Excedent bugetar de 819 milioane lei dupa prima luna a anului, echivalentul a 0,15% din PIB
Bugetul general consolidat a inregistrat in luna ianuarie un excedent de 819 milioane de lei in luna ianuarie, adica 0,15% din PIB, fata de un excedent de 15 milioane de lei in aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Soldul pozitiv s-a datorat unor incasari cu 500 milioane de lei mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce cheltuielile s-au diminuat cu 300 milioane de lei.
Veniturile bugetului general consolidat au insumat 14,6 mld lei, iar cheltuielile – 13,8 mld lei.
Deficitul bugetar dupa prima luna a anului
Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 13,8 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 14,6 miliarde de lei.
Datele provizorii arata ca veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 3,6% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile s-au redus cu 2,1%.
La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 28,3%, iar veniturile nefiscale cu 22,5%. Incasarile din impozitul pe venit au inregistrat o crestere de 2,4% fata de luna ianuarie 2010, evolutie ce ar putea sa marcheze o modificare a trendului descendent inregistrat in anul precedent.
La principalele venituri fiscale se mentin diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, sumele incasate din impozitul pe profit s-au redus cu 32,7%, cele din accize au scazut cu 13,9%, iar incasarile din contributii de asigurari sociale s-au diminuat cu 1,4%.
Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finantelor arata ca cele de personal s-au redus cu 18,1% comparativ cu ianuarie 2010. Totodata, cheltuielile cu bunuri si servicii au scazut cu 3,3%, subventiile s-au diminuat cu 4,7%, iar cheltuielile cu asistenta sociala au coborat cu 6,8% ca urmare a reducerii cheltuielilor cu ajutorul de somaj.
Cheltuielile cu asistenta sociala au scazut cu 6,8%, iar cele de personal s-au redus cu 18,1%.
Deficitul bugetar dupa prima luna a anului
Cu toate acestea, fata de aceeasi perioada din anul precedent cheltuielile cu proiectele finantate din fonduri UE au crescut accentuat, respectiv de la 57 milioane de lei la 1,02 miliarde de lei. Cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 33,3% ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in luna ianuarie in suma de 1,7 miliarde de lei, respectiv 0,3% din PIB.