Sari direct la conținut

​​VIDEO Primele efecte ale Pasajului Basarab: Cum s-a degrevat traficul de pe Podul Grant si din zona Garii de Nord

Pasajul Basarab, cea mai mare lucrare de infrastructura rutiera urbana din tara, a fost inaugurat in urma cu aproape o saptamana si jumatate. HotNews.ro a prezentat atunci intr-un articol Cum s-a desfasurat traficul pe Pasajul Basarab in prima zi lucratoare: unde si de ce se formeaza blocaje, cum circula biciclistii si ce intersectii ar trebui reproiectate. Daca, insa, la inceput traficul din zona inca nu era stabilizat pentru ca putina lume aflase ca se poate circula pe pod, iar multi soferi inca nu au pus pasajul in ruta lor zilnica, acum lucrurile s-au mai schimbat. Dupa o saptamana si jumate traficul din zona s-a reorganizat, iar reporterii HotNews.ro au vrut sa vada cat de mult a ajutat Pasajul Basarab la degrevarea traficului pe Podul Grant, pe arterele paralele si in zona Garii de Nord.

De la inceputul proiectului Pasajului Basarab s-a vorbit despre faptul ca, pe langa scurtarea timpului de parcurgere din Militari si Drumul Taberei spre zona Piata Victoriei si zona de Nord, cel mai mare efect va fi cel de degrevare a traficului de pe arterele paralele, in special Podul Grant, zona Garii de Nord si Buzesti.

Astfel, reporterii HotNews.ro au urmarit principalele artere din zona la orele de varf ale diminetii, au analizat datele de la Centrul de Control al Traficului si au vorbit si cu specialistii din cadrul primariei Capitalei daca si cum s-a degrevat tarficul in jurul zonei Basarab.

Cum se circula pe Soseaua Virtutii, Podul Grant si Zona Garii de Nord

Din start trebuie precizat faptul ca pasajul Basarab „functioneaza” acum in plina vacanta de vara a elevilor si in plin sezon de concedii. Astfel, putem spune ca volumul de trafic este din start mai scazut fata de alte momente ale anului si ca o imagine cat mai corecta asupra traficului din zona se va putea contura dupa trecerea unui timp mai mare.

In acelasi timp, trebuie sa amintim si de faptul ca varianta Buzesti-Berzei (o alta artera care permitea accesul in zona Piata Victoriei) este inchisa momentan pentru realizarea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus, ceea ce inseamna ca traficul ce ar fi traversat aceasta artera este relocat pe celelalte variante.

Soseaua Virtutii – de la bara-la-bara, la 15-20 km/h

Soseaua Virtutii este una dintre arterele din Capitala care, inainte de inaugurarea Pasajului Basarab, aproape in fiecare zi, la orele de varf, nu facea fata fluxului de circulatie si masinile ajungeau sa circule bara la bara si chiar sa stationeze minute in sir in coloana.

Soseaua Virtutii este principala artera care incarca Podul Grant, pod care era singura alternativa rutiera (n.r. Pana la inaugurarea Pasajului Basarab) de a traversa liniile de cale ferata care duc la Gara de Nord si cel mai direct mod de a ajunge din partea de vest (Militari) spre partea de nord a orasului.

Soseaua Virtutii, Joi, 30 iunie, Ora 8:30. Daca in urma cu cateva saptamani, traficul pe Soseaua Virtutii pe directia spre Nord s-ar fi desfasurat bara la bara, sau ar fi fost blocat de-a binelea, in prezent, la ora de varf, traficul se desfasura destul de fluent. Ce-i drept, artera era plina de masini, dar, chiar si in ciuda ploii de afara (un factor mereu perturbator pentru traficul din Capitala), se circula constant, iar viteza de deplasare era de 15-20 km/h.

Vatman pe 41: „Inainte, aproape la fiecare intersectie eram blocat cu tramvaiul si trebuia sa astept dupa toate masinile din intersectie”

Spre piata Crangasi circulatia s-a descongestionat si mai bine, singurele cozi formandu-se la semafoarele de la intersectia Virtutii – Constructorilor si de la intersectia Calea Crangasi – Strada Ceahlaul. Insa, chiar si asa, timpul de asteptare era cam de un singur „ciclu de semafor”.

Despre cum s-a modificat volumul de trafic in zona ne-a vorbit si un vatman de pe unul din tramvaiele linii 41 care traverseaza Podul Grant.

Va spun eu, se circula mult mai bine. Se vede ca trec mai putine masini. Dimineata se mai fac cozi, la fel si seara pe sensul invers. Dar se simte ca e altfel. Inainte, aproape la fiecare intersectie eram blocat cu tramvaiul si trebuia sa astept dupa toate masinile din intersectie. La Uverturii se mai blocheaza. De la Lujerului incolo (n.r. spre Crangasi/Podul Grant) circulatia merge mult mai bine„, a povestit reporterilor HotNews.ro un vatman de pe linia 41.

Cum se circula pe Podul Grant: De la 30 km/h la urcare pana la 40-50 km/h la coborare

Calea Crangasi, urcarea pe Podul Grant, Joi, 30 iunie, Ora 8:45. La intrarea pe Podul Grant, cel care in planuri ar trebui sa beneficieze cel mai mult de deschiderea Pasajului Basarab, traficul se desfasura fluent, fara cozi, iar viteza de deplasare a masinilor era de 25-35 km/h.

Urcarea pe Podul Grant dinpre Crangasi

Singurele cozi care se formau erau la rampele care urcau pe pod de pe Calea Giulesti si Calea Grivitei, dar trebuie precizat ca vorbim de rampe de acces pe pod fara banzi de accelerare. Chiar si asa, cozile nu erau mari si circulatia se desfasura in conditii normale.

La coborarea de pe Podul Grant pe Strada Turda (ora 8:55), traficul era fluent, masinile care veneau de pe pod circuland chiar si cu viteza peste limita legala. Viteza de deplasare, in medie, era cam de 40-50 km/h.

Pe Strada Turda, in continuarea Podului Grant, circulatia se desfasura in conditii normale. La interesectia Turda cu Bulevardul Ion Mihalache era coada la semafor, insa masinile care ajungeau la intersectie nu stateau la coada mai mult de doua cicluri de semafor.

In total, de la Lujerului si pana la intersectia Turda – Mihalache, joi, la orele de varf ale diminetii, pe ploaie, o masina facea cam 12-15 minute.

Echipaj de politie: „Aici e mai bine, dar problemele s-au mutat pe Titulescu”

Membrii unui echipaj de politie care monitoriza traficul in interesectia Turda cu Bulevardul Ion Mihalache au declarat reporterilor HotNews.ro ca, la orele de varf, volumul traficului a scazut simtitor si ca in zona Grant se circula mult mai bine, dar ca „problemele s-au mutat” pe bulevardul Titulescu.

Aici dupa cum vedeti se merge mai bine acum. Se fac cozi mici doar la semafoare, dar in rest se circula fluent. E normal dupa ce au dat drumul la Basarab, dar acum toate problemele s-au mutat dincolo, pe Titulescu. Acolo se fac cozi si se circula greu„, au precizat pentru reporterii HotNews.ro agentii de politie.

De cealalta parte a Pasajului Basarab, in zona Garii de Nord, la ora 8:30, circulatia se desfasura in conditii normale si la nici o intersectie si pe nici o strada din jurul Garii nu s-au format cozi (Strada Witing, Bulevardul Dinicu Golescu, Calea Grivitei, Gheroghe Polizu, Gheorghe Duca).

Pasajul Basarab – Probleme la Titulescu-Banu Manta: coada de masini pana pe pod

Daca pe arterele si zonele de trafic paralele Pasajului Basarab circulatia s-a mai imbunatatit in timpul orelor de varf, nu acelasi lucru se poate spune si despre circulatia pe bulevardul Titulescu.

La primele ore ale diminetii, la intersectia N. Titulescu – Banu Manta, coada de masini se intindea pana pe podul hobanat de la Basarab, la fel ca si in primele zile dupa inaugurare. O masina care ajungea la coada trebuia sa astepte cam doua-trei cicluri de semafor pentru a trece de intersectia cu Banu Manta.

Si in sensul invers, circulatia se desfasura cu greutate. Pe Titulescu dinspre Victoriei, coada se intindea pana aproape de iesirea din pasajul subteran de la Piata Victoriei, fragmentata insa de semafoarele de pe parcurs.

In acea zona actioneaza non-stop si un echipaj al politiei locale care se asigura ca unii soferi nu vor parca pe prima banda de circulatie si, astfel, traficul nu se va gatui la o singura banda pe o artera si asa aglomerata.

Coada la coborarea pe N.Titulescu de pe Pasaj

Seara, ora de varf: cozile se muta pe Vasile Milea si Soseaua Grozavesti

Seara, la ora de varf, cozile se muta de partea cealalta a pasajului Basarab, pe bulevardul Vasile Milea si pe Soseaua Grozavesti. Pe Vasile Milea, coada incepe aproape de rampa de coborare de pe pasaj si cine ajunge la coada ajunge sa astepte minute bune pana sa treaca de intersectia de la Apaca.

Dincolo, pe Soseaua Grozavesti, principala artera in care se varsa traficul de pe Basarab, la ora de varf a serii coada de masini se intinde pe cateva sute de metri, insa ciclurile de semafor pe care o masina trebuie sa le astepte sunt mai putine decat la Vasile Milea.

Chiar si asa, cozile de seara de pe Vasile Milea si Soseaua Grozavesti ajung sa se scurteze destul de repede. In jurul orei 18:40-19:15, cozile de masini incep sa se scurteze.

Cum se putea ajunge din Militari si Drumul Taberei la Victoriei si in zona de Nord inainte de Pasajul Basarab

Inainte de darea in folosinta a Pasajului Basarab, cine venea in special dinspre Militari si dorea sa ajunga la Piata Victoriei sau in zona de Nord a Capitalei, avea in mare trei solutii: fie o lua pe Soseaua Virtutii-Calea Crangasi si apoi trecea calea ferata pe Podul Grant, fie trecea pe sub pasajul Basarab prin zona Grozavesti si ajungea in zona Garii de Nord, fie trecea Dambovita pe podul de la Cotroceni si continua pe la Gara de Nord sau pe Berzei-Buzesti.

Cine venea dinspre Drumul Taberei, avea cam aceleasi optiuni sau mai putea cobori pe langa Academia Militara, o lua pe Stirbei Voda si apoi pe Berzei-Buzesti. Cum aceasta varianta din urma este inchisa momentan pentru lucrarile de realizare a diametralei nord-sud Uranus-Berzei-Buzesti, soferilor le-a ramas ca optiune doar traversarea zonei Garii de Nord.

Cifrele de trafic – Soseaua Virtutii: aproape 4.000 de masini mai putin pe zi

Pentru a vedea exact cifrele de trafic de pe arterele si din zonele apropiate Pasajului Basarab, HotNews.ro a cerut informatii Centrului de Control al Sistemului de Management al Traficului din Bucureşti. Din pacate, Podul Grant si zona Garii de Nord, zonele in care, cel putin in teorie, traficul ar trebui sa fie degrevat cel mai mult dupa inaugurarea pasajului de la Basarab, nu beneficiaza de sistemul de monitorizare cu senzori de trafic si semaforizare inteligenta.

Cu toate acestea, am obtinut datele de trafic pentru Soseaua Virtutii, artera care duce cel mai mult trafic spre si dinspre podul Grant, si pentru intersectia de pe Dambovita pe podul Cotroceni, zona care este traversata de o mare parte din masinile dinspre Militari si Drumul Taberei care merg spre Piata Victoriei sau zona de Nord a Capitalei.

Centrul de Control al Sistemului de Management al Traficului din Bucuresti

Ca referinta, am luat zilele de 14 iunie (cu o saptamana inainte de inaugurarea Pasajului Basarab) si 28 iunie (o saptamana dupa inaugurarea pasajului Basarab) si am studiat cifrele de trafic pentru intervalul 6:00-20:00.

Astfel, pe 14 iunie, pe Soseaua Virtutii, din zona Lujerului au trecut spre Podul Grant 25.046 masini, in timp ce pe 28 iunie, in aceeasi directie, au trecut 21.076 masini. In sens invers, dinspre Podul Grant spre Lujerului, pe 14 iunie au trecut 24.783 masini, in timp ce pe 28 iunie au trecut 20.987 masini.

In ceea ce priveste intersectia Cotroceni – Splaiul Independentei, pe 14 iunie, dinspre bulevardul Iuliu Maniu, au tranzitat intersectia 18.505 masini, iar pe 28 iunie au trecut 14.117 masini. In sens invers, spre bulevardul Iuliu Maniu, pe 14 iunie au tranzitat intersectia 17.215 masini, iar pe 28 iunie au trecut 11.373 masini.

Astfel, se poate observa o scadere a volumului de trafic pe arterele analizate dupa inaugurarea Pasajului Basarab. Cu toate acestea, trebuie din nou precizat ca inaugurarea Pasajului Basarab s-a facut o data cu inceperea vacantei de vara pentru elevi si in plin sezon de concedii. In plus, nu se pot trage concluzii foarte exacte pentru ca proportia traficului de pe arterele analizate nu este neaparat si proportia traficului de pe Podul Grant sau zona Garii de Nord.

Pasajul Basarab, traversat in timpul zilei de aproape 44.000 de masini

Cat priveste Pasajul Basarab, in intervalul 6:00-20:00, pe data de 27 iunie 43.831 masini au traversat podul, pe 28 iunie au trecut 44.633 masini, iar pe 29 iunie 45.943 de masini au traversat pasajul.

Intersectiile de la capetele podului, intersectia Leu (bd. Iuliu Maniu-Sos. Grozavesti-Sos. Cotroceni-Bd. Geniului), intersectia de la Apaca, intersectia Titulescu-Banu Manta, beneficiaza de sistemul de monitorizare cu senzori de trafic si sistem inteligent de semaforizare. Astfel, timpii de semafor se schimba automat in aceste intersectii in functie de volumul de trafic din intersectie in fiecare moment al zilei.

Urcarea pe Pasajul Basarab dinspre Soseaua Grozavesti

Primaria Capitalei: Pe Podul Grant si in Zona Garii de Nord traficul a scazut cu 35%

Despre traficul pe Podul Grant si zona Garii de Nord dupa lansarea pasajului Basarab, HotNews.ro a vorbit si cu specialistii din cadrul Primariei Capitalei.

Atat pe Podul Grant, cat si in zona Garii de Nord – Bulevardul Dinicu Golescu si Calea Grivitei – s-a redus traficul cu circa 35%, iar in ceea ce priveste ciclurile de asteptare la fiecare semafor, fata de trei patru cat erau inainte, acum se asteapta cam de doua ori. Rezultatele exacte le vom avea, insa, cand vom avea diagramele de trafic aferente sezoanelor primavara-vara, toamna-iarna. Cum suntem in sezonul de vara, lumea este plecata in concediu si nu vrem sa ne amagim„, a declarat pentru HotNews.ro, Madalin Dumitru, seful Directiei Transporturi din cadrul Primariei Capitalei.

Potrivit lui Dumitru, valorile de trafic din zona Basarab, Grant si Gara de Nord vor fi influentate semnificativ in bine si de darea in folosinta a diametralei Buzesti-Berzei-Uranus.

In plus, pe inelul de circulatie (n.r. inelul interior de circulatie Mihai Bravu – Stefan cel Mare – Iancu de Hunedoara- Titulescu – Basarab), de cand s-a dat drumul la Podul Basarab, avem un flux de aproximativ 2.400 de oameni pe ora care circula cu tramvaiul. Pana acum, tramvaiele nu circulau pe acolo si oamenii fie foloseau masina, fie se duceau la autobuz, ceea ce creea aglomeratie„, a mai spus seful directiei Transporturi din cadrul Priamriei Capitalei.

Oficialul primariei a mai precizat ca Podul Basarab este prevazut si cu camere de luat vederi speciale care raporteaza la centrul de monitorizare al traficului daca sunt masini oprite pe pod sau daca se formeaza blocaje, informatii care sunt prezentate soferilor pe panouri ca sa poata evita zona aglomnerata sau sa reduca viteza.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro