Sari direct la conținut

„Este total inacceptabil”. Țările europene cer răspunsuri de la Beijing după ce un diplomat chinez a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor republici sovietice

HotNews.ro
China, Foto: Hyotographics | Dreamstime.com
China, Foto: Hyotographics | Dreamstime.com

Declarațiile ambasadorului Chinei în Franța, care a negat suveranitatea ţărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenenţa peninsulei Crimeea la Ucraina, sunt total inacceptabile, a declarat luni ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, conform Reuters. De altfel, relațiile Uniunii Europene cu China vor fi una dintre temele reuniunii de luni a miniștrilor de Externe din statele UE, în contextul declarațiilor făcute de diplomatul chinez.

Țările europene cer răspunsuri de la Beijing, oficiali din Lituania, Letonia, Ucraina, Franța și diplomația UE reacționând la declarațiile ambasadorului Chinei în Franța, Lu Shaye.

  • „Este total inacceptabil. Sper că șefii acestui ambasador vor îndrepta aceste lucruri”, a spus ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky.

Și Republica Moldova s-a alăturat țărilor care au condamnat declarațiile ambasadorului Chinei la Paris, care a pus la îndoială faptul că fostele republici sovietice ar avea un statut reglementat şi că Crimeea face parte din Ucraina.

  • „Suntem mirați să auzim aceste declarații ale ambasadorului chinez în Franța, care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991.
  • Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Republica Moldova și Republica Populară Chineză și-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc și sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială.
  • Observațiile ambasadorului chinez in Franța sunt absolut inacceptabile.
  • Rămânem in așteptarea clarificării poziției oficiale din partea autorităților chineze”, a declarat consilierul pe comunicare al ministrului de externe, Igor Zaharov, citat de deschide.md.

În acest context, miniştrii de externe ai statelor din Uniunea Europeană se întrunesc luni, la Luxemburg, în Consiliul Afaceri Externe (CAE) și vor aborda și relațiile UE-China.

Ministrul leton de Externe Edgars Rinkevics a scris pe Twitter că se aşteaptă la un răspuns „puternic şi unit” din partea ţărilor membre ale UE la remarcile diplomatului chinez.

De asemenea, miniştrii de externe din UE vor aborda problema unui acord în baza căruia Ucraina ar urma să primească 1 milion de obuze de artilerie. Franţa insistă ca toate componentele muniţiei de artilerie să fie achiziţionate de blocul comunitar, întrucât o parte a pachetului de asistenţă ar trebui să vină de la UE. Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, care va participa la reuniune prin videoconferinţă, a calificat drept frustrante amânările în această privinţă.

Întrebat vineri seară la postul francez de informaţii LCI, ambasadorul Chinei în Franța Lu Shaye a susținut ca ţările fostei URSS „nu au statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există un acord internaţional pentru a concretiza statutul lor de ţară suverană”.

Legat de Peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean pe care Rusia l-a ocupat din 2014, el a spus:

„Depinde de modul în care percepem această problemă. Există istoria. Crimeea a fost la început la Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

Diplomatul chinez a îndemnat să se renunţe la disputele cu privire la problema frontierei post-sovietice. „În prezent, cel mai urgent lucru este să oprim, să ajungem la încetarea focului între Rusia şi Ucraina”, a spus el. (Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro