Sari direct la conținut

​EXCLUSIV VIDEO Seful Omnilogic: Portalul eRomania va fi lansat pana la 1 mai. 500 de milioane de euro pentru 600 de servicii electronice nu se justifica

Gabriel Marin, seful Omnilogic, Foto: Hotnews
Gabriel Marin, seful Omnilogic, Foto: Hotnews

Prima sectiune a platformei eRomania, controversatul proiect de informatizare a serviciilor publice in care s-a estimat ca se vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013, va fi lansat pana la data de 1 mai 2011, declara pentru HotNews.ro Gabriel Marin, seful Omnilogic. Portalul, care va cuprinde informatii despre toate localitatile din Romania dar si 20 de servicii publice interactive, a costat pana acum circa 10 milioane euro. Acesta subliniaza ca suma de 500 de milioane de euro pentru 600 de servicii electronice este nejustificata, in conditiile in care actuala infrastructura hardware poate suporta aceste servicii.

VIDEO: Seful Omnilogic, Gabriel Marin, despre portalul eRomania:

Portalul cu informatii despre toate localitatile din Romania, singurul contract implementat din eRomania

– Portalul eRomania a fost lansat in stadiu demonstrativ in iunie 2009, moment la care premierul Emil Boc a declarat inainte de a lansa site-ul ca „acum se face istorie”. Prin intermediul acestui sistem national integrat de servicii publice electronice, ministerul Comunicatiilor promitea sa implementeze 600 de servicii electronice pana in 2013.

In luna martie 2010, Executivul anunta ca a aprobat strategia eRomania, alocand aproape jumatate de miliard de euro pentru perioada 2010-2013.

Ulterior, autoritatile au spus ca nu dispun de fonduri pentru implementarea acestei strategii.

– Atat in timpul mandatului ministrului Gabriel Sandu, dar mai ales dupa remanierea acestuia si investirea lui Valerian Vreme, strategia eRomania a suferit diverse modificari.

Initial strategia viza o platforma care sa ofere trei tipuri de servicii: electronice (ex: plata taxelor şi impozitelor); de informare on-line si suport si erau pregatite 5 licitatii eRomania.

sinteza HotNews.ro

Singurul contract atribuit pana in prezent in cadrul strategiei eRomania a fost eRomania 2, in valoare de circa 10 milioane euro fonduri publice care presupunea dezvoltarea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania. Castigatoare a fost desemnata in luna iunie 2010 firma Omnilogic.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Gabriel Marin, directorul executiv al Omnilogic, explica faptul ca desi este un contract ce presupune fonduri publice, pana la alocarea acestora, investitia a fost facuta prin imprumut bancar pe riscul integral al Omnilogic.

  • „Proiectul acesta este finantat de Omnilogic integral pentru urmatorii trei ani de zile fara nici un colateral din partea MCSI, deci este un proiect facut pe riscul nostru in speranta ca MCSI va avea alocare bugetara sa ne si plateasca”, declara Gabriel Marin.

Doar infrastructura hardware a noului portal a costat circa 4,5 milioane de euro

Portalul ar urma sa fie lansat cel mai tarziu la data de 1 mai 2011 si va oferi informatii despre toate localitatile din Romania dar si 20 de noi servicii publice interactive, care au fost implementate in cea mai mare parte la propunerea ministerului Comunicatiilor (MCSI). Lista acestora o gasiti aici.

Infrastructura hardware pentru acest portal a costat in jur de 4,5 milioane euro, iar pe partea de aplicatie insemnand pachete IBM, Oracle, securitate si culesul datelor s-au mai cheltuit 2-3 milioane de euro. De culesul datelor de la administratiile locale din tara s-au ocupat alte trei firme.

  • „Acest portal este punctul de intrare pentru oricine va vrea sa afle ceva despre Romania. Sunt informatii despre toate localitatile din tara incepand de la administratie locala, scoli, institutii. In privinta efortului de colectare vorbim de zeci de mii de localitati. Cred ca au fost circa 2-300 de oameni care au lucrat la colectare in ultimele 6 luni, care s-au dus pe teren. (…) A fost o Hotarare de Guvern, cred, prin care a fost obligata administratia publica locala sa furnizeze aceste informatii catre cei care culeg datele. Am avut trei subcontractanti: IBM, Aseco si Scop”, a mai spus Marin.

500 de milioane de euro pentru 600 de servicii electronice nu se justifica, spune seful Omnilogic

Despre ce costuri vorbim daca ar trebui sa se mai adauge alte servicii in acest portal?

  • „Nu mai vorbim de achizitii de licenta, portalul suporta dezvoltari ulterioare. Infrastructura actuala poate sa suporte 600 de servicii fara nici o problema (…) deci nu mai trebuie cumparate licente, hardware, practic daca vreti, frame-ul este finalizat”, a precizat seful Omnilogic.

In aceste conditii, Gabriel Marin sustine ca suma anuntata de autoritati nu ar avea justificare.

  • „Asa cum a fost gandit portalul, excluzand costuri de finantare, poti sa justifici undeva la 15-20 de milioane de euro daca vrei sa ajungi la 600 de servicii, depinde si ce tipuri de servicii. Este clar ca 500 de milioane de euro e o suma care nu are o justificare la momentul asta. Poate daca sunt alte tipuri. Nu stiu cat a costat gatewayul de plata, (n.a Ghiseul.ro), nu stiu cat a costat Punctul Unic de Contact, depinde ce se doreste din aceasta eRomanie. Parerea mea este ca 500 de milioane este un pic cam mult. Probabil ca doar cu cateva zeci de milioane de euro, 40-50 de milioane de euro, se pot rezolva toate”, a declarat Gabriel Marin.

Actuala infrastructura a portalului eRomania este gazduita momentan la centrul de date Omnilogic, din Otopeni, Ilfov. Sorin Dragomir, director operational in cadrul Omnilogic, ne-a prezentat locul unde este gazduita aceasta infrastructura si costurile pe care le presupune acest fapt.

VIDEO Cum arata infrastructura eRomania:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro