Sari direct la conținut

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica: Pe viitor, toate lucrarile de mentenanta si retehnologizare vor fi atribuite doar prin licitatii internationale/ Primele disponibilizari de la Hidroelectrica vor fi din zona managementului

HotNews.ro
Remus Borza, Foto: AGERPRES
Remus Borza, Foto: AGERPRES

Intrarea companiei Hidroelectrica in insolventa este una dintre cele mai dezbatute masuri ale actualului Guvern. Remus Borza, partener in firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre avantajele si dezavantajele intrarii in starea de insolventa. Acesta a afirmat ca starea de insolventa a Hidroelectrica nu se datoreaza exclusiv „baietilor destepti” din contractele bilaterale, ci in egala masura si baietilor destepti „din contractele de mentenanta si retehnologizare date prin incredintare directa”. De aceea, aceste lucrari vor fi atribuite, pe „viitor”, doar in baza unor licitatii internationale, a precizat Borza.

Acesta exlude posibilitatea intrarii Hidroelectrica in faliment. „Declaratiile sindicatului Hidrosind in sensul unui posibil faliment denota iresponsabilitate si rea credinta fara a avea niciun suport in indicatorii financiari-contabili”, considera Borza.

Acesta a mai spus ca primele disponibilizari vor fi din zona managementului, atat din centrala societatii, cat si de la sucursale si hidroservuri. „In egala masura, toti acesti directori au o anumita responsabilitate in declansarea in deteriorarea indicatorilor financiari ai societatii care au condus la insolventa Hidroelectrica”, a afirmat Remus Borza.

Acesta a mai declarat ca pana la sfarsitul anului, cele 8 hidroservuri vor fi restructurate, fie prin internalizarea lor in Hidroelectrica, fie prin fuziunea intr-o singura societate. „Saptamana trecuta, am dat o decizie prin care am impus standarde de cost hidroservurilor. Ca urmare a acestei decizii, ele sunt constranse sa-si reduca cheltuielile indirecte de sectie si cheltuielile generale de regie de la 120% la 70%. Pe viitor, toate contractele de mentenanta nu vor mai fi incredintate direct hidroservurilor, ci vor fi scoase la licitatie”, a spus reprezentantul Euro Insol.

Pierderile suferite de Hidroelectrica in urma contractelor paguboase semnate cu asa-numitii „baieti destepti” au insumat 1,1 miliarde de euro in perioada 2006-2012, a declarat, recent, Remus Borza. Acesta a precizat, insa, ca intrarea in insolventa a Hidroelectrica are mai multe cauze, nu doar contractele cu „baietii destepti”. Printre acestea: managementul deficitar, investitiile neperformante, seceta prelungita, costurile cu apa uzinata, contractul colectiv de munca si achizitia de energie de la terti. Din momentul intrarii in stare de insolventa, Hidroelectrica a denuntat 6 din 10 contracte bilaterale. Celelalte au fost renegociate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro