Sari direct la conținut

Primaria Capitalei a incasat la bugetul local cu 178 milioane de lei mai putin decat a prevazut la inceputul anului. Vezi de ce au scazut incasarile

HotNews.ro

Primaria Capitalei a incasat in acest an cu 178 milioane lei (circa 40 milioane euro) decat a prevazut initial, potrivit unui raport aflat pe site-ul institutiei. Astfel, Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a propus la sedinta de Consiliu General de joi, o rectificare negativa a bugetului municipalitatii. Banii alocati pentru subventiile la RADET si RATB se vor mentine, insa se vor lua de la cele doua regii 60 milioane de lei din sumele propuse sumele pentru investitii. De asemenea, se va plati datoria publica rezulata din credite. In cadrul rectificarii va fi suplimentat bugetul pentru cheltuielile de personal cu 14,5 milioane lei.

„Prezenta rectificare impartaseste caracterul de buget de criza semnalat pentru anul 2012. Ea reuseste sustinerea functionarii orasului in interesul solutionarii problemelor curente si urgente ale comunitatii pana la sfarsitul anului in curs”, se arata intr-un raport aflat pe site-ul Primariei Capitalei.

Potrivit documentului s-au incasat mai putini bani la bugetul local din urmatoarele motive:

– Guvernul nu a platit cele 40 de milioane de euro pentru lucrarile de la National Arena.

– nu s-au incasat sume semnificative din impozitul pe venit.

– nu s-au putut vinde cabinetele medicale, nu s-au incasat amenzile date de politia locala si nu s-au recuperat de la proprietari banii alocati pentru consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic

Mai mult, raportul sustine ca in cazul in care Guvernul nu va plati datoriile pe care le are catre Primarie, pana la sfarsitul anului, ar putea fi necesara o noua rectificare bugetara negativa. „Veniturile previzionate de incasat pana la sfarsitul anului 2012 sunt de 570 milioane lei. Ele se adauga veniturilor incasate efectiv de 2,8 miliarde lei pana pe 31 octombrie 2012”, se a in raport. Initial, in bugetul aprobat la inceputul anului s-au prevazut incasari de 3,7 miliarde lei. Daca previzunile se adeveresc, in final se vor incasa doar 3,4 miliarde lei, cu circa 400 milioane lei mai putin decat s-a estimat.

Nici viitorul nu se intrezareste roz: „Veniturile proprii ale bugetului local continua tendintele de a scadea in conditiile in care sunt permanent erodate de efectele inflatiei si ale cresterii reale a pretului bunurilor si serviciilor generate, in primul rand de cresterea pretului combustibililor si purtatorilor de energie. Cu toata preocuparea de a exploata sursele de venituri aprobate pentrru municipiul Bucuresti, este necesara schimbarea drastica a politicii de venituri proprii incepand chiar din anul 2013 in paralel cu restituirea unitatii financiare si patrimoniale a Bucurestiului prin inlaturarea neajunsurilor de fond ale bazei legale de venituri acordata in prezent de lege municipiului in raport cu sectoarele”, se mai arata in raportul publicat pe site-ul Primariei Capitalei.

Potrivit informatiilor de pe site-ul municipalitatii, la inceputul anului s-a estimat ca bugetul pe anul 2012 va fi de circa 4,5 miliarde lei (1 miliard euro), dintre care incasari din taxe, concesiuni si impozite de 3,7 miliarde lei. In mare parte, banii prevazuti in bugetul pe anul 2012 au fost alocati pentru continuarea poiectelor de infrastructura incepute de primarie in anii trecuti si pentru subventiile RADET si RATB – 1,1 miliarde lei.

Potrivit bugetului aprobat la inceputul anului de Consiliul General s-au alocat bani pentru urmatoarele proiecte de infrastructura:

– 67,7 milioane lei pentru Pasajul Basarab, din cele 74,7 milioane lei cerute initial

– 13 milioane lei pentru continuarea pasajul pietonal de la Piata Revolutiei si largirea Sos. Sisesti

– 30 de milioane lei pentru continuarea lucrarilor la strapungerea Doamna Ghica-Bd.Chisinau

– 3,8 milioane lei pentru strapungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudesti

– 3,1 milioane lei pentru penetratia Prelungirea Ghencea-Domnesti

– 116 milioane lei pentru continuarea lucrarilor la Diametrala Buzesti – Berzei – Uranus

– 50 de milioane lei pentru continuarea lucrarilor la Pasajul Muncii si Bd. Aerogarii

– 10,5 milioane lei pentru consolidarea Podului Baneasa

– 4 milioane lei pentru continuarea lucrarilor la pasajul rutier de la Piata Sudului

– din cele 130 de milioane lei pentru continuarea lucrarilor la Pasajul Pipera, consilierii au taiat 17 milioane lei

– 34,8 milioane lei pentru parcarea de la Stadionul Lia Manoliu

– 150 milioane lei pentru plata datoriilor restante si inlocuirea gazonului de la Stadionul Lia Manoliu

Desi in ultimii ani ne-am aflat in plina criza economica, municipalitatea a facut si cheltuieli cel putin suspicioase sau nenecesare:

– in luna octombrie, Consiliul General, la propunerea primarului Sorin Oprescu, a alocat suma de 1 milion de lei pentru subventionarea echipei de handbal Oltchim. Desi a avut rezultate bune, aceasta nu se afla in Bucuresti si nu are nici o legatura cu acest oras.

– Municipalitatea vrea sa plateasca circa 3 milioane de euro pe an pentru inchirierea cladirii de 14 etaje de pe Splaiul Independentei unde isi desfasoara activitatea Primaria Capitalei. Municipalitatea urmeaza sa plateasca proprietarului imobilului, firma Apatel Properties, o chirie de circa 18 euro/mp/luna pentru imobilul de 13.536 mp. Potrivit unui studiu realizat de ESOP, chiria in vestul Capitalei (incluzand si zona unde se afla sediul Primariei) este de circa 10/euro/mp/luna, negociabil.

– la sfarsitul lunii august Consilierii Generali au aprobat cheltuirea sumei de 1,57 miliarde de euro pentru „Inchiderea Inelului Median de circulatie la zona nord/autostrada urbana – tronsonul Lacul Morii-Soseaua Colentina”, asa-zisa autostrada suspendata promisa de primarul Sorin Oprescu in campania electorala. Desi edilul promite ca drumul se va face printr-un parteneriat public – privat, banii urmand sa vina de la o companie straina (nu se stie deocamdata de ce nationalitate), ce putin exproprierile – 233 milioane euro – si proiectarea – 57,7 milioane euro – trebuie platita de municipalitate. Pana in prezent, pentru Planul Urbanistic Zonal care stabileste traseul autostrazii suspendate, Primaria Capitalei s-a angajat sa plateasca circa 12 milioane de lei unui consortiu de 5 birouri de proiectare: Proiect Bucuresti, Ecoterra, Metroul SA, Western Outdoor si Alpha Studio.

– s-au cheltuit circa 10 milioane de lei pentru amplasarea/executarea a 10 statui in perioada 2009-2011.

– s-au platit 100.000 de euro unei firme pentru „Manual de Identitate al Primariei Capitalei” , despre care nu se stie nici pana astazi la ce a folosit.

– pentru 122 de km de piste pentru biciclete impracticabile Primaria Capitalei a platit in perioada 2008-2012 circa 11 milioane de euro. Vezi aici cine a luat banii si cum se fac pistele de biciclete la Viena.

– s-au alocat 2,5 milioane de euro pentru Catedrala Mantuirii Neamului;

– Administratia Lacuri Parcuri si Agrement(ALPAB) din Primaria Capitalei a achizitionat 16 chioscuri in valoare de 37.000 de euro fiecare;

– ALPAB a achizitionat si 20 de ceasuri „de aur” in valoare de 35.000 de euro fiecare;

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro