiliului de Administratie, a declarat ca brandul „Aradeanca” nu se va pierde, iar productia va continua, potrivit Mediafax. „Chiar si in acest moment, cei 28 de angajati sunt la munca, iar productia de jucarii nu a fost oprita. La incheierea procedurii de faliment, activitatea va continua int-o alta forma organizatorica si juridica. Se va infiinta o noua societate comerciala care va prelua si brandul”, a spus Finata, potrivit Adevarul.
Alimente „sigure”, vanzari mici. Desi autoritatile sanitar-veterinare dau asigurari ca alimentele de pe piata sunt sigure, scandalurile din industrie au produs panica printre consumatori. Producatorilor le-au scazut vanzarile chiar si cu 40%. Scandalurile din ultima vreme din industria alimentara au redus serios apetitul romanilor pentru lapte sau carne. Daca la lapte, producatorii se plangeau de vanzari mai mici chiar si cu 40% in momentul declansarii crizei – cu pierderi de zeci de milioane de euro – la carne, consumul este mai mic cu cel putin 10% fata de perioada similara de anul trecut. Cat despre exporturile de carne de vita sau cal sunt aproape zero, afirma Alex Jurconi, presedintele Federatiei Proagro, care reprezinta interesele mai multor organizatii profesionale din agricultura. Pentru producatori, pierderile cresc de la o zi la alta. „Daca va continua campania negativa, iar fermierii vor pierde noi contracte, nu este exclus sa ne coste ceva la cresterea PIB, poate 0,1 puncte”, afirma Dragos Cabat, managing partener efin.ro, scrie EVZ.