Romania va putea exporta gaze incepand de anul viitor
Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. Potrivit Regulamentului european 994/2010, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si „fluxul invers”, ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze.
HotNews a incercat sa afle in ce stadiu se afla Romania in ceea ce priveste respectarea prevederilor acestui regulament. Astfel, Ministerul Economiei informeaza ca prin conducta Arad-Szeged, „pana la sfarsitul anului 2013, fluxul invers va fi activat pentru o capacitate de 50.000 de metri cubi/ora”. Lucrarile pentru fluxul invers pentru intreaga capacitate (200.000 mc/ora) a conductei vor dura cel putin 2 ani, incepand cu iulie 2013, mai arata Ministerul Economiei la solicitarea HotNews. Alte conducte prin care vor fi realizate exporturi sunt Giurgiu-Ruse si Iasi-Ungheni.
Chiar daca din punct de vedere tehnic vor putea fi realizate exporturi, producatorii de gaze posibil interesati (Petrom, Romgaz) sa vanda pe pietele externe se vor confrunta cu anumite restrictii impuse prin noua legea a energiei electrice si gazelor naturale. O prevedere din noua lege arata ca producatorii de gaze vor fi obligati sa asigure, cu prioritate, consumul de pe piata reglementata. Practic, producatorii de gaze sunt obligati sa puna cu prioritate la dispozitia furnizorilor cantitatile de gaze necesare acoperirii consumului pe piata reglementata, in conformitate cu reglementarile ANRE privind graficul de liberalizare a preturilor. Restul productiei proprii, mai putin cantitatea de gaze naturale aferenta consumului tehnologic, va fi pus la dispozitia pietei concurentiale. Insa, dupa livrarea pe piata reglementata nu vor mai ramane cantitati disponibile pentru export. Poate doar dupa liberalizarea in mare parte a pietei. Liberalizarea se va face treptat pana in 2014 pentru consumatorii industriali si pana in 2018 pentru consumatorii casnici.
Concomitent cu liberalizarea, se va produce o cresterea graduala a pretului de comercializare pe piata romaneasca a productiei interne de gaze in raport cu pretul gazelor din import. Potrivit calendarului, pretul productiei interne se va majora de la 45.7 lei/Mwh cat este in prezent la 119 lei/MWh, ceea ce inseamna aproape triplarea pretului.
- Pentru consumatorii industriali, convergenta preturilor intern/import se va asigura in 2014 la un pret estimat al gazelor din import de 380 USD/1000 mc, acesta ramanand constant pentru consumatorii casnici pana in 2018. Autoritatile considera ca sursele de import vor fi diversificate, fapt care ar determina o scadere progresiva a preturilor la gazele importate de la aproape 500 dolari/mia de metri cubi in prezent la 380 dolari/mia de metri cubi in 2014.
Potrivit Regulamentului european 994/2010, pana pe 3 decembrie 2011, fiecare stat membru trebuia sa desemneze o autoritate competenta care sa asigure punerea in aplicare a unor masuri care includ efectuarea evaluarii unor riscuri. Recent, Ministerul Economiei a fost desemnata ca autoritate competenta pentru garantarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale. Conform prevederilor Regulamentului, printre atributiile Ministerului Economiei se afla evaluarea riscurilor la care este expusa securitatea aprovizionarii cu gaze a Romaniei, elaborarea proiectelor de planuri de actiune preventive si planuri de urgenta si adoptarea si publicarea acestora, pana la sfarsitul anului 2012. De asemenea, ministerul trebuie sa identifice companiile din sectorul gazelor naturale care sa ia masurile care vizeaza asigurarea aprovizionarii cu gaze naturale a consumatorilor protejati.
Cel mai important proiect in vederea realizarii exporturilor de gaze este conducta Arad-Szeged. Din punct de vedere tehnic nu se pot realiza decat importuri in acest moment. Companiile implicate in proiect, Transgaz (Romania) si FGSZ (Ungaria) au elaborat un proiect de foaie de parcurs pentru implementarea fluxului bidirectional de gaze la granita.
- Potrivit proiectului, intr-o prima faza trebuie realizate lucrari de investitii in sistemul national de transport necesare pentru asigurarea unui export de 50.000 mc/h.
- Apoi, vor fi demarate procedurile de alocare a capacitatii de transport in sens invers. Dupa aceasta faza, va fi initiata procedura de „Open Season” pe teritoriul Romaniei in vederea evaluarii cererii de piata pentru marirea capacitatii la nivelul de 200.000 mc/h. In baza rezultatelor, „Open Season”, vor fi realizate lucrari de investitii necesare.
„Pana la sfarsitul anului 2013, fluxul invers va fi activat pentru o capacitate de 50.000 de mc/h. Lucrarile pentru fluxul invers pentru intreaga capacitate a conductei vor dura cel putin 2 ani, incepand cu iulie 2013”, precizeaza Ministerul Economiei.
In ceea ce priveste proiectul Giurgiu-Ruse, Comisia Europeana a aprobat extinderea perioadei de eligibilitate a costurilor proiectului, cofinantate prin programul EEPR, de la data de 30 iunie 2012 pana la data de 30 iunie 2013. Companiile Transgaz si Bulgartransgaz au solicitat Comisiei Europene extinderea perioadei de eligibilitate a costurilor proiectului, informeaza Ministerul Economiei.
In ceea ce priveste conducta de interconectare a sistemelor de transport gaze naturale ale Romaniei si Republicii Moldova pe directia Ungheni- Iasi, a fost finalizat studiul de fezabilitate, iar in prezent se lucreaza la elaborarea proiectului tehnic.
Durata de realizare a investitiei este de 24 de luni de la data semnarii contractului de finantare. In urma discutiilor dintre premierii celor doua tari partenere ale proiectului, atat in Romania, cat si in Republica Moldova, se are in vedere declararea investitiei ca obiectiv de interes national.