Sari direct la conținut

Surse: Victor Alistar se afla in stare de incompatibilitate pana pe 7 august si nu poate fi numit ministru

Victor Alistar, Foto: Agerpres
Victor Alistar, Foto: Agerpres

Expertii in cazuistica ANI au explicat pentru HotNews.ro ca Victor Alistar nu poate fi numit in functia de ministru deoarece el are la activ o decizie de incompatibilitate ramasa definitiva. Decizia de incompatibilitate a ANI a atras cu sine si o interdictie de 3 ani a mai exercita o functie sau o demnitate publica. Astfel in cazul Alistar interdictia de a mai ocupa o functie de demnitate publica curge din data de 7 august 2009 si se termina pe 7 august 2012. Dupa acesta data Victor Alistar ar putea fi numit intr-o functie publica.

In 2006, Victor Alistar era angajat al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), dar pentru a activa ca director executiv la Transparency Romania (TI Romania) acesta trebuie sa fie suspendat din functia publica. In februarie 2006, suspendarea lui Alistar din functia de la agentie trebuia reinnoita, conform legii, iar TI Romania a emis o hartie semnata de presedintele de atunci, Raluca Pruna, si pe care a trimis-o ANFP.

Raportul ANI prin care Victor Alistar a fost declarat incompatibil a fost confirmat in 2011 chiar de catre Curtea Constitutionala. Victor Alistar a fost validat ca mambru CSM din partea societatii civile in decembrie 2010, ulterior decizia senatrului fiind contestata Curtea Constitutionala a invalidat alegerea lui Alistar drept membru CSM.

Potrivit Curtii Constitutionale -constatarea starii de incompatibilitate a lui Teodor Victor Alistar a ramas definitiva la data de 7 august 2009, acesta necontestand actul Agentiei Nationale de Integritate in termenul prevazut de lege, la instanta competenta.(…) Totodata, Curtea retine ca in cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare.”

UPDATE Horia Georgescu, ANI: Dl. Alistar nu poate fi numit intr-o functie de demnitate publica pana in august 2012

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate HoriaGeorgescu a intervenit telefonic la Romania TV spunand ca „in situatia domnului Alistar, decizia Curtii Constitutionale, nr. 54 din 25 ianuarie 2011, este elocventa, care consacra interdictia de a ocupa o functie de demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a actului ANI. Deci, domnul Alistar nu poate fi numit intr-o functie de demnitate publica pana in august 2012. Alte procese de care vorbeste domnul Alistar sunt urmare a actului de incompatibilitate emis de institutia noastra, dar procesul a fost initiat de Agentia Functionarilor Publici pentru a elimina mentiunile din cartea de munca a acestuia. Deci, raportat la interdictie, aceasta se aplica conform”, a declarat acesta.

Deciziile CC sunt generale si obligatorii, a continuat presedintele ANI. Curtea Constitutionala a descris forma imperativa a legii si aplicarea sanctiunii de a nu ocupa o functie de demnitate publica timp de trei ani. Foarte clar. Este un paragraf in acea decizie care descrie in mod clar. Decizia se aplica pe fond.

UPDATE: Victor Alistar, la TVR Info: Decizia de incompatibilitate este definitiva/ Recursul ANI a fost tardiv

Victor Alistar, nominalizat ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparenta si relatii cu societatea civila, a respins marti la TVR Info, acuzatiile de incompatibilitate care i se aduc. „Nu este adevarat…A fost o investigatie la ANI, dar care s-a finalizat cu o decizie a Curtii de Apel cu privire la nefinalitatea actului ANI; solutia definitiva s-a dat in septembrie 2011, nu e irevocabila, ea se poate modifica prin recurs, insa recursul ANI a fost depus tardiv”, a declarat Alistar.

Victor Alistar a oferit de altfel multe alte precizari juridice: „A fost o investigatie a ANI, care s-a finalizat printr-un act care solicita altor autoritati sa verifice cele pe care le-au identificat si in masura in care se confirma sa declare incalcarea legislatiei pentru ca exista incompatibilitati; la Parchet s-a dat neinceperea urmaririi penale, pentru ca fapta nu exista, s-a dat o noua solutie de neconfirmare a celor sesizate; s-a facut o sesizare la Barou si acesta a raspuns ca nu s-a incalcat statutul profesiei…In cadrul litigiului de la Curtea de Apel, eu am ridicat exceptia de negalitate a actului ANI, pe care instanta l-a confirmat, din pacate, insa, dupa decizia CCR, care privea exclusiv decizia Senatului cu privire la CSM; asta e justitia a durat mai mult, desi actiunea era inceputa in 2009, nu am putut sa am o solutie pana in februarie 2011, acum sunt aceste solutii”.

Decizia Curtii Constitutionale

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro