(P) Casa documentarului în România – Astra Film Festival Sibiu 2011
Intre 25-30 octombrie se desfasoara a 11-a editie a Astra Film Festival Sibiu, festivalul international de film documentar, cu o solida reputatie, dedicat documentarului creativ din regiunea central si est Europeana. Infiintat in 1993, este acum cel mai vechi festival international care se desfasoara in Romania.
Astra Film Festival 2011 (AFF Sibiu 2011) aduce in prim plan filmul documentar ca mijloc de comunicare tot mai indragit nu numai de cineasti, dar si de jurnalisti, activisti si educatori. Programul alcatuit din 100 de filme, din 30 de tari (selectionate din peste 1100 de filme din 70 de tari) reflecta spectacolul lumii contemporane, intr-o abundenta de tematici si stiluri de abordare, fiind, atat pentru profesionisti sau studentii din domeniu, cat si pentru publicul larg de toate varstele, o puternica motivatie de a participa la AFF Sibiu – CASA documentarului din Romania.
AFF Sibiu 2011
Foto: Astra Film
Highlight-urile editiei:
Competitie – Filmele poarta semnaturi foarte diverse: de la cele mai sonore nume de cineasti documentaristi din lume (Avi Mograbi, Kim Longinoto, L. Rettel Helmrich, Lixin Fan) pana la studenti de la universitati din toata lumea. Documentarele vor fi jurizate in patru sectiuni; International, Europa, Romania si Student, de un juriu alcatuit din cineasti si specialisti de prim rang: Cristi Puiu (Ro), Emanuel Chicon (Fr), David Macdougall (Au), Cristian Nitulescu (Ro), Michael Stewart (Uk), Ada Rosetti (Ro), Michael Yorke (Uk), Liviu Tipurita (Uk/Ro), Stephane Breton (Fr), Galia Bador (Is).
Documentare romanesti – Acopera o treime din programul festivalului, sase dintre filme fiind in premiera absoluta. AFF Sibiu este singurul festival din Romania unde se poate vedea toata productia de documentar realizata in ultimii doi ani. Pentru aceasta, s-au acreditat deja selectioneri de la festivalurile de documentar din Franta, Austria, Israel, Estonia, Anglia, Abu Dhabi etc. Se prefigureaza un program foarte bogat de documentare romanesti, majoritatea filmelor aratand realitati ale cotidianului romanesc actual, sau din istoria recenta, filme ce abordeaza subiecte necunoscute de publicul romanesc.
Profesia documentarist – programe speciale pentru profesionisti. 1. Masterclass, 25-29 octombrie, se vor analiza diferite genuri de film documentar: documentarul observational, documentarul independent, documentarul antropologic si documentarul de tv, precum si genul de documentare care iau nastere in zona intersectarii documentarului cu internetul si cu newmedia. Capodopera documentaristului chinez Wang Bing, The west of the traks, cu o durata de 9 ore, va fi proiectata si analizata la AFF 2011. 2. Documentarul de Investigatie – masa rotunda, 28 octombrie.
AFF Junior(19-21 Octombrie 2011) – festival de film documentar pentru copii. Se bucura de o mare popularitate (peste 10.000 de elevi au participat la editiile anterioare). Vor fi prezentate documentare grupate pe trei categorii de virsta (prescolari, scoala primara, liceu), prin care copiii descopera intr-un mod placut alte culturi din lume.
Eco CinematogrAFF Sibiu – program de documentare despre alimentatie, agricultura organica. Muzica aleasa si expozitia de fotografie si cea de desene facuta de copii vor completa programele speciale.