Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Se circula in conditii de iarna in tot Bucurestiul. Sunt semafoare care nu functioneaza. Statiile de tramvai sunt inzapezite. Centura Capitalei si bd. Iancu Nicolae nu au fost deszapezite

, Foto:
, Foto:

In Bucuresti se circula greu miercuri dimineata, dupa ce a nins in continuu de marti dupa-amiaza. Semafoarele nu functioneaza in sase mari intersectii din Bucuresti, o parte dintre bulevardele mari sunt inca acoperite cu gheata, refugiile de tramvai sunt pline de zapada, iar trotuarele sunt necuratate.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat in cadrul comandamentului de iarna din aceasta dimineata ca firmele de deszapezire au intervenit tarziu si multe dintre arterele principale au inca probleme cu gheata.

„Prioritatea in urmatoarele ore este sa se actioneze pe strazile secundare, cu utilajele mici, si sa se deszapezeasca trotuarele, ca lumea sa nu mai circule pe mijlocul strazii. De asemenea, trebuie sa se intervina cu sararitele fiindca temperaturile scad si nu este bine. Nu are rost sa iesim cu plugurile pe marile bulevarde fiindca nu vor face decat sa incurce circulatia si sa enerveze soferii”, a declarat edilul sef.Traficul rutier pe Centura Capitalei si pe bd. Iancu Nicolae

  •  Va rugam sa ne trimiteti imagini cu traficul paralizat de zapada si strazi care nu au fost deszapezite

Sorin Oprescu s-a declarat nemultumit de felul cum au intervenit firmele de dezaperire, constatandu-se probleme pe urmatoarele artere:

– gheata pe bd. Kiselef si Aviatorilor, sectorul 1;

– pe Soseaua Pieptanari si intersectia Razoare, sectorul 5, nu s-a intervenit la timp pentru indepartarea zapezii;

– in aceeasi situatie s-a aflat Soseaua Mihai Bravu, sector 2, si bd. Iuliu Maniu, sector 6;

Semafoarele nu functioneaza in intersectiile:

– Sos. Colentina cu Fundeni;

– Soseaua Colentina cu str. Sportului;

– Piata Victoriei;

– Popa Tatu cu Mircea Vulcanescu;

– bd. Basarabia cu 1 Decembrie;

– intersectia de la Marriot;

Administratia Strazilor Bucuresti a trimis deja echipaje de interventie la fata locului, insa in trei dintre cazuri s-au produs scurt circuit pe cabluri si remedierea defectiunii implica spargerea trotuarelor.

Primarul Capitalei a cerut RATB sa deszapezeasca refugiile de tramvai si sa arunce material antiderapant deoarece, pana acum, nu s-a intervenit in aceste puncte.

Edilul a cerut si politistilor rutieri sa iasa intrafic si sa dirijeze circulatia in zonele aglomerate sau acolo unde semafoarele nu merg. De asemenea, firmele de deszapezire pot cere sprijinul Politiei Rutiere sau Locale, in cazul in care trebuie sa intervina in zonele aglomerate.

In plus, in zona pantelor, rampelor si a podurilor va stationa cel putin o sararita care va imprastia material antiderapant ori de cate ori va fi nevoie, precum si in zona scolilor, spitalelor sau institutiilor de invatamant. In functie de evolutia fenomenelor meteorologice, spre seara, operatorii de deszapezire vor putea incepe actiunile de evacuare a zapezii de pe marile bulevarde.

Totodata, primarul Capitalei a facut apel la bucuresteni sa foloseasca, pe cat posibil, mijloacele de transport in comun, si mai putin masina personala, astfel incat actiunea operatorilor de deszapezire sa fie cat mai eficienta.

In cadrul comandamentului de iarna, primarul Capitalei a cerut inspectorilor din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti sa continue monitorizarea actiunilor de deszapezire, sa verifice si sa amendeze detinatorii de retele ale caror lucrari in carosabil nu sunt semnalizate corespunzator.

Avand in vedere atentionarea meteorologilor privind scaderea accentuata a temperaturilor, reprezentantilor RADET li s-a solicitat o monitorizare atenta a sistemului de distributie a caldurii pentru a evita eventuale avarii. Potrivit conducerii Regiei, in acest sens, a fost dublat personalul de interventie pe timpul noptii.

Directia Generala de Asistenta Sociala, cu sprijinul Politiei Locale a Municipiului Bucuresti, continua programul de strangere si adapostire a persoanelor defavorizate in cele doua centre DGASMB: Complexul de Servicii Medicale din Th. Pallady si Adapostul Sf. Luca din Berceni.

Noaptea trecuta au fost adapostite 448 de persoane in adaposturile Municipalitatii (78 la Adapostul din Berceni si 370 la Complexul Integrat de Servicii Sociale din bulevardul Theodor Pallady).

Locuitorii Capitalei pot beneficia de ceai si supa calda in cantinele DGASMB aflate la urmatoarele adrese:

– str. Sfantul Constantin, nr. 8, sector 1;

– Calea Grivitei, nr. 216, sector 1;

– Agricultori, nr. 44, sector 2;

– Calea Ferentari, nr. 91, sector 5;

– Sediul DGASMB, str. Foisorului 56-58

– Policlinica sociala din str. Dristorului 81-88

Pentru orice sesizare privind oamenii fara adapost, cetatenii pot suna la nr. de telefon gratuit 0800.821.218 sau 021.314.23.15.

Noapte trecuta deszapezirea s-a facut cu circa 300 de utilaje

Potrivit raportului inspectorilor din cadrul Primariei Capitalei, noaptea trecuta operatorii de salubritate au actionat in Capitala cu un numar aproximativ de 300 utilaje de deszapezire (pluguri, sararite, cisterne cu solutie antiderapanta), dupa cum urmeaza:

Sectorul 1: – 62 utilaje

Sectorul 2: – 85 utilaje

Sectorul 3: – 51 utilaje

Sectorul 4: – 41 utilaje

Sectorul 5: – 25 utilaje

Sectorul 6: – 60 utilaje

Cine deszapezeste fiecare sector

Responsabile pentru deszapezirea Capitalei sunt cele 6 primarii de sector. Fiecare primariei a concesionat acest serviciu impreuna cu salubrizarea cate unei firme private, in anii 1998-1999: -sectorul 1-Romprest; -sectorul 2 – Supercom; -sectorul 3 – Rosal; -sectorul 4- REBU; -sectorul 5 – Romprest; -sectorul 6 – URBAN; Primaria Capitalei coordoneaza activitatea de deszapezire.

Deszapezirea in sectorul 1 al Capitalei

Potrivit informatiilor furnizate de Primaria sector 1, peste 90 de utilaje ale companiei Romprest au intervenit pe tot parcursul serii si noptii trecute si vor interveni in continuare pentru a deszapezi arterele principale si arterele secundare din aceasta zona administrativa. La nivelul Sectorului 1, Romprest actioneaza pe 1080 de strazi. Potrivit informatiilor furnizate de primaria de sector, in aceasta iarna, compania si-a marit parcul auto cu inca 18 utilaje noi, multifunctionale, pentru pluguire si combaterea poleiului. Pentru eficientizarea actionarii pe strazile secundare au fost achizitionate patru pluguri mici. Personalul aferent activitatii de deszapezire este de minim 200 de persoane/pe schimb, care va actiona 24 de ore din 24, in vederea indepartarii manuale a zapezii de pe trecerile de pietoni, din statiile RATB, refugii RATB, cai de acces in institutii publice etc. Numarul personalului poate fi dublat, in functie de conditiile meteo.

Conform programului de deszapezire si combaterea poleiului, pentru sezonul de iarna 2012 – 2013, intocmit de Romprest pentru Sectorul 1 din Bucuresti, actiunea de deszapezire din aceasta iarna se va face dupa urmatorul program:

Urgenta 1: vizeaza arterele destinate traficului RATB (inclusiv pasajele subterane si supraterane), arterele pe care se afla obiective sociale si de interes public unde actiunea de deszapezire se aplica imediat de la declansarea fenomenelor metereologice si se finalizeaza in maxim 4 ore de la incetarea lor. De asemenea, prevede si asigurarea accesului in siguranta la/de la obiectivele ce deservesc servicii vitale pentru populatie (sanatate, alimentatie publica, invatamant, asigurare energie electrica, termica, transport in comun), dar si actionarea la refugiile pietonale ale statiilor RATB, in maxim 2 ore de la incetarea fenomenelor meteorologice.

Urgenta 2: vizeaza actionarea pe restul arterelor care nu sunt incluse in U1, in maxim 4 ore de la incetarea intemperiilor. In cazul ninsorilor abundente, sau cu o durata mai mare de 12 ore, se va interveni cu utilaje de deszapezire pentru degajarea strazilor pe care circula transportul in comun si a strazilor pe care se afla institutiile publice: scoli, spitale, piete agroalimentare, statii de salvare, unitati de pompieri etc. Pentru combaterea poleiului sunt aplicate tratamente preventive, in maxim 2 ore de la avertizarea meteorologica, incepand cu rampele, podurile si pasajele rutiere, urmate de celelalte artere cu trafic auto.

Materialele antiderapante folosite pentru combaterea poleiului si a ghetii respecta prevederile legale in vigoare si indeplinesc cerintele privind protectia mediului inconjurator. Solutia lichida de clorura de Ca, in concentratie de 30%, se foloseste in actiunea de combatere a poleiului prin imprastiere, pentru temperaturi de sub minus 10 grade Celsius. Pentru temperaturi de pana la minus 10 grade Celsius se foloseste clorura de Sodiu, in combinatie cu inhibitori de coroziune.

Persoanele fara adapost din Sectorul 1 beneficiaza fara restrictii in toata perioada cu temperaturi scazute de serviciile sociale oferite de centrele de specialitate. Agentii comunitari vor patrula in aceasta perioada pe strazile Sectorului 1 pentru a identifica persoanele fara adapost care pot fi afectate de temperaturile scazute. Persoanele adulte sunt transportate la Complexul de Servicii Sociale Odai (Sos. Odai nr. 3-5), copiii sunt dusi la Centrul de Plasament Pinocchio (Bd. Luptatorilor nr. 40), iar mamele cu copii sunt gazduite in centrele maternale ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1. In prezent, in centrele sociale ale sectorului 1 sunt gazduite 27 de persoane fara adapost.

Deszapezirea in sectorul 3 al Capitalei

Si primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoita, a verificat in aceasta dimineata modul in care s-a desfasurat procesul de deszapezire. „Am cerut operatorului de salubritate sa intervina nu doar pe arterele mari, ci si pe cele secundare si pe trotuare. Este un aspect foarte important. Pana sa ajunga la bulevarde, soferii trebuie in primul rand sa poata sa iasa cu masinile din fata blocului. Suntem pregatiti sa facem fata acestei ierni. Avem suficiente utilaje si material antiderapant”, a declarat Robert Sorin Negoita. In sectorul 3, operatorul de salubritate a intervenit, pe cele 69 de artere principale si 596 de artere secundare, cu 60 de utilaje pentru indepartat zapada si 8 incarcatoare frontale.

Deszapezirea in sector 6 al Capitalei

Potrivit informatiilor furnizate de primaria de sector, deszapezirea s-a facut de catre firma Urban si de Administratia Domeniului Public, pe teren fiind mobilizate 28 pluguri mari, 15 pluguri mici, 14 sararite, 8 cisterne, 7 incarcatoare frontale si 10 basculante. ADP a actionat pe strazile secundare, iar URBAN pe strazile principale.

„Pe tot parcursul zilei de astazi, 12.12.12, toate utilajele ADPDU 6 si URBAN S.A. au intervenit si vor interveni pentru ridicarea zapezii de pe arterele principale, pentru deblocarea arterelor secundare si pentru prevenirea aparitiei poleiului, stocurile de materiale antiderapante fiind intregite continuu. Doresc sa asigur cetatenii Sectorului 6 ca depunem toate eforturile pentru asigurarea conditiilor optime de trafic. Am eliberat, cu prioritate, caile de acces catre obiectivele de interes social: scoli, gradinite, oficii postale, unitati sanitare. Deszapezirea vizeaza, in continuare, arterele secundare si aleile dintre blocuri”, a declarat primarul Sectorului 6, Rares Manescu.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 a pregatit adaposturi de noapte pentru oamenii strazii. Cetatenii care doresc sa sesizeze prezenta unei persoane fara adapost, pot contacta DGASPC Sector 6 la numarul de telefon: 0731.624.849.

Orice alta problema referitoare la activitatea de deszapezire poate fi semnalata la Primaria Sectorului 6, tel. 021.9856, sau la Directia Generala de Politie Locala Sector 6, tel. 021.9546 sau 021.413.16.20.

Deszapezire Centura Capitalei

Potrivit informatiilor de pe site-ul CNADR, in noaptea de marti spre miercuri, s-a actionat pentru inlaturarea zapezii, insa nu exista informatii defalcate despre numarul de utilaje folosit. Sunt prezentate cifre pentru toate drumurile din regiune:

– s-a actionat cu 101 autoutilaje si s-au raspandit 1061 tone material antiderapant pe A1, DN 1, DN 1A, DN 1D, DN 2, DN 2A, DN 3, DN 7, DN 71 si Centura Bucuresti;

– s-a actionat cu 96 autoutilaje si s-au raspandit 171 tone material antiderapant pe A2, DN 31, DN 4, DN 41, DN 41A, DN 5, DN 5A, DN 5B, DN 5C, DN 6, DN 61 si Centura Capitalei;

Reprezentantii CNADR au declarat pentru HotNews.ro ca probleme de trafic sunt cauzate in principal de soferii care nu isi echipeaza masinile de iarna si raman blocati in trafic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro