Subiectele Zilei: Doctor Mencinicopschi – razboinicul E-urilor; Ce a vorbit Dinu Patriciu la telefon cand era ascultat ilegal de SRI; "Mintile sclipitoare" nu se intorc in tara nici daca sunt platite; "Magistrala" lui Oprescu trece prin dormitorul familiei Iliescu
Doctor Mencinicopschi – razboinicul E-urilor. „Omul e supus greselii” scrie cu rosu pe cana secretarei doctorului Gheorghe Mencinicopschi. Tocmai cu supunerea asta lupta omul cu nume ciudat. A turuit peste tot – televiziuni, ziare, site-uri – ca ouale sunt asa si pe dincolo pana a bagat toata Romania in alerta. Apoi si-a pus in cap sa le arate romanilor cum sunt mintiti din toate directiile. Sa ii scoata din noianul „de spam” al producatorilor, asa cum ii zice el. Ei bine, cel care da toate aceste lupte si foloseste terminologie moderna nu e in floarea varstei. Are 61 de ani, pe care ii arata, dar vorba e tanara. E director la Institutul de Cercetari Alimentare, o tribuna grozava pentru unul care vrea sa schimbe obiceiurile alimentare ale unui neam. Ia un produs, il verifica, apoi il condamna sau il lauda. Din pacate, are putine de laudat. Ar vrea sa ne intoarcem in urma cu 40.000 de ani, dar fara sa intram in grota. Doar pentru a manca sanatos hrana mai putin procesata, scrie EVZ.
Povestea ireala a barbatului pe care politia il cauta de 10 ani: domnul Viorel se ascunde de doi ani in direct, la o televiziune din Piatra Neamt. Viorel Andrei, realizator de emisiuni la o televiziune din Piatra-Neamt, era dat in urmarire generala de 10 ani. Desi aparea la TV, politistii l-au prins nu datorita cautarilor, ci absolut intamplator, datorita unei infractiuni rutiere. Povestea lui Viorel „Andrei” pare desprinsa dintr-un film, potrivit stirileprotv.ro . Numele sau adevarat este Viorel Plescan si s-a nascut in Galati, in 1975. S-a facut „remarcat” pentru prima data la postul de radio din orasul natal, unde s-a angajat in anii ’90. Nu a stat prea mult timp acolo, pentru ca a fost concediat din cauza unui scandal. Barbatul lua bani de la anumite firme, sub promisiunea ca intermediaza incheierea unor contracte de publicitate. Plescan a reusit sa scape doar cu concedierea in acest caz, insa in perioada 1997-1998 s-a apucat iar de „treaba”. El a inselat sase persoane, carora le-a promis procurarea de autoturisme sau inmatricularea celor cu o vechime mai mare de opt ani de la data fabricatiei. In acest fel, a reusit sa obtina de la cei pacaliti peste 100 de milioane de lei vechi, anunta Gandul.
Ce a vorbit Dinu Patriciu la telefon cand era ascultat ilegal de SRI. Omul de afaceri Dinu Patriciu a vorbit in exclusivitate pentru „Adevarul in secunde” despre procesul cu SRI, despre cum, timp de 17 ani, a avut microfoane in casa parintilor, despre cum i-au fost afectate afacerile de interceptari si despre ce a vorbit la telefon in timp ce se afla sub observatia serviciului de informatii. Urmariti aici un interviu video cu omul de afaceri. Dinu Patriciu a castigat procesul impotriva Serviciului Roman de Informatii care, conform Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Curtii de Apel Bucuresti, i-ar fi interceptat convorbirile telefonice in perioada 2003-2004, fara mandat, informeaza Adevarul.
„Mintile sclipitoare” nu se intorc in tara nici daca sunt platite. Din cei aproximativ 30.000 de cercetatori romani care lucreaza in Occident, doar 50 au acceptat oferta statului si s-au intors sa lucreze in tara. Majoritatea covarsitoare a celor plecati prefera sa caute slujbe bine platite in mari corporatii sau sa ramana cercetatori pe langa universitatile occidentale care i-au format. In plin exod al tinerilor cercetatori romani spre Occident, statul a incercat sa lupte impotriva acestui curent. Din 2007, a inceput sa aloce, anual, sume importante de bani pe care cei aflati la studiu in Occident le-au putut accesa, in cazul in care ar fi decis sa se intoarca acasa. Din pacate, rezultatele au fost modeste, tinerii considerand oferta autoritatilor putin atractiva, scrie Romania Libera.
Lucian Dobrovicescu: „Dobran e bunicul pe care si l-ar dori oricine”. Regizorul Lucian Dobrovicescu se pregateste de debut in documentar. Are drept subiect un pilot legendar din Al Doilea Razboi Mondial, va realiza in curand un trailer si isi gandeste filmul si ca pe un business plan. Lucreaza cu patru istorici (Tudor Vasile, Aurel Pentelescu, Dan Melinte, Alex Armand), si cu o echipa consistenta: Mihaela Blanpied ii va fi director de imagine, de modelare 3D se va ocupa Horea Pop, iar de muzica si coloana sonora, Eduard Carcota, anunta EVZ.
Afacerea pornita de Boc bate multinationalele la Cluj: supercantinele primariei. 4 lei ciorba, 5 lei gratarul. Ce-i trebuie unui restaurant „impinge tava” ca sa sparga piata? Un vad, un bucatar talentat, un manager inteligent si preturi mici. Localul de pe Memorandumului 10 din Cluj-Napoca, apartinand primariei, le are pe toate. Nu degeaba stau la coada de doua zile, de cand s-a deschis, zeci de clujeni. Totul a inceput prin doua mii patru, cand Emil Boc era primar si a deschis un bufet de incinta, pentru angajati. L-au ocupat rapid jurnalistii, atrasi de preturi, apoi salariatii firmelor din centru, care goleau galantarul in doua ceasuri. Ce si-a spus primarul? E musai o extindere! Si a investit in modernizarea vechii cantine „a Sfatului”: mai multe mese, mai multe tavi, mai multe feluri de mancare, ustensile de bucatarie clasa intai. Si aceleasi preturi mici. A urmat o „impinge tava” in cartierul Someseni, o cafenea la Bastionul Croitorilor, si acum, restaurantul „Memo 10”, in buricul orasului, informeaza Gandul.
Cele trei centuri de siguranta ale lui Basescu. Democrat-liberalii vor ca demiterea presedintelui sa fie posibila doar daca noua milioane dintre cele 18 milioane de alegatori voteaza favorabil la referendum. O eventuala tentativa a Opozitiei de a-l demite pe seful statului se loveste de alte doua obstacole: lipsa unei majoritati parlamentare si „filtrul” Curtii Constitutionale. Democrat-liberalii vor sa il securizeze si mai mult pe Traian Basescu in fata unei eventuale debarcari printr-o propunere de modificare a legii referendumului. Astfel, presedintele Romaniei ar urma sa fie demis doar daca majoritatea alegatorilor voteaza favorabil, potrivit unui proiect de lege elaborat de trei deputati PDL. La un numar de 18.300.000 de alegatori, cat figurau in liste la ultimul referendum, asta ar insemna ca pentru demitere trebuie sa voteze cel putin 9.150.000 de romani. Chiar daca 9.149.000 de romani ar vota „DA” pentru demitere, si nu ar exista niciun vot impotriva, presedintele Traian Basescu nu ar fi demis, scrie Adevarul.
„Magistrala” lui Oprescu trece prin dormitorul familiei Iliescu. Demolarea unei jumatati din casa familiei Iliescu, de pe strada Berzei nr. 65, pentru a face loc noii „magistrale” Buzesti-Uranus, a semanat cu o mica invazie nazista intr-o casa de indezirabili. In timp ce primaria sustine ca a respectat legile si a despagubit familia cum se cuvine, Iliestii reclama abuzuri demne de colectivizarea sovietica. „Mi-au belit casa!”, da din umeri neputincios Dan Ion Iliescu, inginer constructor pensionat, aratandu-ti, in spatele unei cortine de plastic, ce a mai ramas din dormitorul in care se odihnea noapte de noapte, pana pe 14 ianuarie. Dintii de fier ai excavatorului trimis de Primaria Capitalei sa-i taie casa in doua, pentru a face loc magistralei extinse Buzesti-Uranus-Calea Rahovei, a taiat ca un chirurg din Evul Mediu cladirea interbelica din Berzei nr. 65. Excavatorul s-a oprit la o arcada in stil frantuzesc, din fostul dormitor, iar de acolo a facut totul zob, fara vreo protectie pentru familia care inca mai locuieste in restul casei, anunta Romania Libera.
Citeste si: