Sibex: Valoarea si volumul tranzactiilor in crestere, pe fondul scaderii cotatiilor futures
Pe piata Sibex, ultima sedinta din saptamana 7-11 martie a indicat o crestere a valorii si volumului de contracte, in conditiile unei evolutii pe scadere a cotatiilor futures. Deprecierile au venit ca urmare a influentei de pe plan extern, pietele bursiere avand, in bloc, o directie descendenta, pe fondul cumularii mai multor factori.
Scaderile au aparut dupa ce joi la NYSE indicele Dow Jones a scazut puternic cu 228 puncte, pe fondul situatiei tensionate din Orientul Mijlociu unde un nou focar de ingrijorare s-a format prin prisma protestelor din Arabia Saudita, cu efecte imediate asupra cresterii pretului petrolului. Ulterior, cutremurul major de 8,9 grade pe scara Richter care a lovit Japonia vineri si valurile tsunami care au urmat, au avut la randul lor un efect negativ asupra burselor, pietele din Asia depreciindu-se. Tot pe scadere au evoluat si bursele europene.
In contextul dat, dominat de pesimism cu privire la evolutia cotatiilor, participantii de pe piata Sibex au incheiat, pana la ora 17.15, un numar de aproape 6.000 de contracte, cu o valoare de 35 milioane de lei, volumul fiind unul foarte bun si existand sanse sa fie atins cel mai ridicat nivel raportat la intreaga saptamana. Per total, in cele cinci sedinte ale saptamanii au fost incheiate peste 28.000 contracte cu o valoare de 150 milioane lei.
Pe segmentul financiar, preturile DESIF5 s-au aflat pe minus inca de la debutul sesiunii. Scaderile au determinat inchideri de pozitii, mai ales pe scadenta martie, in raport cu care cotatia DESIF5 se deprecia cu 1,44%. Pentru scadenta iunie pretul DESIF5 cobora cu 1,80% iar pentru noiembrie cu 1,49%. Doar pentru decembrie pretul DESIF5 crestea cu 0,89%, insa pe un volum mic.
Efectul evolutei Dow Jones de la NYSE de joi si ale cutremurului din Japonia s-au reflectat si in evolutia derivatelor pe indicele american la Sibex, cotatiile acestuia depreciindu-se puternic in conditiile in care si indicii burselor din Europa au inregistrat scaderi, ca de altfel si cotatia futures a indicelui DJIA din SUA. In ceea ce priveste datele economice publicate in America, acestea au fost unele bune, vanzarile retail crescand in luna februarie, cresterea de 1% fiind cea mai mare din ultimele patru luni. Nivelul prognozat de specialisti a fost o crestere de 0.8 procente.
Pe piata SIBEX la ora 17.15 indicele DJIA scadea puternic pe toate scadentele disponibile. Astfel pe scadenta martie 2011 se inregistra o scadere de 107 puncte, in timp ce pe scadenta iunie cotatia indicelui afisa un minus de 50 puncte. Pe scadenta septembrie 2011 investitorii tranzactionau indicele la un pret cu 30 puncte mai scazut decat cel de la inchiderea sedintei precedente iar pe scadenta decembrie 2011 cotatia pierdea 100 puncte. Lichiditatea DEDJIA_RON a fost una foarte buna, numarul contractelor ajungand la 2.500. De altfel, intensitatea resimtita pe acest produs a determinat si valoarea ridicata a tranzactiilor de vineri.
Derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea au atras atentia printr-un volum bun pentru ambele scadente disponibile, totalul contractelor situandu-se, la ora 17.15, la 263. Pe scadenta martie investitorii au estimat o scadere de 0,42% a cotatiei in timp ce pentru iunie pretul crestea cu 0,49%.
Pe segmentul derivatelor valutare, leul s-a intarit usor fata de euro, pe scadenta scurta, pretul monedei unice depreciindu-se la ora 17.15 cu 0,18%. Pentru iunie euro stationa la nivelul de la inchiderea anterioara in timp ce, pentru septembrie, se observa o scadere de 0,02%. BNR a anuntat astazi un pret al euro de 4,2048 lei, in crestere usoara fata de nivelul precedent.
In piata aurului uncia se aprecia usor cu 0,6 dolari pentru scadenta aprilie, conform datelor din piata de la ora 17.15, pe fondul asteptarii unei evolutii pozitive la New York, pe masura ce creste cererea de metal pretios.