Sari direct la conținut

Intelegere intre Ponta si Oprescu: Elcen va fuziona cu RADET, vor anula penalitatile si vor interveni asupra regulamentului ANRE

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost invitat miercuri la sedinta de Guvern pentru a discuta despre mai multe probleme legate de Bucuresti. Una dintre ele se refera la datoriile uriase pe care le inregistreaza RADET catre Elcen. Cele doua parti au ajuns la o intelegere in sensul ca RADET si Elcen vor fuziona, iar penalitatile uriase acumulate de-a lungul anilor vor fi anulate. In acest context, Oprescu a facut o declaratie surprinzatoare: „S-a discutat de faptul ca se va interveni si pe regulamentul ANRE (n.red-Autoritatea Nationala de Reglemenare in Domeniul Energiei)”, astfel incat sa nu se mai apara noi penalitati. Printr-o astfel de declaratie, Oprescu si Ponta au intarit acuzatiile recente ale presedintelui Traian Basescu care a spus ca ANRE „raspunde la comenzi politice, desi este construita sa fie independenta”.

  • „INS a refuzat sa raspunda la comenzi politice, ceea ce nu este valabil pentru Agentia de Reglementare a Energiei, care raspunde la comenzi politice, desi  este construita sa fie independenta. Deci, inca avem probleme de functionare independenta a unor institutii ale statului”, a spus Basescu la o intalnire cu  ambasadorii.
  • In prezent se afla in Parlament privind trecerea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in subordinea Parlamentului. Legea a fost aprobata de Parlament in vara insa Traian Basescu a refuzat s-o promulge facand o cerere de reexaminare. Chiar daca nu a fost inca promulgata aceasta lege, directivele europene 72/2009 si 73/2009 referitoare la piata energiei electrice, respectiv piata gazelor, prevad in mod explicit depolitizarea si independenta reglementatorului.

Sorin Oprescu sustine ca „reglementarea ANRE-ului din 2001, cu multa parsivenie spune, 30 de zile. Primaria a platit intotdeauna la 45 de zile tot ceea ce cetatenii… Cele 15 zile se constituiau in penalitati”.

Intrebat cum se va face interventia asupra regulamentului ANRE, Victor Ponta a spus ca ANRE va lua decizia necesara in urma unei informari pe care o va face Guvernul. „Ideea este urmatoarea: noi vom prezenta aceste documente si, sigur, ANRE – cu aprobarea si cu acceptul dumneavoastra – va lua decizia necesara ca sa rezolvam o datorie istorica, care oricum nu va fi niciodata platita. Daca preferam doar sa o rostogolim mai departe, nu inseamna ca se va plati candva (…)Sa intelegeti ca vom informa ANRE asupra acestei probleme si ca sunt convins ca ANRE ia decizii pragmatice, care sa tina cont de realitati”, a spus Ponta.

Ponta a mai spus ca nu anularea penalitatilor nu reprezinta ajutor de stat si ca au existat discutii cu cei de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. „Sunt considerate legale si acceptabile, pornind de la o realitate. Realitatea, repet, este ca aceste datorii oricum nu se vor plati, ca nu exista sursele necesare; ar insemna, timp de doi sau trei ani, sa oprim cu totul Bucurestiul si doar sa platim datorii, ceea ce nu se va intampla, la modul realist”.

Datoriile RADET catre Elcen sunt uriase. Potrivit unui memorandum adoptat miercuri de Guvern, la data de 30 iunie, RADET a acumulat obligatii restante fata de ELCEN in suma de 2.224.392.026,11 lei, din care 1.164.719.815,83 lei contravaloare energie termica si apa de adaos si 1.059.672.210,28 lei majorari de intarziere. Memorandumul propune mandatarea reprezentantilor statului in AGA ELCEN pentru a dispune masurile legale in vederea negocierii termenilor si conditiilor in care societatea poate dispune anularea penalitatilor pentru neplata si/sau plata cu intarziere de catre RADET a obligatiilor contractuale.

  • „Eu am mostenit la Primaria Generala o datorie, din 1995, de 5.000 de miliarde, penalitatile erau de 8.000 de miliarde si, platind in fiecare luna din bani publici, din banii cetatenilor, de trei ori consumul lor – pentru ca trebuiau platite si datoria, si penalitatile, cate putin – ei bine, toti banii pe care ii plateam erau intai, 75% ca proportie, penalitati, ca asa scrie in lege, intai platiti penalitatile, dupa aceea oprim un 15% pentru a da distributiei, RADET-ului, si restul sunt in contul datoriei. In felul asta, dupa trei ani si jumatate de plata a datoriei, dupa socotelile mele ajunsesem la 3.000 de miliarde. Si am constatat ca, de fapt, este vorba de mai putin de un miliard de lei, este mult mai putin, pentru simplul motiv ca m-au considerat ca am trecut in partea asta, la penalitati, si am inceput sa achit. Surpriza, penalitatile dupa plata a patru ani de zile, oprind din bani, in momentul de fata sunt la 8.700, adica au crescut”, a spus Oprescu fiind intrebat de valoarea sumelor care vor fi sterse.

Oprescu a mai spus ca in aceasta iarna, pretul pentru incalzire in Bucuresti va ramane nemodificat. „Da, pot sa platesc diferenta de la 170 la 325, probabil ca 330 in curand, cu scumpirea curentului, da, nu modificam nici un pret pe care il plateste populatia pentru incalzire, ramane tot la 170, dar nu putem sa facem acest lucru a la longue. Si pentru acest motiv m-am adresat primului-ministru. Daca vreti, este si o chestiune strategica”, a spus primarul.

Cate priveste fuziunea celor doua companii, Victor Ponta a spus ca „pasul urmator este o restructurare a RADET-ului si a ELCEN-ului, in asa fel incat productia si distributia sa fie integrate”.

  • In iarna lui 2010, fiindca ELCEN a amenintat ca nu mai furnizeaza caldura, primaria a platit 300 de milioane din datorie. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu s-a aratat nemultumit ca banii nu s-au dus pe plata facturilor restante ci pe penalitati, acest fapt defavorizand municipalitatea. In contractul incheiat intre RADET si ELCEN se prevede clar ca intai se platesc penalitatile.
  • ELCEN este producatorul de caldura al Capitalei si este detinut de Ministerul Economiei. RADET, distribuitorul de caldura, este in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.  Intre cele doua companii exista un contract semnat in 2009 in baza unui ordin emis de presedintele de la acea vreme al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) Petru Lificiu, PDL. Contractul expira in 2014 si prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile. Potrivit primarului Sorin Oprescu, aceasta prevedere este cea care a generat acumularea datoriei de 500 milioane euro, deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie.Contractul mai prevede ca presedintele ANRE decide cat costa gigacaloria produsa de ELCEN, pe care apoi o vinde catre RADET, care la randul sau o vinde bucurestenilor. RADET este obligata sa cumpere energia termica de la ELCEN indiferent de ce pret impune ANRE.

In 2012 pe subventia pentru RATB si RADET s-a dus 25 la suta din bugetul municipalitatii, respectiv 1,13 miliarde lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro