Sari direct la conținut

Traian Basescu: Eu voi merge duminica la vot. Fiind un singur votant, atata timp cat nu se mobilizeaza PDL, nu am cum sa schimb

HotNews.ro
Traian Basescu la TVR 1, Foto: Captura TVR1
Traian Basescu la TVR 1, Foto: Captura TVR1

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat marti seara, la TVR 1, ca va merge la vot la referendumul din 29 iulie. „Eu voi merge duminica la vot”, a declarat presedintele suspendat adaugand ca „nimeni nu va opri pe nimeni sa mearga la vot”.

„Sigur ca voi merge. Eu voi merge, voi fi printre cei care merg la vot. (…) Fiind un singur votant, atata timp cat nu se mobilizeaza PDL, nu am cum sa schimb”, a spus presedintele supendat, citat de Mediafax.

„Eu nu fac romanilor niciun indemn, fiecare sa procedeze conform constiintei lui. Nu ma pot opune deciziei care a fost luata cu 89 de voturi contra o abtinere in structura de conducere a PDL. Din punctul meu de vedere, cine vrea sa mearga la vot sa meraga, cine nu, nu, dar am constatat ca PDL are motive intemeiate sa spuna: nu putem controla securitartea referendumului”, a declarat Traian Basescu.

„Va spun ca eu nu sunt cu sufletul impacat pe aceasta decizie a PDL. De aceea, eu si spun ca fiecare sa procedeze cum considera. Nu mai pot juca la castigarea referendumului cu un PDL care a spus ca nu poate asigura securitatea votului din ‘n’ motive. Si au doua pagini de motive…”, a argumentat Basescu.

Colegiul Director al PDL a decis, marti, sa boicoteze referendumul incurajand simpatinzantii partidului sa nu participe la vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Traian Basescu a declarat in cursul zilei de marti, intr-o discutie on-line la ziare.com, ca neprezentarea la vot la referendum „poate fi mai valoroasa” decat un vot impotriva demiterii sale, pentru ca in acest fel cei care au dat „lovitura de stat” nu pot sa-si valideze demersul prin referendum. Intrebat de ce alege sa fie las, Basescu a raspuns: „Nu am ales sa fiu las, am ales sa actionez in interesul national”.

Alte declaratii ale presedintelui suspendat Traian Basescu:

  • (despre atitudinea celor din USL) Daca venim noi, adica ai nostri, punem si noi un procuror sef ca lumea sa ne inchida dosarele, un procuror general sa ne inchida dosarele, punem adjuncti sa ne inchida dosarele, ori lucrurile nu pot sta asa. Asta va fi o zona in care eu exclud compromisul si nu am cum sa va garantez ca oamenii acestia vor fi condamnati, dar va garantez ca nimeni nu va putea interveni pentru ei.
  • (Credeti ca vor iesi 9 milioane de oameni la vot duminica?) Nu cred ca vor fi 9 milioane de romani care sa faca 2 lucruri, sa vrea sa ii acopere pe cei vinovati de lovitura de stat – pentru ca maine vor avea alta si alt Guvern ii va baga in dificultati financiare pe romani numai de dragul jocului politic – deci nu cred sa fie 9 milioane de romani care sa vrea continuarea instabilitatii. De asemenea, nu cred ca vor fi 9 milioane de romani care sa vrea un presedinte care sa stea incovoiat in fata majoritatii parlamentare, pentru ca de fapt asta s-a intamplat.
  • Banca Nationala a avut o rezerva destul de mare peste limita minima pe care trebuia sa o aiba. La asemenea evolutii, spre exemplul, cu dolarul de la 3,3 la 3,83, ar fi trebuit sa cheltuiasca 10 miliarde de euro sa tina cursul relativ stabil, dar nefiind sustinut de stabilitate politica si implicit nefiind sustinut de capitalul strain care a fugit din tara, nu avea decat un singur rezultat: sa cheltuiasca timp de 10 zile dupa care sa constate ca au cheltuit 10 miliarde de euro iar in ziua a 11-a, cand nu au mai bagat bani,  cursul euro sa expldeze singur.
  • BNR nu are, si rog sa fiu scuzat de marii specialisti ai BNR ca imi permit sa vorbesc public dar ca sef al statului nu am cum sa nu stiu, nu are atatia bani sa sustina deprecierea monedei nationale ca efect a instabilitatii politice. Instabilitatea politica este una dintre cele mai corozive intamplari la adresa monedei nationale a Romaniei pentru ca instabilitatea politica genereaza depreciere ca efect al neincrederii, al incertitudinii, si ca efect la incertitudinii capitalurile care joaca pe piata romaneasca de capital se retrag, fug de aici datorita lipsei de predictibilitate. Ori BNR nu poate sustine asemenea fenomene.
  • Daca in timpul Guvernului Boc – sa ma scuzati, nu-i fac reclama, e o realitate – exista o comunicare si o corelare a politicilor si a atitudinilor politice intre BNR si Guvern, in momentul de fata avem atitudini antagonice. Comportamentul majoritatii parlamentare de a introduce instabilitatea politica este contrar intereselor Bancii Nationale de a mentine un curs echilibrat.
  • (Chiar in conditiile in care vice guvernatorul BNR este vicepremier si ministru de finante?) Nu-l observati sau trebuie sa va mai spun o data ca suntem o tara care are un presedinte suspendat si o harmalaie politica uriasa?
  • (Ce urmeaza?) Poate urma restabilirea functionalitatii institutiilor statului dupa 29 prin invalidarea referendumului, sau poate continua o perioada de instabilitate, 3 luni pana la alegerile prezidentiale, in cazul in care se valideaza referendumul, plus inca o luna si jumatate pana la alegerile legislative, ele nu se pot comasa datorita Constitutiei.
  • 29 este o zi care, in proportie de 99% ,va pune capat crizei politice prin invalidarea referendumului.
  • Nici fata lui Traian Basescu nu e importanta, nici scaunul lui Traian Basescu, ci restabilirea functionalitatii staului roman, pe de o parte, pe de alta parte trebuie imediat luate masuri.
  • Va trebui imediat sa se lanseze discutia serioasa ce facem cu agricultura, pentru ca se pierde masiv productia de porumb si productia de floarea soarelui, trebuie gasite formule de finantare pentru reluarea ciclului agricol pentru fermierii mici si mijlocii, ce facem cu crearea de locuri de munca, trebuie sa redeschidem mineritul de suprafata…
  • (Cu alt premier sau acelasi?) Este problema USL-ului. Sigur, ca nu este recomandabil sa il mai tii pe premierul Ponta cand toata Europa stie ca minte si ca a plagiat si ca are un limbaj la Bruxelles si unul acasa. Deci nu e recomandabil pentru tara.
  • (Cereti USL-ului un al premier?) Il cer, nu il cer, trebuie sa si-l dea singuri. Nu am in atributiuni sa cer un alt premier, dar daca vrem sa restabilim increderea trebuie sa facem ca cei care au generat neincrederea sa se ocupe de altceva.
  • (Cand veti face publica lista cu cei care v-au finantat in aceasta campanie?) Conform legii, imediat dupa ce se termina. Nici nu se poate valida revenirea la Cotroceni pana cand nu se depun toate actele. Conform legii, imediat dupa campanie.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro