Cinci acvile tipatoare din Muntii Fagaras, monitorizate prin satelit. Drumul pasarilor va putea fi urmarit in detaliu pe internet
Societatea Ornitologica Romanava a echipat cu transmitatoare satelitare cinci acvile tipatoare mici din zona Piemontul Fagaras, pentru a le monitoriza in permanenta si a afla mai multe informatii despre aceasta specie, care se afla in declin.
Transmitatoarele satelitare au fost montate pe doi adulti (botezati Bunget si Narcis) si trei juvenili (Lisa, Negura si Gura de Aur) si vor oferi date valoroase privind rutele de migratie, zonele de iernare si folosinta habitatului din teritoriul de cuibarire si din zona de hranire a pasarii. Drumul acvilelor va putea fi putea fi urmarit in detaliu incepand din luna august pe pagina de internet a proiectului www.pomarina.ro, cat si pe pagina Societatii Ornitologice Romane www.sor.ro.
Acvila tipatoare mica este o pasare rapitoare diurna, a carei populatie estimata la aproximativ 20.000 perechi se afla in declin, potrivit SOR. Arealul de cuibarire cuprinde aproape exclusiv Europa de Est. Este o specie migratoare care petrece iarna in estul si sudul Africii. Dieta cuprinde in special soareci, harciogi, popandai, dar si reptile, amfibieni si insecte mari. In Africa consuma si termite si pradeaza coloniile de pasari tesator.
Programul de monitorizare a acvilelor tipatoare este realizat de Societatea Ornitologica Romana, Asociatia Grupul Milvus si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”, finantat de Uniunea Europeana. Acest program are ca scop crearea conditiilor optime pentru asigurarea starii favorabile de conservare pentru un procent semnificativ (22%) din populatia de acvila tipatoare mica, la nivelul Uniunii Europene.