Consiliul General al Municipiului Bucuresti vrea sa ia Consiliilor locale posibilitatea de a accesa credite
Consiliul General al Municipiului Bucuresti vrea sa ia Consiliilor locale din Bucuresti posibilitatea de a accesa imprumuturi interne si externe, potrivit unui proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei de pe 18 decembrie. Aceasta prerogativa a fost data Consiliilor locale in 2003 pentru a intari autonomia locala.
Potrivit expunerii de motive semnate de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, aceasta masura se impune pentru dezvoltarea integrata a orasului: „Avand in vedere necesitatea dezvoltarii integrate din punct de vedere economic, social, si investitional la nivelul Capitalei, este necesara coordonarea asigurarii resurselor financiare”.
documente
(13 Dec 2012) PDF, 701KB
Potrivit raportului de specialitate, anexa la proiectul de hotarare de Consiliu, abrogarea Hotararii care permite Consiliilor locale sa acceseze imprumuturi se impune:
– pentru o gestionare eficienta a finantelor publice astfel incat procesul de administrare a datoriei publice locale sa asigure mentinerea in limite sustenabile a datoriei publice si totodata a resurselor necesare finantarii proiectelor de investitii. „Municipiul Bucuresti participa alaturi de factorii guvernamentali la imbunatatirea managementului datoriei publice”, se arata in raportul de specialitate.
– din cauza persistentei incertitudinilor privind situatia economica la nivel intern si international si a volatilitatii evolutiilor pietelor financiare interne si externe.
– din cauza constrangerilor economico-financiare.
In ultimii ani, imprumuturile acordate de BEI au fost motorul programului de reabilitare termica din Capitala. Fara acesti bani, administratiile locale, nu ar fi avut cu ce sutine aceste lucrari.
Situatia imprumuturi BEI pe sectoare:
– Sectorul 1 a imprumutat 125 milioane euro, din acesti bani urmand sa fie reabilitate termic circa 400 de blocuri. Primaria este acum in negocieri pentru accesarea unui alt imprumut, de 125 milioane euro, pentru reabilitarea termica a caselor;
– Sectorul 2 a imprumutat 60 milioane euro, din acesti bani urmand sa fie reabilitate termic circa 245 de blocuri;
– Sectorul 4 a imprumutat 27 milioane euro, din acesti bani urmand sa fie reabilitate termic circa 94 de blocuri;
– Sectorul 6 a imprumutat 70 milioane euro, din acesti bani urmand sa fie reabilitate termic circa 300 de blocuri;