Cum a reactionat PDL dupa ce deputatul Buta a fost declarat colaborator al Securitatii: "Nu putem sa-l dam afara si sa pierdem un vot in Parlament"
Deputatul PDL de Arges, Sorin Gheorghe Buta, dovedit colaborator al fostei Securitati cu acte definitive de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), este in continuare membru de partid desi statutul PDL spune ca ar trebui exclus. Din ianuarie de cand ICCJ a dat sentinta definitiva si pana in prezent, liderii PDL nu au luat nici o masura si au tot pasat problema ba la Biroul Permanent National, ba la Consiliul National de Coordonare, insa situatia deputatului nu a fost rezolvata.
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis, in martie 2010, ca deputatul PDL Sorin Gheorghe Buta, deputat de Arges, a colaborat cu fosta Securitate. Decizia a fost atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar, din ianuarie 2011, decizia a ramas definitiva si irevocabila.
Sorin Buta a declarat la inceputul anului pentru Mediafax ca se considera nevinovat si ca va ataca hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie mergand „pana la CEDO. (…) Curtea Suprema a respins recursul meu prin care ceream dreptul la aparare, o sa vad care sunt caile de atac, merg pana la CEDO, pentru ca ma consider nevinovat„, a spus deputatul PDL.
Potrivit Statutului PDL calitatea de membru al partidului nu poate fi dobandita de catre o persoana careia „i s-a stabilit printr-o hotarare definitiva si irevocabila calitatea de colaborator al Securitatii in conformitate cu prevederile legale in vigoare”.
Tot in Statut se precizeaza ca, potrivit, „Art. 20 Calitatea de membru al PDL se pierde prin retragere, radiere sau excludere. (…)
(2) Radierea se face de drept, de catre BPJ, la propunerea BPL al organizatiei pe teritoriul careia era membru cel in cauza, in urmatoarele cazuri:
(…)
(f) stabilirea, printr-o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, a calitatii de colaborator al Securitatii sau ca a facut politie politica, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;”
Mircea Andrei (senator PDL): Nu putem sa luam o decizie si sa pierdem un vot in parlament
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, membra a Biroului Permanent National al PDL a declarat pentru Puterea ca nici macar nu a stiut despre situatia colegului sau de grup parlamentar.
Anastase a mai adaugat ca in astfel de cazuri ca al lui Sorin Buta „lucrurile sunt clare” si ca „Statutul se aplica, nu se discuta”. Presedintele Camerei a explicat ca organizatia din care face parte cel cu probleme trebuie sa inainteze Consiliului National de Coordonare (CNC) al partidului o sesizare de incompatibilitate. „CNC analizeaza cazul si ia o decizie, iar cel in cauza are dreptul sa conteste aceasta decizie la Comisia de litigii a PDL”, a declarat Anastase.
Deputatul Sorin Buta este membru al organizatiei de Arges, iar presedintele acestei organizatii, senatorul Mircea Andrei, a declarat tot pentru Puterea ca decizia in privinta excluderii deputatilor PDL apartine Biroului Permanent National si nu organizatiei. Andrei a mai spus ca nu va sesiza conducerea partidului cu privire la Buta pana ce acesta nu-si epuizeaza demersurile juridice si anume un proces la CEDO. „Nu poti sa iei o decizie acum si sa pierzi un vot in Parlament”, a mai declarat Andrei.
Sambata, 5 martie, Consiliul National de Coordonare al PDL a aprobat modificarile aduse Statutului partidului, existand doar trei voturi impotriva. Membrii partidului au eliminat criteriile de integritate propuse de Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu. Astfel, niciun democrat liberal nu va fi suspendat automat din partid daca este trimis in judecata. Despre demiterea deputatului Sorin Buta din partid pentru colaborare cu fosta Securitate nu s-a discutat nimic.
„Nu tin minte sa se fi discutat aceasta problema. Oricum, o decizie in acest sens se ia la Biroul Permanent National„, a declarat pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant la PDL, deputatul Sever Voinescu.
CNSAS: Sorin Buta – informator al Securitatii cu numele conspirativ „Horia”
CNSAS sustine ca deputatul PDL Sorin Buta ar fi furnizat organelor fostei Securitati informatii legate de studentii straini cazati in complexul studentesc „Tei”, fiind „recompensat” cu bani pentru faptele sale.
Potrivit unei note de constatare, Sorin Buta ar fi fost recrutat in calitate de colaborator de Securitatea Municipiului Bucuresti, pe data de 22 ianuarie 1981, semnand angajamentul pe 22 ianuarie 1983, sub numele conspirativ „Horia„, afirma CNSAS.
In actiunea depusa de CNSAS la CAB se arata ca pe data de 6 noiembrie 1986 Sorin Buta ar fi fost reinscris in calitate de informator de Inspectoratul Judetean de Securitate Arges, Securitatea Campulung, „pentru cunoasterea unor aspecte negative din domeniul investitiilor, cat si pentru supravegherea unor elemente care se afla in atentia organelor noastre din cadrul Combinatului de Fibre Sintetice Campulung Muscel”.