Sari direct la conținut

Va zbura Putin în Africa de Sud? Teama de un „atac terorist” american și britanic

HotNews.ro
Președintele rus Vladimir Putin și președintele sud-african Cyril Ramaphosa, Foto: Sergei Chirikov / AP / Profimedia
Președintele rus Vladimir Putin și președintele sud-african Cyril Ramaphosa, Foto: Sergei Chirikov / AP / Profimedia

Președintele Rusiei are în prezent un mandat de arestare, ceea ce pune probleme în ceea ce privește participarea sa la un summit anual, scrie Sky News.

Mandatul a fost emis de Curtea Penală Internațională (CPI), care susține că Vladimir Putin este responsabil pentru crime de război în Ucraina.

Aceasta înseamnă că orice țară aflată sub jurisdicția CPI este obligată să îl predea pe Putin dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor.

Președintele rus urmează să participe la cel de-al 15-lea summit BRICS din Africa de Sud, care se află sub jurisdicția CPI.

Deci, ce s-ar putea întâmpla?

Oficialii „încearcă să-l convingă pe Putin să nu vină”

Potrivit presei locale, oficialii sud-africani încearcă să îl convingă pe președintele rus să nu participe în persoană.

Summitul este o reuniune anuală a cinci economii de vârf – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – cunoscute sub numele de BRICS.

BRICS este considerat un rival geopolitic major al blocului G7 al principalelor economii avansate, iar membrii săi urmăresc să acționeze pe baza neinterferenței și a beneficiilor reciproce.

Se crede că Putin ar putea participa în schimb prin videoconferință.

„Amenințarea unui atac terorist” din partea americanilor și britanicilor

Un fost consilier de la Kremlin a prezis, de asemenea, că Putin nu va zbura în Africa de Sud pentru summit – dar a afirmat că acest lucru nu se va datora amenințării cu arestarea sa.

Serghei Markov, scriind pe Telegram, a declarat că nu există „deloc o astfel de amenințare” de arestare a lui Putin și că securitatea a fost „negociată în totalitate”.

În schimb, el a susținut că există „amenințarea unui atac terorist împotriva lui Putin din partea serviciilor secrete americane și britanice”.

„Putin zboară în străinătate doar deasupra teritoriilor țărilor prietene”, a spus el.

„Iar pe drumul spre Africa de Sud, trebuie să zboare prin prea multe țări de unde serviciile secrete americane și britanice pot organiza un atac terorist”, a adăugat el.

Ar putea Africa de Sud să se retragă din CPI?

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunțat miercuri că țara sa NU se va retrage din Curtea Penală Internațională (CPI) înainte de a-l găzdui pe președintele rus Vladimir Putin pentru summitul BRICS, o schimbare de poziție față de cea anunțată cu doar o zi în urmă, relatează Reuters.

„Partidul de guvernământ s-a hotărât, considerând prudent ca Africa de Sud să se retragă din CPI”, a declarat Ramaphosa marți, într-o conferință de presă după o reuniune a Congresului Național African (ANC), partidul de guvernământ din Africa de Sud, în cursul weekendului.

Mandatul a fost emis după ce Putin primise deja invitația de a participa la summitul BRICS din august.

„El a fost invitat de președintele Ramaphosa și Rusia și-a anunțat prezența”, a declarat Anil Sooklal, oficialul Africii de Sud însărcinat cu relația cu țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

„Putin poate veni în această țară oricând”, a dat asigurări secretarul general al ANC, Fikile Mbalula, într-o conferință de presă susținută marți, înaintea lui Ramaphosa. „CPI nu servește intereselor tuturor, ci ale câtorva”, a acuzat el.

Cu toate acestea, Kremlinul a declarat că va lua o decizie privind participarea lui Putin mai aproape de momentul respectiv.

Și în timp ce Africa de Sud s-ar putea retrage din CPI, procesul este unul de lungă durată și este puțin probabil să fie încheiat până la momentul summitului BRICS.

Putin a efectuat o singură vizită externă într-o altă țară decât una dintre fostele state sovietice după ce a declanșat războiul din Ucraina, vizitând Iranul în luna iulie a anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro