Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti: Comisia de Etica a Universitatii se intalneste saptamana viitoare in a doua sedinta pentru analiza plagiatului de care este acuzat Victor Ponta
Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti se va intalni saptamana viitoare in a doua sedinta in care va dezbate acuzatiile de plagiat aduse prim-ministrului Victor Ponta, a declarat pentru HotNews.ro rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru. „Membrii Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti aveau nevoie de un punct de vedere al Facultatii de Drept – facultatea a decis sa nu se pronunte asupra cazului, spunand ca nu exista un temei legal pentru a efectua aceasta analiza – dar se va continua investigatia la nivelul Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti”, a precizat Mircea Dumitru.
Citeste mai jos declaratiile acordate HotNews.ro de catre rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru:
„Mircea Dumitru: Saptamana viitoare, miercuri, Comisia de Etica a Universitatii se intruneste in a doua sedinta si urmeaza sa dezbata cazul. Membrii Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti aveau nevoie de un punct de vedere al Facultatii de Drept – facultatea a decis sa nu se pronunte asupra cazului, spunand ca nu exista un temei legal pentru a efectua aceasta analiza – dar se va continua investigatia la nivelul Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.
Comisia de Etica nu a inceput analiza pe fond, s-a organizat si a discutat despre modalitatea de analiza a documentelor. Comisia se va intalni miercuri, am identificat teza de doctorat si urmeaza sa aiba la dispozitie dovezile pe care sa faca analiza. Membrii Comisiei de Etica au facut rost de toate documentele si se vor intruni miercurea viitoare pentru a efectua o analiza pe fond.
Sunt 13 membri in aceasta Comisie. Comisia de Etica este un for de analiza etica principal in universitate.
Rep: In cat timp estimati ca vor pronunta o decizie in acest caz?
Mircea Dumitru: Depinde de ce procedura vor adopta. Daca vor cere analiza unor experti si specialisti in drept penal, atunci s-ar putea sa avem nevoie de o echipa de experti, nu neaparat de la Universitatea din Bucuresti, potential din strainatate, si atunci s-ar putea sa mai ia timp.
Ideea este sa ajungem repede la un punct de vedere, dar dupa o dezbatere.
Rep: Cum vor efectua aceasta analiza expertii internationali, avand in vedere ca documentele sunt in limba romana?
Mircea Dumitru: Daca ei nu vorbesc limba romana, atunci li se va pune la dispozitie o traducere autorizata. Daca vor fi juristi romani care sunt experti la universitati din strainatate, atunci analiza se va efectua pe documentele in limba romana.
Premierul chiar a salutat faptul ca Universitatea a decis sa efectueze o analiza, pentru ca in felul acesta domnia sa are dreptul sa se poata apara.
Rep: S-a stabilit o data pentru audierea premierului Victor Ponta?
Mircea Dumitru: Nu s-a stabilit o audiere, ci s-au dezbatut doar diferite posibilitati de realizare a analizei. Comisia de Etica este un for independent, nu este subordonata Senatului Universitatii, dupa cum nu este nici o comisie subordonata rectorului. Rectorul nu este membru al Comisiei de Etica si nu poate influenta o decizie a Comisiei de Etica”.
Amintim ca vineri, 22 iunie, Universitatea din Bucuresti a anuntat urmatoarele, printr-un comunicta de presa: „Urmare a solicitarii conducerii Universitatii din Bucuresti, Consiliul Facultatii de Drept va discuta constituirea unei comisii formate, de preferinta, din experti internationali, din universitati straine, pentru a analiza acuzatiile de plagiat cu privire la teza de doctorat a domnului Victor Ponta. Ulterior acestei analize, concluziile materialului care va fi realizat de comisia constituita ad-hoc vor fi prezentate Senatului Universitatii din Bucuresti si publicului larg”.
Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept, a declarat astazi, 27 iunie, pentru HotNews.ro ca „in cadrul Consiliului Facultatii de Drept au fost decise urmatoarele: In principiu condamna orice manifestare de plagiat, indiferent de cine ar fi savarsit-o si in ce domeniu ar fi savarsit-o, dar constata ca in conditiile legislative actuale nu are competenta legala sa verifice daca acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sunt adevarate sau nu„.
Decizia Universitatii din Bucuresti de a analiza in Comisia de Etica a universitatii acuzatiile de plagiat a venit la cinci zile dupa ce revista Nature si ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung au scris ca premierul Victor Ponta este acuzat ca ar fi plagiat lucrarea sa de doctorat publicata in 2003 fiind suspectat de a fi copiat fragmente ample din disertatia sa pe teme juridice tinuta la Universitatea Bucuresti in 2003 si publicata un an mai tarziu. Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie despre acest lucru si-l compara pe Ponta cu fostul presedinte maghiar Pall Schmitt si fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, ambii demnitari straini au demisionat dupa ce fusesera acuzati de plagiat.
Citeste aici cum s-a dezvoltat subiectul acuzatiilor de plagiat la adresa tezei de doctorat a premierului Victor Ponta:
- Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept: In conditiile legislative actuale, Facultatea de Drept nu are competenta legala sa verifice daca acuzatiile de plagiat la adresa prim-ministrului Victor Ponta sunt adevarate sau nu
- BREAKING NEWS Revista Nature: Premierul roman Victor Ponta, acuzat de plagiat. Frankfurter Allgemeine Zeitung publica un articol asemanator