Armata suedeză avertizează că instalarea de parcuri eoliene în Marea Baltică ar prezenta „riscuri inacceptabile”
Instalarea de parcuri eoliene în Marea Baltică ar implica „riscuri inacceptabile” pentru apărarea Suediei şi a aliaţilor săi, întrucât ar perturba capacitatea de a identifica ameninţări, a indicat miercuri armata suedeză pentru AFP, relatează Agerpres.
„Forţele armate suedeze au fost clare în evaluarea lor cu privire la energia eoliană offshore în Marea Baltică. Ea ar antrena riscuri inacceptabile pentru apărarea noastră şi a aliaţilor noştri”, au explicat forţele armate suedeze într-un comunicat remis AFP.
„La ora actuală, nu vedem soluţii tehnice sau condiţii juridice care să permită coexistenţa intereselor noastre de apărare şi a energiei eoliene în Marea Baltică”, se menţionează în text.
La începutul lui noiembrie, 13 proiecte de parcuri eoliene offshore de-a lungul coastelor suedeze la Baltica au fost anulate de guvernul suedez, din cauza perturbărilor pe care le-ar fi putut provoca captatorilor apărării suedeze în acea zonă.
Armata suedeză respinge ferm astfel de proiecte eoliene
Turnurile şi palele rotative ale eolienelor emit ecouri radar şi produc numeroase alte interferenţe, mai ales sub apă, afectând, de pildă, capacităţile de detectare de potenţiale submarine.
Având în vedere războiul din Ucraina şi ameninţarea reprezentată de Rusia, „nu putem accepta niciun fel de risc pentru capacitatea de apărare”, afirmă armata.
Situarea geografică a Suediei este şi ea de importanţă strategică, găsindu-se foarte aproape de exclava rusă Kaliningrad.
„Trebuie să fim capabili să vedem şi să auzim la o distanţă lungă pentru a putea detecta ameninţări şi culege informaţii”, adaugă armata suedeză.
Odată cu aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, toate statele riverane Mării Baltice, cu excepţia Rusiei, sunt membre ale Alianţei atlantice.
În ce priveşte energia, Suedia are totuşi printre priorităţi sursele regenerabile. Consumul de electricitate al ţării ar putea atinge cel puţin 300 TWH în 2045, dublu faţă de nivelul actual.