Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României
Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, autoritatea de reglementare în telecomunicații, cere suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României începând de pe 28 noiembrie pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral, după ce Călin Georgescu a intrat în turul 2 al alegerilor prezidențiale cu ajutorul unei puternice campanii pe această platformă de socializare.
„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, pe Facebook.
Potrivit lui Pavel Popescu, mii de conturi au lucrat, cu finanțare externă, pentru promovarea lui Călin Georgescu cu ajutorul algoritmilor TikTok, iar compania nu a luat nicio măsură și a ignorat cu desăvârșire sesizările autorităților române, scrie RFI.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a transmis ieri că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi a solicitat acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă reprezentanţii platformei nu au acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române.
Amintim că Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni, pentru a analiza posibilele riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
Klaus Iohannis a anunțat luni, printr-un comunicat al Administrației Prezidențiale, după solicitarea mai multor redacții, că nu a primit informări transmise de instituții ale statului legate de riscurile de influențare a alegerilor prezidențiale și nici despre modul în care Călin Georgescu și-a promovat candidatura pe rețelele sociale.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a precizat, în contextul discuţiilor privind rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că a recomandat instituţiilor publice, în 2023, să interzică aplicaţia TikTok şi că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei, potrivit News.ro.
De asemenea, DNSC subliniază că în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS şi ANCOM pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale.
Coaliţia Vot Corect a publicat raportul de monitorizare a alegerilor din 24 noiembrie, în care se arată că AEP a fost sesizată pentru demararea urgentă a unui control, iar ANCOM pentru iniţierea unei investigaţii, prin colaborare cu Comisia Europeană cu privire la campania Tik Tok desfăşurată de candidatul Călin Georgescu.
Coaliţia Vot Corect arată că rezultatele au fost surprinzătoare inclusiv pentru majoritatea actorilor politici cotaţi cu şanse ridicate de a intra în cel de-al doilea tur de scrutin, deoarece vizibilitatea lui Călin Georgescu în peisajul electoral mainstream a fost foarte redusă, campania sa fiind bazată într-o mare măsură pe promovare considerată inautentică pe platforma Tik Tok şi pe lipsa finanţării campaniei, ceea ce ridică semne de întrebare.
Publicitatea politică, reglementată în Uniunea Europeană
La 19 octombrie 2022, Consiliul și Parlamentul European au semnat Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA). Scopul DSA este de a proteja spațiul digital împotriva difuzării de conținut ilegal și de a asigura protecția drepturilor utilizatorilor.
În luna februarie a acestui an, a fost adoptat un Regulament pentru platformele online, care conține un set unic de norme care să protejeze utilizatorii și să mențină o concurență loială.
Platformele online, care reprezintă un „tip de serviciu de găzduire care stochează și difuzează informații către public la cererea utilizatorului (cum ar fi rețele sociale)” sunt și ele reglementate pe baza aceluiași regulament.
Pe aceste platforme, în care se încadrează și TikTok, utilizatorii sunt obligați „să evidențieze ca atare publicitatea pe platformele online și să facă publice identitatea beneficiarului și a plătitorului”.
În plus, pe platformele online nu se pot face reclame targetate despre religie, preferințe sexuale, informații despre sănătate și convingeri politice.
La rândul său, TikTok spune că nu acceptă reclame politice plătite, potrivit propriei politici de conținut afișate pe site.
„De asemenea, impunem interdicții pentru agenții de publicitate pe care îi identificăm ca politicieni și partide politice, care nu pot crea conturi de publicitate sau să acceseze funcții de publicitate”, scrie platforma socială.
„Acest exercițiu de PR al lor este contrazis de realitatea în care majoritatea covârșitoare a conținutului rămâne nemarcat”, explică Expert Forum. Conform ONG-ului, conturile sunt verificate superficial, pentru că se declară a fi de divertisment, însă fac propagandă politică.
Grupuri pro-Georgescu și pe Telegram
O analiză publicată de G4Media arată că și pe Telegram există grupuri dedicate campaniei electorale a lui Călin Georgescu.
Din analiza mai multor date, reiese că susținătorii lui Călin Georgescu sunt organizați într-un sistem centralizat, structurat în canale de difuzare pe rețeaua rusească de mesagerie Telegram care au început să fie active din iulie 2024, deși sunt câteva inițiate și în noiembrie anul trecut. Pe acestea din noiembrie, „voluntarii” au primit bloc mai multe documente în format Word cu discursuri transcrise ale candidatului Georgescu în care se adresează populist, cel mai probabil pentru difuzare și pentru includerea în tiktokuri.
Un aspect notabil este organizarea de concursuri interne pentru „cele mai bune postări”. Membrii sunt încurajați să creeze materiale care să devină virale, iar printre premii se numără, de exemplu, pentru cel mai bun „editor” al anului 2024.
Astfel, membri din grupuri, prezentați drept „voluntari” sunt motivați să participe activ și să inunde platformele cu conținut favorabil lui Georgescu, iar recent au fost felicitați de administratorul grupului: „Ați scris istorie! Rămâneți calmi”, a scris acesta într-un mesaj după ce candidatul pro-rus la președinție a ajuns pe primul loc luni noaptea la numărarea rezultatelor.