Sari direct la conținut

Barack Obama: Este nevoie de un acord in privinta datoriei suverane a SUA in 10 zile

HotNews.ro

Presedintele Barack Obama a declarat ca e necesar sa se ajunga in termen de 10 zile la un acord cu Congresul asupra datoriei, in timpul discutiilor purtate duminica cu cele doua Camere in incercarea de a ajunge la un compromis intre democrati si republicani pe tema majorarii datoriei suverane a SUA. Intrebat de un reporter AFP daca un acord va fi posibil in termen de 10 zile, presedintele american a raspuns: „Este nevoie”.

Barack Obama va participa la o conferinta de presa luni dimineata, la Casa Alba, inainte de a relua negocierile cu liderii Congresului privind cresterea plafonului datoriei. Casa Alba nu a oferit detalii cu privire la rezultatul sesiunii de discutii de duminica, care a durat 75 de minute.

„Liderii Congresului vor reveni maine (luni- n.r.), la Casa Alba pentru continuarea discutiilor, presedintele va participa la o conferinta de presa in aceasta dimineata”, a declarat directorul de comunicare al Presedintiei, Dan Pfeiffer, pe contul sau de Twitter, dupa intalnirea de duminica seara dintre Obama si liderii Congresului.

Executivul a avertizat ca un acord ar fi necesar inainte de 22 iulie, pentru a permite procesului legislativ sa ajunga la finalizare. Republicanii refuza sa majoreze plafonul in cazul in care administratia nu se angajeaza, in schimb, la reducerea cheltuielilor publice cu o valoare cel putin echivalenta. Democratii resping, insa ideea reducerii cheltuielilor sociale si sustin, in schimb marirea taxelor pentru cei bogati.

In incercarea de a ajunge la un compromis, administratia Obama a propus in luna aprilie reducerea deficitului cu 4.000 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani , prin combinarea reduceri de cheltuieli si majorari de taxe.

Un grup de oficiali ai Trezoreriei americane discuta optiunile pe care SUA le au pentru a evita falimentul, in cazul in care Congresul nu adopta pana pe 2 august extinderea limitei maxime de indatorare, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata situatiei. Inalti oficiali ai Trezoreriei, inclusiv secretarul Timothy Geithner, au afirmat in repetate randuri ca nu exista un plan de rezerva pentru a salva tara de la faliment daca legislativul nu autorizeaza guvernul sa imprumute mai multi bani.

Potrivit Reuters, SUA imprumuta 125 miliarde de dolari in fiecare luna. Administratia Obama a cerut Congresului sa ridice limita de indatorare cu peste 2.000 miliarde de dolari pentru a asigura nevoile de finantare pana la alegerile prezidentiale din 2012.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro