Sari direct la conținut

CSA a modificat legislatia secundara privind asigurarea obligatorie a locuintelor astfel incat doar PAID sa poata emite polite pentru riscurile si sumele cerute de lege

HotNews.ro
Scadere continua a numarului de asigurari obligatorii pentru locuinte, Foto: Captura Paidromania.ro
Scadere continua a numarului de asigurari obligatorii pentru locuinte, Foto: Captura Paidromania.ro

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat miercuri ca a modificat legislatia secundara privind asigurarea obligatorie a locuintelor, astfel incat de la 1 septembrie toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care le depasesc pe cele acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte (PAD) emisa de PAID, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro. De la aceeasi data pentru riscurile si sumele asigurate obligatoriu, prevazute in Legea nr. 260/2008, asiguratorii vor putea incheia doar polite de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale – PAD.

Asigurarea obligatorie a locuintelor este emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si poate fi vanduta doar prin intermediul celor 12 societati de asigurare, actionari ai PAID.

Totodata, Consiliul CSA a aprobat majorarea comisionul de 10%, platit de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) societatilor care intermediaza vanzarea politelor de asigurare obligatorie pentru locuinte, pana la maximum 20% din valoarea primei de asigurare.

Modificarile normelor in aplicarea Legii nr. 260/2008 vor intra in vigoare de la data de 1 septembrie 2012, se mentioneaza in comunicatul CSA.

  • Contravine modificarea legislativa secundara a CSA chiar Legii 260/2008?

Nu este clar ce se intampla cu proprietarii de locuinte care aveau polite facultative de asigurare la companii care nu erau membre ale PAID. Amintim ca modificarile aduse Legii 260/2008 in luna decembrie 2010 au permis proprietarilor sa detina si o polita facultativa de locuinta care sa acopere si cele trei riscuri de catastrofe naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren), fara a exista obligatia de a incheia exclusiv polite PAD emise de PAID.

  • „Daca inteleg eu bine, intentia este aceea de a readuce Legea 260 la forma initiala, respectiv varianta in vigoare pana in decembrie 2010. Acest lucru va insemna ca singura societate autorizata sa emita polite de asigurare ce acopera riscurile catastrofice (cutremur, inundatie, alunecari de teren) pentru sume asigurate de 10.000, respectiv 20.000 de euro (in functie de tipul constructiei asigurate) ar urma sa fie PAID. Toate celelalte societati de asigurare autorizate sa subscire riscuri catastrofice vor putea sa emita polite ce acopera cele 3 riscuri definite de Legea 260 numai pentru sume asigurate ce exced valoarea PAD. Pentru toate celelalte riscuri (non-catastrofice), asiguratorii vor putea, ca si pana acum, sa ofere acoperire pentru sume asigurate intregi”, a declarat pentru HotNews.ro Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac Asigurari, companie care nu este membra PAID.

Onofrei a mai subliniat ca „in cazul revenirii la forma Legii 260 in varianta de dinainte de decembrie 2010, un client va trebui sa-si incheie in mod obligatoriu polita PAD (avand drept emitent exclusiv PAID). In plus, orice proprietar de locuinta va putea sa-si completeze protectia in sensul (eventual) majorarii sumei asigurate la cutremur, inundatii si alunecari de teren pana la un cuantum ce reprezinta valoarea reala a locuintei, precum si in sensul extinderii riscurilor acoperite, respectiv protectia completa (pentru intreaga suma asigurata) impotriva riscurilor non-catastrofice (incendiu, explozie etc.)”.

Dincolo de intrebarea imediata daca nu cumva aceasta modificare a legislatiei secundare efectuata de CSA contravine Legii 260/2008, se ridica si alte probleme la nivelul proprietarilor de locuinte. Vor trebui acestia sa faca mai multe drumuri la reinnoirea politei pentru casa daca aceasta este acum asigurata la o alta firma care nu este membra a PAID?

HotNews.ro a adresat aceste intrebari catre CSA si vom reveni cu raspunsurile institutiei imediat ce le vom primi.

Despre PAID

Creata la sfarsitul anului 2009 de catre 13 companii de asigurari, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) emite politele de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), care acopera doar riscurile mai sus amintite si care sunt vandute in special de forta de vanzari a acestor companii de asigurari.

In conditiile in care modificarile aduse legii 260/2008 au permis proprietarilor sa detina si o polita facultativa de locuinta care sa acopere si cele trei riscuri de catastrofe naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren), companiile de asigurari, inclusiv cele membre PAID, au lansat si au inceput sa vanda produse similare politei PAD, la acelasi pret dar cu mai multe riscuri acoperite.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) costa anual 10 euro sau 20 de euro (in functie de materialul de constructie al locuintei) pentru sume asigurate de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.

O diferenta importanta intre cele doua tipuri de produse este ca in cazul nefericit al producerii unui eveniment asigurat, proprietarul locuintei asigurate prin PAD va fi despagubit de PAID, iar proprietarul locuintei asigurate facultativ va fi despagubit de compania de asigurari cu care a facut contractul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro