Premii pentru Romania la Festivalul de Film de la Locarno 2011: "Din dragoste, cu cele mai bune intentii" de Adrian Sitaru – premiul pentru regie si actor principal
Lungmetrajul „Din dragoste, cu cele mai bune intentii”, de Adrian Sitaru, a primit premiile pentru cea mai buna regie si cel mai bun actor intr-un rol principal, acordat lui Bogdan Dumitrache, sambata, la gala Festivalului de Film de la Locarno 2011, informeaza site-ul oficial al evenimentului, transmite Mediafax. De asemenea, coproductia romano-italiana „Sapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia” a primit premiul al doilea din partea juriului Junior, care ofera trofee celor mai buni regizori din competitia oficiala a Festivalului de la Locarno. Totodata, filmul a primit premiul Don Quijote din partea International Federation of Film Societies. Acelasi juriu a acordat si o mentiune speciala lungmetrajului animat „Crulic – drumul spre dincolo”, de Anca Damian.
Juriul competitiei oficiale, prezidat de producatorul de film portughez Paulo Branco, a decis ca Adrian Sitaru sa primeasca premiul pentru cea mai buna regie, iar actorul Bogdan Dumitrache a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal.
„Din dragoste, cu cele mai bune intentii” este cel de-al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, urmand peliculei „Pescuit sportiv”. Filmul spune povestea lui Alex (Bogdan Dumitrache), un personaj destul de nevrotic. Dupa ce mama lui (Natasa Raab) este internata in spital in urma unui accident vascular cerebral, viata lui Alex iese de pe fagasul normal. La spital, Alex se gaseste prins intr-un spectacol burlesc plin de personaje neasteptate si evenimente surprinzatoare. Incercand sa gestioneze situatia tinand cont de sfaturile tuturor celor din jurul lui, el isi imagineaza noi scenarii in care mama lui ar putea fi ranita. In timp ce aceasta pare sa se simta bine, Alex face o serie de greseli si totul din dragoste, cu cele mai bune intentii.
Bogdan Dumitrache este absolvent al Academiei de Teatru si Film din Bucuresti si s-a afirmat mai ales pe marele ecran. In numai sase ani de cariera, Bogdan a jucat in cateva dintre cele mai de succes filme romanesti – „Trafic”, de Catalin Mitulescu, „Moartea domnului Lazarescu”, de Cristi Puiu, „Tramvaiul Andreei”, de Alex Iordachescu, „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, de Catalin Mitulescu, „Lectia de box”, de Alexandru Mavrodineanu, „Portretul luptatorului la tinerete”, de Constantin Popescu, si „Captivi de Craciun”, de Iulia Rugina.
„Din dragoste, cu cele mai bune intentii” este cel de-al doilea succes la Festivalul de Film de la Locarno al regizorului, producatorului, scenaristului si actorului Adrian Sitaru, dupa ce scurtmetrajul sau „Valuri” a castigat, in 2007, Leopardul de Aur in sectiunea Pardi di domani. Lungmetrajul de debut al lui Sitaru, „Pescuit sportiv”, a primit doua distinctii la Festivalul de Film de la Salonic 2008, premiul juriului la cea de-a doua editie a Festivalului de Film Estoril, in 2008, dar si marele premiu al sectiunii New Voices la Festivalul International de Film de la Palm Springs. Printre scurtmetrajele regizate de Sitaru se mai numara „Colivia” (2010) si „Lord” (2009).
„Din dragoste, cu cele mai bune intentii” va ajunge pe marile ecrane din Romania in aceasta toamna, fiind distribuit de Parada Film.
Filmul „Crulic – Drumul spre dincolo”, de Anca Damian – mentiune speciala
Filmul „Crulic – Drumul spre dincolo”, de Anca Damian, a primit o mentiune speciala din partea International Federation of Film. „Crulic – Drumul spre dincolo” este un documentar animat realizat de Anca Damian, care prezinta sfarsitul tragic al lui Claudiu Crulic, in luna ianuarie 2008, dupa patru luni de greva foamei intr-o inchisoare din Polonia. De altfel, „Crulic” a fost singurul film de animatie prezentat la editia de anul acesta a Festivalului de la Locarno.
Cetateanul roman Claudiu Crulic a fost arestat si incarcerat, in septembrie, 2007, fiind suspectat ca ar fi jefuit un judecator, in Cracovia. Pentru a-si demonstra nevinovatia, tanarul a trimis mai multe scrisori autoritatilor polone si ambasadei Romanei de la Varsovia, intrand si in greva foamei. Cand starea lui s-a agravat, Claudiu Crulic a fost eliberat pentru a primi ingrijiri medicale, iar in ianuarie 2008 a murit, dupa 16 ore de la eliberare si dupa 90 de zile de greva foamei. In stirile despre cazul sau, Daniel Claudiu Crulic apare cand Daniel Crulic, cand Claudiu Crulic. De fapt, putini dintre apropiatii sai ii spuneau Claudiu sau Daniel. Pentru prieteni si familie, el era „Bobi”. Filmul Ancai Damian ii este dedicat lui Bobi.
Dupa premiera mondiala la Festivalul de Film de la Locarno, filmul „Crulic – Drumul spre dincolo” va avea premiera nationala in luna octombrie.
In afara de „Crulic – Drumul spre dincolo”, Anca Damian a mai regizat, printre altele, filmele „Intalniri incrucisate” (2009) si „To Be or Not To Be/ A fi sau a nu fi” (2007).
Coproductia romano-italiana „Sapte opere de milostenie” – doua premii
De asemenea, coproductia romano-italiana „Sapte opere de milostenie/ Sette opere de la misericordia”, in regia fratilor Massimiliano si Gianluca De Serio, a primit premiul al doilea, in valoare de 4.000 de franci elvetieni, din partea juriului Junior, parte a initiativei Cinema e Gioventu, care ofera trofee celor mai buni regizori din competitia oficiala a Festivalului de la Locarno.
Totodata, filmul a primit premiul Don Quijote din partea International Federation of Film Societies.
La editia de anul trecut a Festivalului de la Locarno, regizorul Marian Crisan a primit patru premii, pentru filmul „Morgen”, iar Ana Ularu a primit premiul pentru cea mai buna interpretare, pentru rolul Matilda din lungmetrajul „Periferic” de Bogdan Apetri.
Cea de-a 64-a editie a Festivalului de Film de la Locarno a avut loc in perioada 3 – 13 august.