Sari direct la conținut

Congresul PNL: mizele, actorii si viitorul lui Crin Antonescu

HotNews.ro
Crin Antonescu, Foto: AGERPRES
Crin Antonescu, Foto: AGERPRES

Liberalii isi tin vineri si sambata primul congres de dupa alegeri. Congresul programat in 22-23 februarie il va reconfirma pe Crin Antonescu liderul partidului cu puteri sporite si un control eficient asupra partidului. Liberalii din teritoriu urmeaza sa valideze noi modificari in structura de conducere, cu un Birou Politic largit in care s-au facut deja nominalizarile. Cu o echipa aleasa pe spranceana din randul apropiatiilor sai si cu transferul lui Klaus Iohannis, Crin Antonescu ramane neatins de dizidenta Chiliman – Tariceanu – Moisescu si isi pregateste terenul pentru alegerile prezidentiale din 2014.

In prima zi a congresului, liberalii vor vota noul statut al partidului, urmand ca in cea de-a doua zi sa fie aleasa noua conducere a partidului. Crin Antonescu s-a asigurat ca la Congres nimic si nimeni nu-i va umbri reconfirmarea in functie si si-a stabilit strategia prin trei mutari cheie.

Prin apropiatii sai, liderul PNL a modificat statutul partidului astfel incat deciziile in conducerea centrala sa fie luate in cadru restrans, a nominalizat delegatii din organizatia sectorului 1 in care activeaza principalii contestarii asigurandu-se astfel ca le limiteaza aria de manevre, iar cea de-a treia mutare a fost facuta prin achizitionarea lui Klaus Iohannis in structura de conducere a PNL.

Potrivit surselor Hotnews.ro din interiorul PNL, principalele modificari la statut vizeaza o reprezentare mai mare in structura de conducere a partidului. Astfel, Biroul Permanent National va fi compus din 64 de membri, printre care 31 de vicepresedinti, un prim vicepresedinte, un secretar general, doi secretari adjuncti, reprezentanti ai Consiliilor Judetene, fosti presedinti ai PNL si membrii de onoare.

Cum si-a securizat Antonescu puterea decizionala prin statutul partidului

Paradoxal, largirea echipei de conducere are ca scop un control mai bun al deciziilor din partea lui Crin Antonescu. Sursele citate sustin ca viitoarea conducere centrala se va intalnii lunar pentru a lua hotararile cele mai importante ale partidului, iar activitatea saptamanala va fi asigurata ca catre vicepresedintii alesi pe domenii si presedinte partidului. Practic, decizia va fi concentrata in mainele lui Crin Antonescu si a apropiatiilor sai.

Prim-vicepresedinte – Klaus Iohannis, secretrar general – Eduard Helvig si vicepresedinti: Daniel Chitoiu, Rares Manescu, Relu Fenechiu, Dan Radu Rusanu, Sorin Frunzaverde, Puiu Hasotti, Mircea Diaconu, Tudor Chiuariu, Dan Motreanu, Mihai Voicu, Radu Stroe, Varujan Vosganian, Eugen Nicolaescu, Mariana Campeanu, Romeo Stavarache, Cristian Bigiu, Cristian Adomnitei, Nini Sapunaru, Raducu Filipescu, Marius Nicoara, Florin Alexe, Nicolae Robu, Aristotel Cancescu, Ovidiu Silaghi, Marcel Vela, Cornel Popa, Florin Turcanu, Mircea Molot

  • Crin Antonescu: „Este o formula care reuneste un numar cat mai mare de decidenti pe toate atributiile, deciziile politice ale partidului intre congrese, un organism in care nu lista cuiva sau un vot conjunctural sa decida, ci un organism care rezulta de drept din pozitii alese in partid. Si este vorba de pozitii alese de catre cetateni direct in cazul alesilor mai importanti, presedinti de consilii judetene, primari de municipii resedinta de judet, din presedintii organizatiilor judetene care sunt reprezentativi pentru ca sunt alesi de catre colegii lor din organizatii, din liderii grupurilor parlamentare care sunt alesi de grupurile parlamentare, din ministri”

Aripa Chiliman – Tariceanu – Moisescu a incercat sa contracareze planul lui Antonescu de concentrare a deciziilor, propunand o serie de modificari la statut printre care alegerea uninominala a BPN si desemnarea candidatului PNL la Presedintie prin votul tuturor membrilor partidului, insa fara niciun rezultat.

Calin Popescu Tariceanu a atacat Comisia de modificare a Statutului partidului, afirmand ca „s-au luat consilieri straini, din Coreea de Nord”: „Din pacate vad ca exista putina apetenta pentru a discuta aceste lucruri, la nivelul comisiei de revizuire a Statutului PNL. Au luat niste consilieri straini de prin Coreea de Nord care au venit cu niste principii democratice sanatoase sa le implementeze si la noi”.

Dizidentii Chiliman-Tariceanu-Moisescu izolati

Chiar daca tabara dizidentilor nu prezinta un real pericol pentru validarea lui Crin Antonescu in fruntea PNL, actuala conducere i-a taxat pe dizidenti schimband componenta delegatiei care va participa la congres din partea organizatiei PNL Sector 1.

Presedintele interimar al filialei, Daniel Chitoiu, a aprobat transferul a 56 de liberali in organizatia sectorului 1, printre acestia numarandu-se europarlamentarul Ramona Manescu si secretarul general adjunct al Guvernului, Andreea Lambru.

Totodata, sedinta in care trebuiau nominalizati delegatii la congres a fost mutata de Chitoiu de la sediul organizatiei in Parlament, la sala grupului PNL, astfel incat dizidentii sa nu poata participa.

Astfel lista delegatilor alesi pentru Congresul PNL cu drept de vot a fost aprobata in lipsa taberei Chiliman-Tariceanu-Moisescu. Din lista fac parte adversarii lui Antonescu, dar a fost completata si cu sustinatorii liderului PNL: Chitoiu Daniel, Tuta George, Avramescu Constantin, Volanschi Constantin, Nistor Gheorghe Vlad, Orban Ludovic, Tusa Adriana Diana, Popescu Tariceanu Calin, Manescu Ramona, David Cristian, Chiliman Andrei, Nicolaescu Marcel Octavian, Popescu Bogdan, Djuvara Neagu, Marin Daniela Alina, Benchescu Claudia, Nistoran Dorin Liviu, Lambru Andreea Ioana, Badanoiu Iuliana Manuela, Butnaru Iulian, Marinescu Cosmin Stefan si Huma Silviu.

Klaus Iohannis – alegere strategica pentru imaginea liderului PNL

Dupa episodul Gigi Becali, condamnarea acestuia in instanta si atacul dizidentiilor, imaginea lui Crin Antonescu a avut de suferit atat in interiorul partidului, cat si pe scena politica. Cooptarea lui Klaus Iohannis are ca miza recredibilizarea imaginii liderului PNL, dar reprezinta si o strategie politica in fata partenerilor de Uniune.

„Transferul primarului de Sibiu in PNL cu doar doua zile inaintea congresului nostru il va ajuta pe Crin sa-si refaca creditul politic”, a declarat pentru HotNews.ro un lider PNL.

Achizitionarea lui Gigi Becali in partid a fost contestata de o parte din liberali si a devenit o vulnerabiltate pentru Antonescu odata cu condamnarea in instanta a acestuia. Totodata, mutarea este strategica in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2014. Pe fondul conflictelor de putere dintre PNL si PSD si a scaderii credibiltatii, proiectul lui Antonescu privind candidatura la prezidentiale este zdruncinat.

Totodata, in contextul, in care PSD are o varianta la prezidentiale in persoana lui Sorin Oprescu si Victor Ponta premier, PNL ofera in contrapondere un tandem Iohannis, premier – Antonescu, presedinte.

De altfel, si adversarii lui Antonescu saluta intrarea lui Klaus Iohannis in PNL, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman declarand ca „este un castig incontestabil pentru partid”.

Andrei Chiliman: „Adeziunea domnului primar Klaus Johannis la Partidul National Liberal reprezinta, pentru partidul nostru, un castig incontestabil de competenta, seriozitate si verticalitate. Tinand cont de aceasta realitate, consider ca este de datoria mea sa salut optiunea domnului primar Klaus Johannis de a ni se alatura”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro