INTERVIU VIDEO Ministrul Agriculturii: Romania a facut o greseala cand s-a angajat prin tratatul de aderare sa deschida din 2014 piata terenurilor agricole pentru straini/ Trebuie sa urmarim modelul Poloniei
„Eu nu pot sa accept o politica agricola comuna cu doua viteze in care unii primesc o suma, iar ceilalti 50%. Daca vrem sa punem fermierul roman pe acelasi picior de competitivitate cu cel vestic, trebuie sa avem subventii comune si asta este o prioritate de negociere pentru Guvern”, a declarat ministrul agriculturii, Stelian Fuia, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta a precizat ca pentru perioada 2014-2020, pentru un grad mai mare de absorbtie, trebuie urmarit modelul Poloniei care si-a prioritizat investitiile cu adevarat importante. „La noi (n.red. in Romania) toate sunt prioritati”, a spus ministrul. Acesta a mai spus ca terenurile agricole trebuie „sa ramana in mana romanilor si dupa 2014”, insa sunt slabe sanse sa fie modificat tratatul care permite blocarea accesului strainilor la achizitia de terenuri doar pana la sfarsitul lui 2013.
Stelian Fuia a mai declarat in cadrul interviului ca pentru reducerea costurilor in irigatii este necesara o energie electrica mai ieftina. In acest sens, au fost purtate discutii cu reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniului Energiei, urmand ca acestia sa dea un raspuns.
Agricultura a fost unul dintre motoarele cresterii economice din 2011. Care sunt sansele sa se repete acest lucru si in 2012? Care sunt prioritatile pe care le aveti in vedere pentru 2012?
- Anul 2011 a fost un an exceptional, a fost un complex de factori care au contribuit: conditiile meteo dar si subventiile platite la timp. Este greu ca acest complex de factori sa se repete si in 2012. Dar eu cred ca sunt premise sa avem un an agricol normal in ceea ce priveste productia vegetala.
- Este foarte clar ca ministerul si Guvernul trebuie sa vina in sprijinul fermierilor prin parghiile pe care le are la indemana si in primul rand prin subventiile pe care sa le platim la timp si in cuantumul pe care il putem sustine bugetar.
Premierul a cerut ca in 60 de zile sa fie aduse la buget sume importante din combaterea evaziunii fiscale, un accent fiind pus pe zona produselor vegetale. Care sunt masurile imediate pe care le veti lua în aceasta privinţa?
- Accentul a fost pus in sectorul de legume-fructe, nu vegetal. In vegetal a fost facut un pas important in anii trecuti odata cu taxarea inversa la cereale care a redus foarte mult evaziunea. Avem o evaziune foarte mare in sectorul legume-fructe si aici s-a vazut si in ultimele saptamani ca exista o abordare speciala. Din pacate nu este in atributia Ministerului Agriculturii de a avea actiuni in evaziunea fiscala pe sectorul de legume-fructe, pentru ca aceasta evaziune apare pe sectorul de import mai mult decat pe productia locala. Ceea ce noi putem face este sa intensificam controalele fito-sanitare de la intrarile in tara.
Care mai este stadiul proiectului privind impozitarea terenurilor nelucrate?
- Este un subiect important. Proiectul de lege este gata. Avem o discutie daca prin acest proiect afectam sau nu proprietatea. Saptamana viitoare vom vedea in ce fel abordam acest subiect. Mergem printr-o ordonanta de urgenta sau pe cale parlamentara? Si la ora actuala exista un cadru legal in Legea 18 pentru a penaliza pe cei care nu-si lucreaza terenurile. Si este un pic gresit sa spui ca nu-si lucreaza, ci ca nu-si tin terenurile intr-o stare fito-sanitara normala.
Se simte acut nevoia unor centre de colectare a produselor. Ce masuri veti lua in aceasta privinta?
- Ministerul nu poate decat sa creeze cadrul, nu sa construiasca depozite. In masurile pe fonduri europene avem astfel de disponibilitate de a finanta aceste depozite. Cei care le construiesc sunt fermierii. Ei trebuie sa se asocieze si sa construiasca astfel de depozite in bazine legumicole.
Ce masuri pot fi luate pentru stimularea comasarii terenurilor agricole?
- Exista si o lege in Parlament in ceea ce priveste comasarea terenurilor. Este greu sa vorbim de comasarea terenurilor fara un program de cadastru national. Si in acest sens, Ministerul Dezvoltarii, acolo unde se afla cadastrul, are in plan in acest an sa scoata la licitatie prin parteneriat public-privat acest program national. Exista interes privat de a investi intr-un astfel de program. Daca nu avem cadastru, este greu sa vorbim de comasarea terenurilor.
Care sunt estimarile in ceea ce priveste gradul de absorbtie a fondurilor europene in acest an?
- Noi avem o tinta destul de agresiva, avem aproape 2,5 miliarde de euro de absorbit in acest an, din care 1 miliard in primul trimestru. In primul trimestru vom realiza peste un miliard, deci vom depasi tinta de absorbtie si speram sa ajungem la 50% din fondurile comunitare pe Pilonul II, ceea ce ne face premianti pe fondurile europene in randul ministerelor.
Ati spus ca veti discuta cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei despre majorarea preţului la ouă. Exista vreo concluzie in acest sens?
- Concluzia nu o tragem noi, concluzia o trag cei de la Consiliul Concurentei. Discutia am avut-o cu presedintele Consiliului Concurentei si ei sunt cei care vor considera daca este cazul sa deschida sau nu o ancheta. Dar oricum ei s-au autoseziat.
Comisarul Dacian Ciolos a declarat recent ca România trebuie să aibă grijă să nu piardă trenul în discuţiile care vor avea loc între statele membre in privinta noii reforme a Politicii Agricole Comune? Care sunt prioritatile Romaniei in privinta noii reforme?
- Sunt doua lucruri importante. In primul rand, viziunea mea ca ministru al agriculturii este sa avem in 2014-2020 o politica unitara la nivel european. Actionam pe o singura piata a consumului si trebuie sa avem o singura politica a fermierilor. Eu nu pot sa accept o politica agricola comuna cu doua viteze in care unii primesc o suma, iar ceilalti 50%. Daca vrem sa punem fermierul roman pe acelasi picior de competitivitate cu cel vestic trebuie sa avem subventii comune si asta este o prioritate de negociere pentru Guvernul actual. Pe pilonul II, pe investitii rurale, unde Romania are nevoie in continuare de mari investitii, noi sustinem cel putin aceeasi cheie de alocare ca si in perioada 2007-2013. Trebuie sa ne definim foarte clar prioritatile investitionale pe pilonul II pentru ca noi am mers in 2007 si perioada de preaderare cu foarte multe prioritati. Toate la noi sunt prioritati, ori daca vrem sa avem un grad mai mare de absorbtie trebuie sa urmarim modelul Poloniei care a avut un numar de prioritati care chiar sunt prioritati.
Ati spus ca vreti sa blocati accesul strainilor la achizitia de terenuri si dupa 2013…
- Am spus ca nu este bine sa achizitioneze strainii teren pentru ca terenul in Romania este foarte ieftin. Si chiar daca este ieftin, romanii nu-si permit la ora actuala sa-l cumpere si sa investeasca. Ori, pentru straini terenul este foarte acceptabil, accesibil, si ar fi bine sa putem bloca. Greseala pe care Romania in perioada de pre-aderare este ca s-a angajat, prin tratatul de aderare, ca in 2014 sa deschida piata terenurilor agricole pentru straini si este foarte greu la ora actuala sa modifici tratatul de aderare. Vom depune demersurile dar trebuie sa fim realisti ca sansele de a obtine o modificare a tratatului sunt foarte mici. O pot face si la ora actuala, pot arenda terenurile, pot lucra. Nu este o problema sa concesioneze, sa arendeze, sa-l exploateze. Problema este ca terenul sa ramana in mana romanilor si dupa 2014, insa avem aceasta limitare pe care noi ne-am impus-o, nu altii, prin tratatul de aderare.
Legat de procedura privind atragerea unor investitori prin parteneriat public-privat pentru canalul Siret-Baragan…
- Acela este un subiect drag mie…este unul dintre cele 10 proiecte publice prioritate. Exista si interes pentru acest proiect insa este la Apele Romane. El imi este util mie. La irigatii sunt multe probleme. Infrastructura trebuie sa mearga in mana fermierilor prin infiintarea de OUAI-uri (n.red. organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii) si federatii si eu le predau cu draga inima infrastructua. Ei trebuie sa-si faca aceste organizatii. 85% din costurile apei de irigat il reprezinta energia electrica si daca nu asiguram agriculturii o energie mai ieftina nu putem fi competitivi pe acest segment. Intre 40 si 70% din apa pompata din Dunare, in speta in sudul tarii, se pierde prin infiltrare si daca nu reusim sa impermealizam canalele magistrale, iarasi nu vom reusi sa obtinem un cost convenabil, nu vom reusi sa irigam.
Si ce veti face pentru a obtine o energie mai ieftina?
- Pentru o energie mai ieftina am intreprins demersurile la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei pe aceasta problema si asteptam raspunsurile.
Veti trimite o notificare si Comisiei Europene?
- Vom vedea daca suntem in situatie de ajutor de stat si vom instiinta si Comisia Europeana.