Sari direct la conținut

Agentia Nationala Antidrog: Consumatorii de heroina trec pe "etnobotanice" administrate pe cale injectabila / Cazuri de deces dupa 5-6 luni de consum de "etnobotanice"

HotNews.ro

Consumatorii de „etnobotanice” isi administreaza tot mai mult pe cale injectabila „drogurile legale”. Concluzia apartine unor cercetari lansate marti, 27 septembrie, de Agentia Nationala Antidrog. Mare parte a consumatorilor au trecut de la heroina la „etnobotanice”, injectarea acestora din urma se face mai frecvent, iar ONG-urile din domeniu au semnalat „existenta unor cazuri in care consumatorii au decedat la 5-6 luni dupa ce au trecut de pe heroina pe etnobotanice”, a declarat Valentin Simionov, directorul Retelei Romane de Reducere a Riscurilor (RHRN).

Agentia Nationala Antidrog, Reprezentanta UNICEF in Romania, Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) si Reteaua Romana de Reducere a Riscurilor (RHRN) au prezentat marti, 27 septembrie, rezultatele a doua studii privind consumul de substante noi cu proprietati psihoactive („etnobotanice”) in randul copiilor si adolescentilor. Este vorba despre studiul „Evaluarea riscurilor asociate consumului de substante noi cu proprietati psihoactive in randul copiilor si adolescentilor din Romania” – cercetare de tip cantitativ, la care au participat 120 de respondenti din 10 orase din Romania, care s-a desfasurat in perioada 15 ianuarie-30 aprilie 2011 – si despre studiul „Consumul de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP) in randul persoanelor care consuma droguri injectabile din Bucuresti” – cercetare calitativa realizata de Biroul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC) la care au participat 33 de respondenti.

Cele doua studii arata ca tendinta in ce priveste consumul de etnobotanice este preponderenta in randul copiilor de pana la 15 ani, mai ales de sex masculin. Profilul socio-demografic al consumatorilor de substante noi cu proprietati psiho-active arata ca majoritatea sunt tineri integrati social, cu o situatie economica buna.

Asa cum HotNews.ro arata la inceputul anului printr-un reportaj pe aceasta tema, comportamentul consumatorilor de etnobotanice s-a modificat in sensul administrarii „drogurilor legale” pe cale injectabila. 1 din 6 consumatori de etnobotanice intervievati in cadrul cercetarilor si-a declarat optiunea pentru calea injectabila.

Consumatorii sunt usor identificabili, injectarea etnobotanicelor se face mai frecvent decat la heroina, iar ONG-urile din domeniu au semnalat existenta unor cazuri in care consumatorii au decedat la 5-6 luni dupa ce au trecut de pe heroina pe etnobotanice„, a explicat Valentin Simionov, directorul Retelei Romane de Reducere a Riscurilor (RHRN).

Cel mai tanar consumator de „droguri legale” identificat in cadrul acestor cercetari are 11 ani, a declarat Edmond McLoughney, reprezentantul UNICEF in Romania, precizand ca sumele cheltuite zilnic de consumatori pe procurarea drogurilor variaza intre 10 si 300 de lei.

Substantele psihoactive „se schimba de la o zi la alta si totodata se schimba si concentratia si ingredientele gasite in componenta aceluiasi brand comercializat”, precizeaza raportul „Evaluarea riscurilor asociate consumului de substante noi cu proprietati psihoactive in randul copiilor si adolescentilor din Romania„. Concluziile acestuia arata ca si denumirea comerciala a produselor de pe piata se schimba foarte rapid, astfel ca „asocierea unei substante cu un anumit brand este de multe ori o incercare dificila”.

Nu exista date concludente privind implicarea crimei organizate in comertul si distributia de droguri legale, dar este posibila aparitia structurilor organizate de trafic a substantelor care au intrat pe lista celor interzise, precizeaza raportul. „Exista marturii cu privire la implicarea unor elevi care s-au asociat cu persoane din lumea interlopa in scopul comercializarii acestui tip de substante”, mentioneaza acesta.

Caracteristici ale consumatorilor

  • Consumatorii sunt preponderent copii si tineri integrati social, cu situatie economica buna. „Aceasta categorie de consumatori este tentata sa experimenteze diferite combinatii de substante, pe fondul lipsei reglementarilor privind regimul si vanzarea acestor substante”, precizeaza studiul.
  • Mai mult de jumatate dintre respondenti au declarat ca au folosit mai multe tipuri de produse „legale” in ultimele 30 de zile. Pe langa alcool, alaturi de „legale”, ei consuma droguri ilicite sau medicamente: heroina, amfetamine, aurolac, cocaina, marijuana, inhalanti de tip prenadez, diazepam, valium, rofedex, tusin.
  • Varsta consumatorilor de „etnobotanice” variaza foarte mult (oscilatii intre 11-40 ani). Cu toate acestea, se observa un consum semnificativ in randul copiilor cu varste de pana la 15 ani. Trei sferturi dintre consumatorii intervievati sunt de sex masculin, urmand paternul drogurilor clasice.
  • Locurile preferate de consum sunt strada si domiciliul personal. Perioada de consum variaza cel mai des in functie de disponibilitatile materiale, dar si de iesirile in oras cu prietenii. Majoritatea consumatorilor intervievati declara ca
  • prefera consumul in grup, cu prietenii.
  • Sursele de achizitie sunt variate. Majoritatea consumatorilor intervievati au declarat ca obisnuiesc sa-si cumpere substantele legale de la magazine „spice shop/weed shop”.
  • Exista un risc ridicat de raspandire a consumului de „etnobotanice” deoarece consumatorii au un nivel ridicat de educatie in folosirea noilor mijloace de comunicare media (forumuri, bloguri, chat etc.), unde isi pot impartasi experiente, pot comanda „la domiciliu” substantele care sunt promovate cu ajutorul marketingului online, mai arata studiul.

Riscurile consumului de „etnobotanice”

  • Riscurile majore la care se supun consumatorii de droguri „legale” injectabile sunt contactarea si transmiterea de virusi pe cale sanguina, prin utilizarea in comun a seringilor.
  • 8 din 10 respondenti declara ca au utilizat ace, seringi destinate injectarii de „legale” sau alte droguri in comun cu alte persoane
  • Mai mult de 1 din 3 consumatori de droguri injectabile se declara pozitivi la virusul hepatitei C.
  • Consumul de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP) – cunoscute si sub numele de „etnobotanice” sau droguri „legale” – poate determina probleme grave de sanatate: pierderi in greutate, pierderea apetitului, tulburari de personalitate, tulburari psihotice, insomnii prelungite, epuizare fizica.
  • Dupa o perioada de timp variabila si in functie de calea de administrare, frecventa consumului si stilul de viata al consumatorului, acestea pot cauza decesul.
  • Expertii intervievati au mentionat cazuri de consumatori de droguri injectabile care au decedat in urma trecerii de la heroina la „etnobotanice”.
  • Aceste decese nu au fost confirmate in urma analizelor medico-legale, unul dintre motive fiind capacitatea limitata de analiza (substantele sunt greu de depistat in probe biologice prin analiza toxicologica, sustin specialistii din domeniu).
  • Peste 25% din respondenti declara ca au apelat la servicii medicale din cauza consumului de substante noi cu proprietati psihoactive. Dintre a acestia, cei mai multi au apelat la servicii medicale de urgenta. Alte servicii mentionate au fost dezintoxicare, psihiatrie si consiliere psihologica.

Printre riscurile individuale se numara si urmatoarele:

  • Psihoze: multi consumatori sufera de crize de paranoia (delir de urmarire, conspiratii, persecutie etc.). In unele cazuri, atacurile sunt apreciate ireversibile – consumatorul nu pare sa-si revina la ¬normal¬, noteaza cercetarea.
  • Insomnii, depresii, tentative de suicid: unii consumatori nu dorm cate 72 de ore, epuizandu-se fizic, mintal si emotional, ceea ce creste riscurile de depresie, tentative de suicid, psihoze etc.
  • Agresivitate
  • Halucinatii: pe fondul consumului, urmate de pierderea memoriei de scurta durata. Consumatorul afirma ca nu mai tine minte ce a zis sau a facut pe perioada activa a substantei.
  • Risc de stop cardiac: determinat de vegetatii in valva mitrala.
  • Dezvoltarea stafilococului auriu: poate aparea la consumatorii problematici (frecventa consum 15 doze/zi – in cazul substantelor prizabile/injectabile)
  • „Creier prajit”: atrofierea creierului si reducerea activitatii cerebrale, disparitia/moartea/ arderea neuronilor
  • Panica maxima

Potentialul de abuz si dependenta

  • In cazul unora dintre substante, supradozajul accidental poate genera complicatii psihiatrice. Toleranta poate creste foarte rapid, fiind asociata cu un potential adictiv crescut  
  • Dependenta se instaleaza foarte rapid atat in cazul consumatorilor de heroina ce au trecut la „etnobotanice”, cat si in cazul celor care incep consumul de substante psihoactive cu „etnobotanice”
  • In foarte scurt timp toleranta creste, iar consumatorul este nevoit sa consume cantitati mai mari, astfel incat in unele cazuri se ajunge la o doza la fiecare 30 de minute, precizeaza studiul
  • Tratamentul supradozelor si a complicatiilor aparute in urma consumului de droguri legale se face mai degraba in unitatile de primiri urgenta decat in ambulatoriu.
  • In cazurile unde tratamentul ambulatoriu este posibil, se utilizeaza un tratament specific, personalizat, neexistand in acest moment o interventie medicamentoasa care sa poata fi folosita la un numar mai mare de pacienti.
  • Tratamentul substitutiv cu metadona sau opiaceu nu interactioneaza cu consumul de droguri legale.
  • Specialistii IML atrag atentia ca este foarte dificila evaluarea prezentei unor astfel de substante in probele biologice din cauza noutatii substantelor, a lipsei mijloacelor tehnice de detectie si a timpului scurt in care acestea se volatilizeaza in corpul uman.

Efecte psihologice

  • tulburari de memorie, atentie, tulburari psihomotorii, logonevroza (balbaiala);
  • dereglari psihopatologice (paranoia, accentuarea starii de depresie, halucinatii);
  • detasare de realitate;
  • exacerbarea tentativelor de suicide si agresivitate crescuta;
  • schimbari de comportament;
  • panica;
  • scaderea stimei de sine;
  • tulburari ritmului somn – trezire cu efecte asupra functiilor cognitive;
  • dependenta psihica.

Efecte fizice

  • deshidratare;
  • probleme cardiace (de exemplu, vegetatii pe valva mitrala, acestea favorizand
  • aparitia infarctului);
  • oscilatii ale pulsului;
  • stop cardio-respirator;
  • transpiratii abundente;
  • scaderea imunitatii (de exemplu, cresterea numarului de abcese, cu precadere in
  • cazul consumului intens);
  • igiena personala precara;
  • agravarea simptomelor prin policonsum;
  • scaderea aderentei la tratamentul substitutiv cu metadona si cresterea comporta-
  • mentelor la risc;
  • gastrita;
  • afectiuni ale cailor respiratorii;
  • stare de greata, dureri de cap, ameteli.

Pretul drogurilor „legale” in Romania

Preturile la care se comercializau „drogurile legale” variau la momentul evaluarii online intre 10 RON/g si 60 de RON/g pentru produsele de tip Spice (amestec de ierburi) si 35 de RON/g pana la 300 de RON/g pentru produsele de tip pudra/cristale, mentioneaza studiul citat.

Conform tinerilor consumatori de „etnobotanice” intervievati in cadrul cercetarii, sumele cheltuite de persoanele care consuma regulat variaza intre 10 si 300 de RON/zi. In medie, suma se ridica la aproximativ 53 de RON/zi, precizeaza cercetarea.

Marturii ale consumatorilor, consemnate in raport

Studiul publica si cateva dintre marturiile unor consumatori de droguri „legale”, in forma in care au fost postate pe diferite forumuri online. Redam mai jos o parte dintre acestea:

  • fumez ieri un power diesel si incepe sa-mi bata inima foarte tare in unele momente ai senzatia ca s-a oprit te doare pieptu nu poti sa respiri dar nu eram spart deloc… cheama un prieten salvarea imi fac aia ce imi fac ma intreaba ce am luat, leam aratat cartonu de la diesel power …a doua zi dupa ce miau luat singe miau zis ca am facut alergie la io stiu ce substanta ce mior gasito in singe de la spice-ul ala imi zice ca e o substanta care este foarte toxica si se gaseste doar in vopsele
  • Mefedrona creeaza o PUTERNICA dependenta psihica. PMI a consumat prima oara 0.25 special / 4 IV (mdea … PMI a inceput-o direct cu IV-ul) si cand s-a dus efectul (un efect debordant si incredibil) a fost, instant, la spice sa-si lase iPod-ul amanet (iPod care s-a si pierdut, de altfel, dar nu la data respectiva – a mai fost lasat de cateva zeci de ori ). Deci, nu e ceva cu care sa iti permiti sa te joci. Crede-ma … creierul tau a experimentat rar spre deloc o  asemenea stare de beatitudine euforica, de fericire progresiva, de satisfactie cu crestere exponentiala. Cel mai posibil sa nu ii faci fata.
  • …din gama Magic ‘pure by magic’ asta dupa parerea mea iti f*** conceptia despre realitate grav,esti cine vrei tu,cu cine vrei tu,esti akolo si te bucuri intens.nevastata e cine vrei tu si cateva ore bune esti fericit.peste toate astea iti creeaza scenarii de orice gen – de ex eu am mai creat un id de mess care in conceptia mea era o ….si am inceput o prosteala sa o combin si nu numai ca am reusit dar m-a chemat si la ea aksa.nu uita-ti ca pe celalat id tot eu tastam da eram convins ca n-am nici o legatura.dupa nu dormi 6-7 ore si nu mananci dekt dupa 10 ore incolo.

Cauzele / motivatia consumului

Specialistii contactati in cadrul studiului au declarat ca explicatiile consumului sunt diverse, insa o parte dintre ele sunt urmatoarele:

  • teribilism: „asa se distreaza, asa fac ei parte din grup, altfel sunt exclusi. Comportamental – acel teribilism sau negativism specific varstei se accentueaza ca urmare a consumului de etnobotanice si ajung sa devina tragice.” (specialist);
  • influenta anturajului: „am gasit cazuri de consum in anturaj, cazuri de santaj in anturaj, daca tu nu consumi nu esti prieten adevarat. Initierea consumului de etnobotanice de teama excluderii din anturaj, din grupul de prieteni. In ceea ce priveste accesibilitatea: foarte accesibil, singura problema este cea a banilor, strang bani de la parinti si in momentul cand au suma necesara, au ocazia de unde sa isi procure etnobotanice.” (specialist);
  • strategie de rezistenta la frustrare: „la presiune externa, probleme economice familiale, frustrari si poate el cade intr-o asemenea problema… Multi o fac pentru ca ‘ma simt mai bine’, rezistenta la frustrare, uita de necazuri” (specialist).

Raportul anual al European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) arata ca noile substante psihoactive sunt larg raspandite si disponibile „intr-un ritm fara precedent”. Conform acestui raport, in anul 2010, un numar record de noi droguri a fost raportat EMCDDA si Europol prin sistemul european de avertizare timpurie (EWS), respectiv un numar de 41 de substante noi au fost raportate pentru prima oara celor doua agentii in anul 2010. Acest numar reprezinta cel mai mare numar de substante noi raportate vreodata intr-un an, in comparatie cu 2009 (24 de substante) si 2008 (13 substante).

In 2009, au fost identificate la nivel european 115 magazine online de comercializare a „drogurilor legale”. Pe baza codurilor de tara ale website-urilor sau a altor indicatii geografice, majoritatea acestor magazine se aflau in: Marea Britanie 37%, Germania 15%, Olanda 14% si Romania 7%.

In 2008, chimistii criminalisti au descoperit ca „spice” nu este un produs inofensiv din plante, asa cum se pretindea. Pe parcursul anului 2009, ambalajele cu numele si marca produselor de tip „spice” s-au diversificat. Compusii psihoactivi adaugati acestor produse au continuat sa se modifice, ca raspuns la noile masuri de control.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro