Guvernul a modificat Legea falimentului asiguratorilor: Termenul pana la care se pot cere despagubiri de la Fondul de Garantare a crescut la 5 ani
Executivul a aprobat miercuri proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare. In proiectul de lege s-a introdus un termen special de prescriptie (n.a. intervalul de timp la sfarsitul caruia nu se mai poate cere in instanta plata unei datorii) de 5 ani, in care Fondul de Garantare va putea plati indemnizatiile/despagubirile ce pot fi cerute de catre creditorii unui asigurator intrat in faliment, comparativ cu termenul general de 3 ani.
In comunicatul Guvernului se precizeaza ca potrivit proiectului de lege, se va extinde aplicarea procedurii de faliment prevazuta de Legea nr.503/2004 (care, in prezent, se aplica numai societatilor de asigurare-reasigurare) si societatilor care practica numai reasigurarea (reasiguratori puri), ca urmare a transpunerii in Legea nr.32/2000, a Directivei nr.2005/68/CE privind reasigurarea.
Proiectul de lege completeaza, totodata, Legea nr.503/2004 cu o sectiune noua care sa reglementeze modul de dizolvare si lichidare (voluntara) a societatilor din domeniul asigurarilor, inclusiv a brokerilor de asigurare, necesitate ce a rezultat ca urmare a unor situatii aparute in practica din ultima perioada de timp.
Proiectul de lege a fost initiat de Ministerul de Finante si supus dezbaterii publice la data de 29 decembrie 2011, inainte de Revelion, avand la dispozitie doar 4 zile de dezbateri pana la data de 4 ianuarie cand a intrat in sedinta de Guvern, in prima lectura. La solicitarea HotNews.ro, oficialii CSA au explicat faptul ca necesitatea modificarii legii este data de nevoia actualizarii legislatiei romanesti cu ultimele directive UE dar si pentru ca Executivul s-a angajat sa faca aceste modificari catre FMI si Banca Mondiala:
- „Consideram ca actuala versiune a Legii nr.504/2004 trebuie armonizata cu prevederile Directivei mai sus mentionata (n.a Directiva nr.68/2005 privind reasigurarea), precum si cu prevederile legislatiei nationale in domeniu si anume, Legea nr.85/2006 privind procedura insolventei. In plus si Memorandumul suplimentar de intelegere cu Uniunea Europeana aprobat de catre Guvernul Romaniei impreuna cu Scrisoarea suplimentara de intentie la acordul cu FMI si Banca Mondiala, semnate la sfarsitul anului 2010, cuprind conditionalitatea cu privire la modificarea, respectiv actualizarea, Legii nr.503/2004. Potrivit acesteia, modificarile la Legea nr.503/2004 ar trebui adoptate pana la sfarsitul lunii aprilie 2012”, a precizat anterior pentru HotNews.ro Catrinel Frincu, directorul de comunicare al CSA.
Asa cum au precizat si oficialii CSA, dupa avizul Guvernului acest proiect de lege va intra in dezbaterea Parlamentului.
Legea nr.503/2004 instituie un set de mecanisme menite sa asigure protejarea intereselor legitime si a drepturilor creditorilor de asigurari. Prin lege a fost reglementata procedura redresarii financiare a societatii de asigurare, precum si procedura falimentului acesteia in caz de insolvabilitate.