Zi neagra pentru Guvern in Senat: Legi importante respinse, amanate, blocate. Ce solutii are PDL si de ce chiulesc senatorii
Guvernul Boc are mari probleme in Senat. In sedinta de plen, puterea a primit, miercuri, lovitura dupa lovitura, toate proiectele Guvernului fiind respinse sau amanate. Legea care reglementa modul de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie a fost respinsa, Codul asistentei sociale si trei reexaminari de lege au fost blocate de reprezentantii Opozitiei din cauza absenteismului senatorilor Puterii. In timp ce parlamentarii PDL boicoteaza proiectele propriului Guvern, conducerea PDL nu misca un deget sa-i mobilizeze. La inceputul anului, Traian Basescu avertiza Guvernul ca risca sa ramana fara majoritate parlamentara.
De o luna de zile, democrat liberalii nu reusesc sa-si mobilizeze oamenii. Consecintele s-au vazut, miercuri, in sedinta Senatului, cand toate proiectele Guvernului au fost blocate sau respinse. De la sedinta de plen au lipsit aproximativ 30 de senatori ai Puterii.
Prima lovitura primita de Putere a fost amanarea pentru a patra oara a Codului de asistenta sociala. Din cauza absenteismului, senatorii Opozitiei au reusit sa amane dezbaterea Codului.
La propunerea liderului PNL, Puiu Hastotti, proiectul de lege a fost mutat de pe ordinea de zi pe ultima pozitie, amanand dezbaterea pentru a patra oara. Propunerea a fost adoptata cu 48 de voturi pentru, 40 de voturi impotriva si trei abtineri.
O a doua infrangere a Puterii a fost respingerea proiectului de lege initiat de Guvern privind impunerea de criterii mai stricte de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) – locul unde se judeca, printre altele, si marile dosare de coruptie. Senatorii au respins si proiectul de lege, in forma inaintata de Guvern si convenita cu CSM si Inalta Curte, cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi impotriva si o abtinere (neintrunind numarul necesar de voturi 69 proiectul a fost respins).
Alte trei cerei de reexaminare trimise de presedintele Traian Basescu au avut aceiasi soarta.
In timp ce Opozitia respingea pe banda rulanta proiectele Guvernului, liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, incerca sa-si intimideze colegii cu o camera digitala. Radulescu a venit in sedinta de plen cu o camera digitala ambalata pe care a asezat-o ostentativ pe banca. „Am facut niste poze zilele trecute si vreau sa le descarc in laptop” a fost explicatia lui Radulescu.
In ceea ce priveste absenteismul, Radulescu a invocat ca ministrii senatori nu pot fi prezenti tot timpul la sedinte iar ceilalti parlamentari sunt si ei oameni si „pot sa aiba probleme acasa, de sanatate”.
- „Atunci cand ai o majoritate de un vot e foarte greu cand ai trei ministri de la PDL si doi de la UDMR, deci cinci ministri senatori, cand ceilalti mai sunt prin diverse actiuni aprobate de catre Senat in strainatate, cand sunt oameni toti, pot sa aiba probleme si acasa, probleme de sanatate, sa intrunesti intotdeauna cvorumul acela si sa ai senatorul acela in plus fata de cat este necesar. (…) De exemplu pe cine (sa sanctionam – n.r.), pe ministrii care reprezinta tara in diverse actiuni internationale?, a explicat Cristian Radulescu.
Desi blocajul din Senat dureaza de mai bine de o luna, conducerea PDL nu a discutat problema. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat pentru Hotnews.ro ca in forul de conducere al partidului nu s-a discutat despre mobilizarea senatorilor. „Nu am discutat aceasta problema in partid. Blocajul de la Senat este unul serios si, in urmatoarea perioada, vom aduce in discutie acest subiect”, a declarat Oltean.
Apropierea campaniei electorale ii determina pe senatorii Puterii sa se delimiteze de proiectele si masurile Guvernului. „Nu ma intereseaza sa votez proiectele Guvernului, sa tai indemnizatiile la caldura si sa-mi asum oprobiul public pentru o conducere care nici nu ne onoreaza cu prezenta la sedintele de grup si in plus habar nu are cum sa castige alegerile din 2012„, a declarat un senator sub protectia anonimatului. Altii prefera sa-si faca campanie in teritoriu si sa fie prezenti mai mult in colegiile unde spera sa obina un nou mandat.
La inceputul saptamanii, in Senat, Opozitia a fost la trei voturi diferenta de a adopta motiunea simpla pe subventia la caldura. Cu 66 de voturi pentru, 62 impotriva si o abtinere motiunea simpla „Caldura care ingheata Romania: regimul Basescu-Boc” a fost respinsa pentru ca nu a intrunit numarul necesar de voturi, adica 69.
Opozitia a remarcat degringolada din tabara Puterii, liberalii si social democratii luandu-i peste picior pe senatorii Puterii. Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Hasotti a declarat de la tribuna ca votul secret pe motiunea simpa a dovedit ca Opozitia este majoritara iar social democratul Ilie Sarbu, le-a transmis acestora ca trebuie sa se obisnuiasca cu gustul amar al infrangerii fiindca vor fi din ce in ce mai dese.
Din 137 de mandate, reprezentantii Puterii au 70 de senatori iar opozitia 67. Potrivit procedurii legislative pentru ca un proiect de lege sa fi adoptat este nevoie de votul a 50+1 din senatori, mai exact 69. Puterea are o majoritate fragila la Senat, 70 de parlamentari dar, in cazul unei mobilizari exemplare, ar reusi sa-si adopte proiectele si legile propuse de Guvern.
In martie, presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu acordat Realitatea TV ca, in cazul in care PDL va pierde majoritatea parlamentara, solutia pe care o va propune va fi aceea a unui prim-ministru independent.
„Stiti ce ma ingrozeste? Daca se intoarce din nou criza? (…) Stiti in ce conditii as fi spus ca Boc este iresponsabil? Daca marea salariile, daca marea pensiile, l-ati fi aplaudat, dar prabusea tara. (…) Daca se pierde majoritatea (in Parlament – n.r.) care credeti ca este solutia? Am vazut azi in Senat lipsa de interes, absenta. Cine stie, poate se pierde majoritatea foarte curand sau s-a pierdut si atunci ce solutie pot propune clasei politice, in primul rand? Un premier independent! E o solutie. Sa vedem daca o accepta”, a explicat, in primavara, presedintele Basescu.