INFOGRAFIC Cati utilizatori de telefonie mobila sunt in total in Romania? Cum explica ANCOM si operatorii cifrele diferite din piata
24,6 milioane de utilizatori de telefonie mobila erau in total in Romania la sfarsitul lui 2010, din care Orange avea 10,4 milioane utilizatori, Vodafone – 7,6 milioane utilizatori, Cosmote – 5,2 milioane utilizatori, Telemobil (Zapp) – 0,1 milioane utilizatori, RCS&RDS – 1,3 milioane utilizatori si Romtelecom – 200 de utilizatori, conform unui raport recent al autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Raportul arata ca este vorba doar de SIM-urile active (abonamente si cartele preplatite – exclusiv cele prin care nu s-a realizat trafic tarifabil). Cum se explica atunci ca Orange anunta public un numar total de 10,5 milioane clienti, Vodafone – 9,8 milioane clienti, iar Cosmote 6,9 milioane clienti pentru sfarsitul lui 2010? O explicatie este ca operatorii pot comunica in numarul total de clienti inclusiv SIM-uri valabile, dar nefolosite.
Raportul ANCOM are la baza datele furnizate de catre operatorii de telefonie mobila care activeaza in piata. In nota de subsol de la tabelul cu numarul total de utilizatori de telefonie mobila la data de 31 decembrie 2010, ANCOM mentioneaza si ce intelege prin asta:
- „Cartele SIM pe baza de abonament si cartele SIM preplatite ‘active’; cartelele SIM preplatite ‘active’ reprezinta numarul de cartele SIM (corespunzatoare cartelelor preplatite) aflate in perioada de valabilitate la sfarsitul perioadei de raportare, exclusiv numarul de cartele SIM prin intermediul carora nu s-a realizat trafic tarifabil (initiere/receptionare apeluri/servicii SMS/servicii MMS/servicii de acces mobil la internet) pe parcursul perioadei de raportare.
Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, subliniaza ca „diferentele existente intre valorile publicate de catre operatori si cele publicate de ANCOM provin din faptul ca se folosesc indicatori statistici diferiti”.
- „(…) In timp ce in documentul precizat mai sus ANCOM a publicat valoarea indicatorului ‘Numar de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobila’, este posibil ca operatorii sa faca public in raportarile proprii un indicator care se refera la numarul total de clienti, deoarece acestia furnizeaza si alte servicii de comunicatii electronice in afara celor de telefonie mobila, cum ar fi: telefonie fixa, transmisiuni de date, acces la internet etc. De asemenea, este posibil ca in indicatorul publicat de catre operatori sa fie incluse si cartelele SIM aflate in perioada de valabilitate, dar care nu au realizat trafic tarifabil pe parcursul perioadei de raportare”, a spus Catalin Marinescu.
Cea mai mare diferenta este vizibila in ceea ce priveste primii doi operatori din piata – Orange si Vodafone. In timp ce raportul ANCOM precizeaza ca Vodafone avea un numar de 7,6 milioane de utilizatori de telefonie mobila la sfarsitul anului trecut, operatorul anunta separat ca avea un numar total de 9,8 milioane de clienti.
Oficialii Vodafone Romania sustin ca informatia anuntata public este corecta si ca cifra din raportul ANCOM se refera doar la utilizatorii activi de voce:
„La sfarsitul anului 2010, Vodafone Romania avea un numar total de 9,8 milioane de clienti. Cifra publicata in raportul ANCOM se refera la clientii serviciilor de voce si nu include urmatoarele categorii de utilizatori:
– utilizatorii serviciilor de transmisiuni de date fixe (IPVPN, Frame Relay) si date mobile (M2M)
– utilizatorii serviciilor de telefonie fixa
– utilizatorii serviiilor de Internet fix
– utilizatorii serviciilor de acces la internet prin modem/card de date USB.
– utilizatorii serviciilor de acces la internet cu plata unui abonament lunar (Internet pe mobil)
– cartelele prepaid care sunt in perioada de valabilitate dar nu au realizat trafic tarifabil”
De cealalta parte, Orange Romania apare in raportul ANCOM cu un numar total de utilizatori de telefonie mobila de 10,4 milioane de clienti, iar defalcat pe abonamente si cartele preplatite cu un total de 10,5 milioane de utilizatori. Este aceeasi cifra cu cea comunicata public de Orange Romania pentru sfarsitul lui 2010, iar oficialii operatorului spun ca in ambele raportari includ doar SIM-urile active.
„Toate cifrele sunt corecte atat cele publicate de ANCOM cat si cele publicate de Grupul France Telecom. Diferenta este de aproximativ 0.1% si provinde din rotunjiri si din neincluderea in raportarea catre ANCOM a unor servicii care nu se incadreaza in definitia data de Autoritate. Precizam ca Orange include in ambele raportari doar SIM-urile active”, a declarat Andreea Moldovanu, Regulatory Affairs Manager Orange Romania
Si in privinta Cosmote/Telemobil (Zapp), indicatorii raporati catre ANCOM si cei comunicati public difera. In raport, numarul total de clienti de telefonie mobila ai Cosmote si Zapp se ridica la 5,3 milioane de utilizatori, in timp ce comunicarea grupului elen OTE indica un numar total de 6,9 milioane de utilizatori la sfarsitul lui 2010.
Pana la publicarea acestui articol, oficialii Cosmote Romania nu au oferit nici un comentariu. Au oferit in schimb o explicatie oficialii Romtelecom, companie controlata de acelasi actionar – grupul elen OTE. Acestia au semnalat faptul ca indicatorii publici si cei catre ANCOM sunt diferiti:
- „Raportul ANCOM mentionat face referire la utilizatorii de telefonie mobila. Rapoartele care contin rezultatele financiare ale Romtelecom includ date despre numarul total de utilizatori ai serviciilor oferite prin tehnologia CDMA, inclusiv numarul de utilizatori de servicii de date mobile, internet. Astfel, la sfarsitul primei jumatati a anului 2011 Romtelecom avea aproximativ 75 000 de utilizatori de servicii de date si voce bazate pe tehnologia CDMA. Nu putem face estimari privind evolutia acestui numar. Romtelecom foloseste tehnologia CDMA pentru a-si completa portofoliul de servicii, mai ales in ceea ce priveste solutiile de broadband si voce in zonele neacoperite prin reteaua traditionala de comunicatii fixe.”
Nu in cele din urma, reprezentantii RCS&RDS au transmis ca cifrele comunicate atat catre ANCOM cat si public sunt similare.
- „(…) Comunicarile noastre catre ANCOM si catre presa referitoare la numarul de clienti pe servicii, contin aceleasi date. Speram sa raportam un numar crescut de clienti pentru anul 2011. Credem ca atat beneficiile cu care am obisnuit deja clientii Digi, cat si noile facilitati introduse in 2010 – 2011 atat pentru internet fix, mobil si wireless Wi-Fi, cat si pentru cele telefonie fixa si mobila, atrag semnificativ catre oferta noastra de servicii”, a declarat Cristina Nicoara, director de comunicare la RCS&RDS.
Numarul utilizatorilor de telefonie mobila din Romania a scazut cu 3% in 2010, pe fondul conditiilor economice dificile
In 2010, in Romania erau circa 24,6 milioane de utilizatori de telefonie mobila (SIM-uri active) in scadere cu 3,1% fata de anul anterior, pe fondul conditiilor economice dificile. Presedintele ANCOM nu se asteapta la schimbari semnificative pentru 2011.
„Numarul total al utilizatorilor de telefonie mobila a inregistrat o scadere de aproximativ 3% la sfarsitul anului 2010, comparativ cu valoarea corespunzatoare datei de 31 decembrie 2009. Acest lucru a fost cauzat in principal de contextul economic dificil care a influentat piata de comunicatii electronice in cursul anului 2010. Piata serviciilor de telefonie mobila a ajuns la maturitate si nu estimam ca in perioada urmatoare se vor inregistra schimbari semnificative in ceea priveste numarul utilizatorilor de servicii de telefonie mobila”, a mai spus Catalin Marinescu.