Despre femininul de astazi, in stil Ana Pauker / Femeile tari, care stiu sa sparga ceapa cu pumnul
”Fetele de astazi se vor tot mai baietoase, mai impulsive, mai agresive. Parca un dram de demnitate, de stil vechi, ar fi bun. Cred ca fiecaruia dintre noi ii place sa se uite la o Greta Garbo, la o Marlene Dietrich, la o Ingrid Bergman. Sunt niste feminitati care par astazi vetuste, dar macar intr-o rama de tablou sa le pastram”, a explicat Dan C. Mihailescu la Godot Cafe-Teatru, zilele trecute, intr-o discutie despre masculinizarea femininului si feminizarea masculinului, in cadrul evenimentului „Vin vechi si lume veche. Gusturi, rafinamente si traditii”.
- Citeste si despre dimensiunea feminina a culturii romane si despre vulgarizarea feminitatii in zilele noastre.
Masculinizarea femininului – spartul cepei cu pumnul
„Gratie” este un element care nu face deloc parte din educarea fetelor de astazi: „Parintii sunt mai dornici sa le faca razbatatoare, sa nu se lase calcate in picioare, „tu nu esti mai proasta decat celelalte, fa si tu, baga-te si tu”.
Femininul de astazi ar trebui sa descopere macar gratia, aceasta prospetime, adica tot ceea ce fetele de astazi incearca sa dea deoparte. Se vor tot mai baietoase, mai impulsive, mai agresive. Fetele de la banca imbracate „office”, in deux-piece negru, imi evoca ceva din comisaroaicele din timpul Marcelei Rusu. Tovarasa care venea la Sedinta de Partid, gen Ana Pauker, femeile tari, care stiu sa sparga ceapa cu pumnul, sa spuna „Tovarasi, nu mai merge asa! Si ce daca am pata de sudoare subsoara? Asta este semn de sanatate”.
Sunt si lucruri de acest gen, care fac bine in viata, sunt barbati carora le plac asemenea tipuri, dar parca un dram de demnitate, de stil vechi, ar fi bun. Cred ca fiecaruia dintre noi ii place sa se uite la o Greta Garbo, la o Marlene Dietrich, la o Ingrid Bergman. Sunt niste feminitati care par astazi vetuste, dar macar intr-o rama de tablou sa le pastram si sa ne amintim ca poate, candva, o nepotica a noastra va invata sa se poarte la fel. Astazi, multora li se pare ceva redus, ceva datat sa i mai se spuna unei domnisoare sa mearga drept, sa cante la pian, cum sa faca reverente. O sa-ti raspunda eternul „ma lasi?””
Feminizarea masculinului
„Sufar foarte mult din cauza acestei masculinizari a femininului si a feminizarii masculinului. Daca va uitati la pustanii de 16-17 ani, sunt infinit mai cocheti decat eram noi. Eu umblam in adidasi, tenisi de 25 de lei, cu pantaloni de trening, nu stiam ce e ala parfum. Cand merg la mall-uri, vad pustanii care, fara sa fie homosexuali, sunt innebuniti de ultima marca, sa fie updatati cu iPad-uri, cu cercei, cu piercing-uri, deci este o preocupare a baietilor fata de vestimentatie, de cosmetica, de cochetarie – absolut aberanta, in timp ce doamnele merg tot mai elefanteste prin lume.
Adevarul e ca, daca stau sa ma gandesc ce personaj literar femin m-a atras in ultimii ani, pot sa spun direct, fara sa ezit, ca este Lisbeth Salander, din Millenium-ul lui Stieg Larson. Care era o hackerita salbatica, usor lesbiana, narcomana, batausa, de o inteligenta fara margini, precum Nikita”.