Sari direct la conținut

Daniel Chitoiu: Pana la sfarsitul lunii iulie ar putea fi denuntate si celelalte contracte bilaterale incheiate de Hidroelectrica

HotNews.ro

Ministrul economiei, Daniel Chitoiu, sustine ca „se preconizeaza sa nu se ajunga la o intelegere cu intermediarii (n.red. baietii destepti), urmand ca pana la finalul lunii sa fie denuntate si aceste contracte”. Chitoiu a amintit ca pana in prezent au fost denuntate trei contracte bilaterale, cel cu Euro-PEC si doua cu EFT. „In toata aceasta perioada, cu doua exceptii, toti au avut o pozitie refractara, nu au achiesat la noile conditii de negociere, adica pretul de vanzare sa fie cel de pe piata concurentiala. Nu au fost de acord nici cu reducerea cantitatilor”, a precizat Chitoiu.

  • Potrivit acestuia, prejudiciul total inregistrat de Hidroelectrica prin aceste contracte a fost de 1,2 miliarde de euro.

Hidroelectrica a denuntat, saptamana aceasta, cele doua contracte bilaterale pe care le avea cu unul dintre traderii din energie, Energy Financing Team (EFT). Pe 26 iunie, administratorul judiciar al Hidroelectrica a denuntat si contractul cu Euro- PEC, unul dintre „baietii destepti” din energie, astfel ca au ramas anumite cantitati disponibile.

Pe de alta parte, va fi incheiat un nou acord cu Electromagnetica. Potrivit noilor termeni contractuali, pretul va fi de 198 lei/MWh in 2012, fata de 140 lei/MWh in 2011. In acest moment, pretul mediu de pe OPCOM este de 220 lei/MWh.

Din 2013, pentru Electromagnetica va fi aplicata o formula de pret care va reprezenta media ponderata a preturilor de pe Piata Zilei Urmatoare (PZU) de pe OPCOM si preturile de pe Piata Centalizata a Contractelor Bilaterale (PCCB) de pe OPCOM. Pentru 2012, Electromagnetica va trebui sa plateasca si diferentele de pret pentru energia livrata incepand cu 1 ianuarie pana in prezent, a mai spus Borza.

In ceea ce priveste cantitatea, aceasta va fi redusa la 640.000 MWh, in conditiile in care anul trecut a achizitionat 891.000 MWh. Contractul expira in aprilie 2014.

Unul dintre contractele care prezinta un interes foarte mare este cel incheiat cu Energy Holding. Reprezentantii traderului sunt asteptati cu o oferta imbunatatita. Alte oferte imbunatatite sunt asteptate din partea Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries), Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution), Elsid si Electrocarbon.

In cazul Alro, situatia este diferita fata de ceilalti beneficiari de contracte bilaterale, deoarece este un producator cu mii angajati, componenta sociala fiind foarte importanta.

Discutiile despre contractul cu Alro au fost purtate, saptamana trecuta, chiar cu omul de afaceri rus Vitali Machitski, proprietarul combinatului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro