Sari direct la conținut

Proiect de reglementare: CSA vrea sa introduca un calcul uniform pe piata pentru dauna maxima probabila pentru riscurile de cutremur si inundatie

HotNews.ro

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a anuntat miercuri lansarea in dezbatere publica a unui proiect de norme privind subscrierea si cedarea in reasigurare a riscurilor de catastrofa naturala. Proiectul introduce un calcul uniform pe piata pentru dauna maxima probabila pentru riscurile de cutremur si inundatie, considerand ca acestea pot produce cele mai semnificative efecte in Romania. Noua formula de calcul poate determina necesarul de capitaluri proprii ale asiguratorilor care subscriu riscuri de catastrofa naturala, in functie de estimarile cu privire la subscrierile pe aceste categorii de riscuri si de programul de reasigurare al acestora.

Nicolae Crisan, directorul Fondului de Garantare in Asigurari a explicat pentru HotNews.ro faptul ca in prezent un asigurator care ofera astfel de polite are doua optiuni: sa se capitalizeze pentru a face fata unor astfel de riscuri sau sa cedeze in reasigurare ce nu poate sa capitaleze singur.

Formula va tine cont de factori precum nivelul de expunere sau capitalurile existente.

„Prin aceasta noua reglementare se doreste introducerea unui model de calcul unitar pentru dauna maxima probabila, astfel incat un asigurator sa-si dea seama care sunt nevoile proprii de capitalizare sau de reasigurare. Un asigurator poate fi mai mult expus decat altul in raport cu numarul de polite subscrise la aceste categorii de riscuri. Nivelul daunei maxime probabile poate sa difere de la un asigurator la altul in functie de nivelul subscrierilor”, a spus Nicolae Crisan.

Modelul de calcul introdus prin acest proiect de norma se bazeaza pe un model preluat de la Autoritatea Europeana de Supraveghere in Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) pentru tot spatiul european si utilizat deja in cadrul studiului de impact cantitativ 5 (QIS 5), la care au participat si 28 de asiguratori romani.

Proiectul poate fi consultat aici.

La sfarsitul perioadei de consultare publica, Consiliul CSA va discuta si va analiza toate propunerile primite de la societatile de asigurare si partenerii institutionali, referitoare la proiectul de Norme privind subscrierea si cedarea in reasigurare a riscurilor de catastrofa naturala. Urmatoarea etapa va include aprobarea formei finale a proiectului de norma si aplicarea prevederilor acestuia, dupa publicarea in Monitorul Oficial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro